Wpis z mikrobloga

@Berkel_88: I właśnie idealnie pokazałeś, że ten system został wymyślony kompletnie bez kontaktu z rzeczywistością. Bo finalnie i tak spora część ludzi, zamiast bawić się w szukanie automatów, po prostu wyrzuci butelkę do kosza albo w ogóle zrezygnuje z zakupu. A miało być przecież eko, przyjazne dla środowiska i motywujące do zwrotów. W praktyce wychodzi na to, że zamiast realnej selekcji i recyklingu mamy tylko dodatkowe utrudnienie dla zwykłego konsumenta
  • Odpowiedz
@Berkel_88: Wykopek z kompleksem wyższości, tylko by gadał na tych p0laczków bo im się system nie podoba xD Niech takie wykopowe chamy jak ty zbierają sobie butelki, wy myślicie że cała Polska to warszawa gdzie za każdym rogiem jest supermarket, całe szczęście dni ekoszurów w polityce są policzone ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Berkel_88: wiadomo, ale pieniążki wzięte i ukryty podateczek. To ja mam propozycję. Wprowadźmy (tylko dla Ciebie) taki system, że kaucja będzie wynosić 100 zł od każdej butelki, punkt odbioru będziesz miał 500 km od domu. W sumie dobre to by było prawda? Ograniczy się zużycie plastiku na pewno a przecież nie musisz tych butelek zwracać, nikt Cię nie zmusza do tego. Prawda? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Gwarantuje mniej odpadow komunalnych, mniej smieci w lasach i parkach

To jest ich subiektywna opinia czy moze dane z innych krajow pokazuja, ze taki (podobny) system kaucyjny przeklada sie na mniej odpadow? Nie widze zadnych zrodel w poscie, wiec czym to sie rozni od korwinistycznych teorii o paroweczkach?
  • Odpowiedz
@JerryManson: I tak bym jechał do sklepu na zakupy, to co za różnica, że przy okazji zabiorę ze sobą puste butelki w tej samej torbie, którą biorę na zakupy?
  • Odpowiedz
@tylko_tu_lurkuje ale rezygnacja z zakupu jest eko. @epicko ja nigdy w Warszawie nie byłem chłopie. Ekoszury? Wolisz kiedy śmieci walą się po ulicach, parkach, lasach, rzekach i oddychać śmierdzącym powietrzem? No tak, p0lak to lubi.
@Rst00 nikt też nie zmusza mnie do kupowania, tak jak i ciebie.
@Paraliton to jest element gospodarki odpadami. Już w 2007 roku miałem z tego wykłady. Polska mogła to wprowadzić już dawno temu,
  • Odpowiedz
@Berkel_88: Chyba ty masz problem z myśleniem. Wg raportu Deloitte wprowadzenie systemu będzie kosztowało ponad 40 mld w ciągu 10 lat a recykling poprawi się o 0,2-0,4%. Zajebi... interes dla ameb którym wystarczy powiedzieć "eko" i wtedy dostają orgazmu, pozwalają się wydrenować z kasy.

https://www.deloitte.com/pl/pl/services/consulting-risk/research/raport-sytem-kaucyjny-w-Polsce-koszty-perspektywy-szanse.html

@Cogito-sum: ten @Berkel_88 cierpi na ojkofobie, nie ma sensu z nim rozmawiac :D obstawiam, ze ma maks 12 lat, jak wiecej to
  • Odpowiedz
p0laczek zawsze ma problem z ekologią i ochroną środowiska,

@Berkel_88: a drugi polaczek ze względu na swoje polaczkowe kompleksy zawsze popiera wszystko co dobrze brzmi, bez względu na to jak c-----o jest zaimplementowane i jakie ma konsekwencje (np. odwrotne od zamierzonych)
  • Odpowiedz
@Berkel_88: Akurat ja dbam o porządek, mieszkańcy mojego miasta również, p0lak z kompleksami ma problem z tym, że ludzie zauważają że system tworzy problemy z którymi bohatersko walczy. Gdzie kaucja na małpki?
  • Odpowiedz
@JerryManson: Co za durne myślenie. Po pierwsze nikt praktycznie nie jeździ to supermarketu specjalnie żeby zawieźć butelki. Robi się to przy okazji zakupów. Wad brak. Po drugie, tutaj nie chodzi o żadne ograniczanie CO2 (2 odrębne od siebie tematy i cele), tylko o redukcję wszędzie walającego się plastik. Przejedź się rowerem kiedyś po pozamiejskich polskich drogach, gdzie znajdziesz co pół metra walające się puszki i butelki! Dzieje się to przez
  • Odpowiedz
@bin-bash kiedy p0laczki to barany, czyli piewcy prostego chłopskiego rozumu, wolnomyśliciele to naturalne, że Polak będzie takich baranów golił. @lubie_milfy w 2007 roku już o tym słuchałem na wykładach, dla was to nowość, a kiedy coś jest nowego, nieznanego, niezrozumiałego to naturalnym odruchem jest strach, odrzucenie.
@epicko chcesz ograniczyć spożywanie życiodajnego płynu p0laczków? Ty nie p0lak, nie katolik!
@Shatter to niech sołtys, burtmiszt to zorganizuje. Nie da się?
  • Odpowiedz