Wpis z mikrobloga

@Sweet-Jesus Kurde przepraszam za ignorancję bo niestety się nie interesuję tematem, ale czy to nie ta elektrownia która nie działa już jakieś 40 lat? Jak mowa tam o prądzie to nie mówimy tylko o latarniach i stacjach ładujących smartfony turystom robiącym zdjęcia?
  • Odpowiedz
od ponad tygodnia systemy bezpieczeństwa utrzymują wyłącznie awaryjne generatory prądotwórcze.

@Sweet-Jesus: jaką funkcję pełnią wspomniane systemy bezpieczeństwa?
Alarmują w przypadku przekroczenia radiacji czy może wykonują inne funkcje.
  • Odpowiedz
  • 58
@D3SP3RO: systemy wizyjne, oświetlenie, wentylacja Arki, stacje dozymetryczne, cały osprzęt związany z nadzorowaniem stanu starego sarkofagu, wypalonego paliwa itp. W Czarnobylu ok 1600 osób pracuje w systemie zmianowym. Wojska nie liczę bo wiadomo, że tam są.
  • Odpowiedz
  • 17
@Sweet-Jesus ok rozumiem. Czyli dzieje się tam dużo i prąd jest oczywiście potrzebny, ale głównie do robienia pomiarów z tego co czytam i jakichś rzeczy, które nie mają wpływu na radiację itp. Czyli inaczej mówiąc prąd jest tam potrzebny, ale jak go nie będzie tam przez kolejny rok to w sumie nic się nie zmienia i straszenie brakiem prądu tam jest jak straszenie tym, że na Marsie nie ma wody :D
  • Odpowiedz
  • 1
@P_i_o_t_R: takie systemy bezpieczeństwa obejmują: chłodzenie reaktora, zasilanie systemów sterowania i monitoringu, systemy bezpieczeństwa reaktorowego, systemy wentylacji i filtracji, systemy detekcji radiacji.
  • Odpowiedz
głównie do robienia pomiarów z tego co czytam i jakichś rzeczy, które nie mają wpływu na radiację

@D3SP3RO: nie, kopula jest po to zeby materialy radioaktywne nie wydostawaly sie poza elektrownie, zeby kopula dzialala musi byc utrzymywanie cisnienie miedzy warstwami kopuly, jak nie ma pradu albo jakis dron zrobi w kopule dziure wtedy materialy radioaktywne moga sie wydostac do atmosfery

dziure juz mamy (ktorej naprawa wyniesie okolo 100 milionow) a
  • Odpowiedz
@JestemKaspi ej, ale czekaj nosz kurde. Czy ta kopuła była tam od 40 lat? Nie? Mi się wydaje, że ja zbudowali z 7 lat temu. Do tej pory nie było kopuły i jeździły tam wycieczki, a 50km dalej dzieci wesoło chodzą do przedszkola. Jak to jest, że teraz nagle się tego boimy? To nie takie p---------o dla samego gadania? Nie chcę wyjść na jakiegoś sceptyka Ukrainy czy ich działań, więc dodam,
  • Odpowiedz
@D3SP3RO: "20 lat temu dodawali olow do benzyny i ludzie zyli"
kopula jest po to zeby ograniczyc rozprzestrzenianie sie promieniowania i pozwolic na rozebranie reaktora, teraz ani nie mozna bedzie go rozebrac ani tez nie bedzie powstrzymywal promieniowania

Gdyby tej kopuly nigdy nie bylo to bysmy jakos zyli ze swiadomoscia ze jak akurat zle wiatr zawieje to stracimy pare dni zycia
No ale bylo juz swiatelko w tunelu i wydane
  • Odpowiedz
@wsciekly_bobr Ok rozumiem, dzięki za info - to istotnie zmienia postać rzeczy. Czyli moja niewiedza i "nie znam się, więc się wypowiem" znów wzięły nade mną górę :D No, ale przynajmniej zdobyłem jakaś nową wiedzę i już nie będę gadał głupot w tym temacie :)
  • Odpowiedz