Wpis z mikrobloga

Mieszkam w lubelskim, pracuje dla firmy z Krakowa. Biorę teraz auto w leasing, warto iść w 100% odliczenie VAT? Jak często są kontrolę? Będę oczywiście robił kilometrówkę. W razie kontroli musi być na podwórku drugie auto jako do celów prywatnych?

#jdg #firma #podatki #leasing #programista15k
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@cherrz: ten przepis jest od hmmm 4 lat?

Nikogo nie kontrolują. Ale słyszałem że teraz bramki, bilety, wszystko jest elektronicznie, to znalezienie haka jest bardzo proste
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Senuyo tzn? Żeby liczba litrów czy kw pokrywała się ze spalaniem w aucie na przestrzeni wpisanych kilometrów, o to Ci chodzi czy coś jeszcze?
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Senuyo a jak będę miał fakturę za paliwo tylko z miasta, gdzie mieszkam? Da się to wytłumaczyć, w sensie kupują tłumaczenie, że nie wziąłem faktury jak tankowałem w Krk, albo że ładowałem prądem i na prądzie jechałem? Jestem ciekaw po prostu jak bardzo wnikają w to i jak bardzo chcą udowodnić.
  • Odpowiedz
@cherrz: To już lepiej wziąc auto na 100%, uważnie używać przez 2 miesiace tylko do celów firmowyuch i potem zmienić na 50% i sie nie przejmować
  • Odpowiedz
@cherrz miałem dwie kontrole US na przestrzeni ostatnich lat w firmie (mam 2 auta na 100% VAT oraz 2 na użytek mieszany - wszystkie osobówki). Nawet nie pytali o te kilometrówki, które oczywiście mam legitnie i skrupulatnie prowadzone bez żadnych wałków.
  • Odpowiedz
@cherrz całą resztę dokumentów, faktury, delegację. Obyło się bez kary za każdym razem na szczęście ale do kwitów przykładam dużą wagę żeby nie mieć problemów i mieć wszystko transparentne. Było parę uzasadnień faktur kosztowych ale byłem w stanie to bez problemu uzasadnić na szczęście :) Z tego co wiem od księgowej to sprawdzają kilometrówki dokładniej i sytuacji kiedy w JDG jest tylko jedno auto i na 100% VAT; ile w tym
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Kajet244 przeszło by coś takiego, że miałbym w sumie faktury tylko z miasta gdzie mieszkam? A czy jak delegacja to muszę mieć jakieś potwierdzenia za hotel? Firma mi to opłaca jeśli już się zdarza. Daj jakieś tipy jak im to udowodniać :D
  • Odpowiedz
@KazimierzWielki Nic się nie zwraca, jeśli bierzesz auto w leasing, czyli masz o 50% VAT ze wszystkich rat które do tej pory zapłaciłeś. To się opłaca gdy pierwsza rata masz maksymalna 45%
  • Odpowiedz
@KazimierzWielki Bo jeśli samochód jest Twój to tak robisz.
Księgowi często malo wiedzą i źle doradzają, jeśli chcesz ufać to zapytaj doradcy podatkowego. Księgowy nie ma licencji na doradzanie.

I dzięki za kolejny dowód na to ze nie warto pytać księgowych jak cos zrobić;)
  • Odpowiedz
@KazimierzWielki No to słaby doradca, ale często to co było praktyką rok temu może dziś już nie jest dozwolone wiec warto sie upewnić za każdym razem czy nadal jest możliwa taka operacja.

Podsumowanie

Mając na uwadze powołane powyżej przepisy prawa, przedstawiony opis sprawy oraz wyrok Wojewódzkiego Sąd Administracyjny w Poznaniu w wyroku z 25 lutego 2025 r., sygn. akt I SA/Po 793/24 stwierdzić należy, że w przedstawionej sytuacji w związku ze złożeniem
  • Odpowiedz