Wpis z mikrobloga

#homeassistant #zigbee #smarthome
Przy niektóych dupixach na aliexpress na zigbee jest napisane, że wymaga Tuya Zigbee Hub. Czy tu chodzi o konkretnie Tuya Hub czy jakikolwiek zigbee hub? Mam w domu już sieć zigbee i się zastanawiam czy tego typu urządzenie będzie śmigać
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Chris_Karczynski: może działać, może nie działać, tuya jest znana z tego, że dość swobodnie podchodzi do standardu, sam się nadziałem na czujnik, którego zha wykrywa jak sprzęt, ale nie widzi żadnego sensora/encji w tym sprzęcie.
Z2M z kolei dobrze sobie radzi ze sprzętem czniającym na standardy, ale jest nieco trudniejszy do skonfigurowania.

Tu sobie można obczaić zgodność sprzętu z zha/z2m
https://zigbee.blakadder.com/
  • Odpowiedz
@Chris_Karczynski: może działać, może nie działać, tuya jest znana z tego, że dość swobodnie podchodzi do standardu, sam się nadziałem na czujnik, którego zha wykrywa jak sprzęt, ale nie widzi żadnego sensora/encji w tym sprzęcie.

@Polinik: nie Tuya tylko dosłownie wszyscy producenci xd

Miałem kiedyś czujkę xiaomi która zacinała się po jakimś czasie jak czujka łączyła się z hubem przez router. Na zigbee2mqtt doczytałem, że xiaomi w tej
  • Odpowiedz
nie Tuya tylko dosłownie wszyscy producenci xd

@Kryspin013:

Nie rozumiem tej logiki. Ponieważ "dosłownie wszyscy producenci" nie trzymają się standardu Zigbee to znaczy, że zdanie "Tuya nie trzyma się standardu Zigbee" jest
  • Odpowiedz
Nie rozumiem tej logiki. Ponieważ "dosłownie wszyscy producenci" nie trzymają się standardu Zigbee to znaczy, że zdanie "Tuya nie trzyma się standardu Zigbee" jest nieprawdziwe?

@Polinik: Nie, ale że to że czujka jakiegoś innego producenta nie działa z tuyą nie musi być winą po stronie tuya

I z tym "dosłownie wszyscy producenci"
  • Odpowiedz
A Sonoff?

@Chris_Karczynski: mam kilkanaście sprzętów od Sonoffa, wszystkie, które są na zigbee bez problemu się zintegrowały bezpośrednio w HA i dają pełną funkcjonalność.
Jedynie głowice kaloryferów wolę integrować nie bezpośrednio do HA a przez bramkę i appkę Sonoffa do HA, ale to tylko z lenistwa - łatwiej ustawić harmonogram w appce Sonoffa niż w HA. ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@Chris_Karczynski jeśli weźmiesz wersję z zigbee to będzie działać. Większość przynajmniej, bo musi być w bazie z2m. Na moich 30 unikalnych urządzeń tylko jedna nie działa, ale to bardziej dlatego, że kontrolery SPI słabo śmigają z zigbee.
  • Odpowiedz