Wpis z mikrobloga

Największy problem z blackpillem jest taki, że opiera swoje tezy na determinizmie genetycznym, który w biologii został już dawno pogrzebany. Generalnie wiele rzeczy ma pokrycie w faktach, ale akurat nie determinizm genetyczny. Geny (a raczej ich zespoły) są jedynie predyktorami cech; lepszymi lub gorszymi. Ale żeby nie było zbyt optymistycznie, to cechy nabyte (wzorce epigenetyczne) też są dziedziczne. Dobrze byłoby kiedyś zrobić naukowy przegląd tez, które się w tym środowisku stawia.

#blackpill #biologia #nauka
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@vvv-vvv: Niby tak, ale wiele osób nawet niepowiązanych z blackpillem, ale z jakimś pojęciem o nauce, zakopuje się w genocentrycznym postrzeganiu życia. No cóż, magia uproszczeń. A poza tym, może to dotrze do jakichś neofitów manosfery i chociaż trochę skłoni do myślenia.
  • Odpowiedz
@xer1x: 2/10. Blackpill uwzględnia zarówno epigenetykę jak i wpływy środowiska i kultury. To co obalasz swoim wpisem to jest twoje wyobrażenie o blackpillu. Zrób naukowy przegląd tez zawartych w blackpill essentials i koniecznie obal wszystkie badania tam zawarte, chętnie poczytam
  • Odpowiedz
  • 1
@Fala_Magnezu: Badań się nie obala w taki sposób, obala się narrację. Blackpill to nie jest skodyfikowana działalność, tylko nurt w którym interpretuje się rzeczywistość. Wielu inceli po łebkach traktuje fakty, ważne że "nauka" racjonalizuje ich stan psychiczny. Mój wpis niczego nie obala, miał wywołać wilka z lasu. Masz jeszcze jakieś źródła naukowe, na które się powołujecie?
  • Odpowiedz
@xer1x: jak to bez znaczenia na ile wpływ mają geny i ich potencjał, a na ile środowisko, żeby ten potencjał wyzwolić, liczy się suma tego wszystkiego jakim jest przegryw. Może i jest tu wiele uproszczeń, ale dywagowanie na tak teoretyczne tematy nic nie zmienia bo skutek i tak jest niezmienny i nieodwracalny. A co do nutru to dla mnie blackpill=biologia, więc jeżeli reprezentuje jakiś nurt to reprezentuje nurt nauki jakim
  • Odpowiedz
@xer1x: Jak to się nie obala badań? Zacząłeś od mocnej tezy o

blackpillem jest taki, że opiera swoje tezy na determinizmie genetycznym, który w biologii został już dawno pogrzebany

i sam zaproponowałeś

Dobrze byłoby kiedyś zrobić naukowy przegląd tez, które się w tym
  • Odpowiedz
@Quashtan: dużo staranności włożone żeby wykazać OPowi, że się zbłaźnił swoją wypowiedzią. Nawiasem mówiąc, patrząc pobieżnie na profil OPa ma on prawdopodobnie wykształcenie w jakiejś z nauk biologicznych, a poza tym jest pieniaczem politycznym, tzw. lewakiem lub nawet antifiarzem. Nie zdziwiło mnie to odkrycie.
  • Odpowiedz
Badań się nie obala w taki sposób, obala się narrację. Blackpill to nie jest skodyfikowana działalność, tylko nurt w którym interpretuje się rzeczywistość. Wielu inceli po łebkach traktuje fakty, ważne że "nauka" racjonalizuje ich stan psychiczny. Mój wpis niczego nie obala, miał wywołać wilka z lasu. Masz jeszcze jakieś źródła naukowe, na które się powołujecie?

@xer1x: dyskusja z tymi ludźmi nie ma sensu. Oni mają gwóźdź w mózgu, jak lewactwo,
  • Odpowiedz
  • 0
@Quashtan:

ale kiedy @Fala_Magnezu poprosił o konkrety i obalenie badań to nagle blackpill stał się tylko

Niczym się nie stał, blackpill zawsze będzie tylko nurtem społecznym. W oryginalnym poście nie napisałem nic z tego, z
  • Odpowiedz
  • 1
@centerario: No właśnie ma znaczenie, bo nie lubię jak ktoś zasłania się biologią, bo coś brzmi na pozór biologicznie. Większość waszych tez ma solidne podparcie, tylko czasami się trochę zapędzacie w racjonalizowanie sobie niezadowolenia nauką. Hope that helps!
  • Odpowiedz