#homeassistant #zigbee #smarthome Przy niektóych dupixach na aliexpress na zigbee jest napisane, że wymaga Tuya Zigbee Hub. Czy tu chodzi o konkretnie Tuya Hub czy jakikolwiek zigbee hub? Mam w domu już sieć zigbee i się zastanawiam czy tego typu urządzenie będzie śmigać
@Chris_Karczynski: może działać, może nie działać, tuya jest znana z tego, że dość swobodnie podchodzi do standardu, sam się nadziałem na czujnik, którego zha wykrywa jak sprzęt, ale nie widzi żadnego sensora/encji w tym sprzęcie. Z2M z kolei dobrze sobie radzi ze sprzętem czniającym na standardy, ale jest nieco trudniejszy do skonfigurowania.
@Chris_Karczynski: może działać, może nie działać, tuya jest znana z tego, że dość swobodnie podchodzi do standardu, sam się nadziałem na czujnik, którego zha wykrywa jak sprzęt, ale nie widzi żadnego sensora/encji w tym sprzęcie.
@Polinik: nie Tuya tylko dosłownie wszyscy producenci xd
Miałem kiedyś czujkę xiaomi która zacinała się po jakimś czasie jak czujka łączyła się z hubem przez router. Na zigbee2mqtt doczytałem, że xiaomi w tej
Nie rozumiem tej logiki. Ponieważ "dosłownie wszyscy producenci" nie trzymają się standardu Zigbee to znaczy, że zdanie "Tuya nie trzyma się standardu Zigbee" jest
Nie rozumiem tej logiki. Ponieważ "dosłownie wszyscy producenci" nie trzymają się standardu Zigbee to znaczy, że zdanie "Tuya nie trzyma się standardu Zigbee" jest nieprawdziwe?
@Polinik: Nie, ale że to że czujka jakiegoś innego producenta nie działa z tuyą nie musi być winą po stronie tuya
@Chris_Karczynski: mam kilkanaście sprzętów od Sonoffa, wszystkie, które są na zigbee bez problemu się zintegrowały bezpośrednio w HA i dają pełną funkcjonalność. Jedynie głowice kaloryferów wolę integrować nie bezpośrednio do HA a przez bramkę i appkę Sonoffa do HA, ale to tylko z lenistwa - łatwiej ustawić harmonogram w appce Sonoffa niż w HA. ¯\(ツ)/¯
@Chris_Karczynski jeśli weźmiesz wersję z zigbee to będzie działać. Większość przynajmniej, bo musi być w bazie z2m. Na moich 30 unikalnych urządzeń tylko jedna nie działa, ale to bardziej dlatego, że kontrolery SPI słabo śmigają z zigbee.
Przy niektóych dupixach na aliexpress na zigbee jest napisane, że wymaga Tuya Zigbee Hub. Czy tu chodzi o konkretnie Tuya Hub czy jakikolwiek zigbee hub? Mam w domu już sieć zigbee i się zastanawiam czy tego typu urządzenie będzie śmigać
Z2M z kolei dobrze sobie radzi ze sprzętem czniającym na standardy, ale jest nieco trudniejszy do skonfigurowania.
Tu sobie można obczaić zgodność sprzętu z zha/z2m
https://zigbee.blakadder.com/
@Polinik: nie Tuya tylko dosłownie wszyscy producenci xd
Miałem kiedyś czujkę xiaomi która zacinała się po jakimś czasie jak czujka łączyła się z hubem przez router. Na zigbee2mqtt doczytałem, że xiaomi w tej
@Kryspin013:
Nie rozumiem tej logiki. Ponieważ "dosłownie wszyscy producenci" nie trzymają się standardu Zigbee to znaczy, że zdanie "Tuya nie trzyma się standardu Zigbee" jest
@Polinik: Nie, ale że to że czujka jakiegoś innego producenta nie działa z tuyą nie musi być winą po stronie tuya
@Chris_Karczynski: ja mam zigbee2mqtt i pomijając p--------k z jedną czujką xiaomi to mi wszystko działa. Sonoff w ogóle był bezproblemowy
@Kryspin013: to skoro hiperbola to po co piszesz "dosłownie"? Żeby brzmiało dramatyczniej?
@Chris_Karczynski: mam kilkanaście sprzętów od Sonoffa, wszystkie, które są na zigbee bez problemu się zintegrowały bezpośrednio w HA i dają pełną funkcjonalność.
Jedynie głowice kaloryferów wolę integrować nie bezpośrednio do HA a przez bramkę i appkę Sonoffa do HA, ale to tylko z lenistwa - łatwiej ustawić harmonogram w appce Sonoffa niż w HA. ¯\(ツ)/¯