Wpis z mikrobloga

Pytanie o system kaucyjny. Ilu z was ma w------e w niego i po prostu jak ma się PETa to wyrzuci się do kosza, a nie zabawy z tym, że zarobię grosze na segregacji? Daję #polityka dla zasięgów, ale nie chcę polityki i gadaniu o UE w tym wątku #systemkaucyjny
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@fornson23: Ja piję na tyle mało z plastików i puszek że te 3-4 opakowania więcej w domu nie robią mi żadnej różnicy. Będę oddawał razem z butelkami zwrotnymi po piwku ¯\(ツ)/¯

@HrabiaTruposz: oddajesz butelki po piwku w markecie? U mnie w lokalnym sklepiku nie wchodzą w ten system kaucyjny więc muszę się z tym bujać do marketów. Ogólnie to mi ten system zwisa, ale jak już mamy paczkomaty
  • Odpowiedz
  • 0
@Maneharno: dla millenialsów jak ja, oddawanie butelek to siara w ciul, bo nasi starzy piwosze chodzili z tymi śmierdzącymi butelkami po głupie 20/35 gr za butlę. To jest siara za takie głupie grosze, przyznawać się w sklepie i przed osiedlem, że walisz browary. Czasy się zmieniają, ale mnie mieszczucha nie przekonasz do tego. Jeśli kupuję p--o w butelce kaucyjnej, to roszczę sobie prawo do w-------a go do śmieci na stłuczkę
fornson23 - @Maneharno: dla millenialsów jak ja, oddawanie butelek to siara w ciul, b...
  • Odpowiedz
@fornson23: wyrzucę do smieci z resztą plastików tak jak do tej pory, skoro i tak place za żółty kosz a te śmieszne pieniądze są nie warte mojego zachodu, żebym dymał z ogromnym workiem pełnym plastikowych butelek jak jakiś niedorozwój
  • Odpowiedz
oddajesz butelki po piwku w markecie? U mnie w lokalnym sklepiku nie wchodzą w ten system kaucyjny więc muszę się z tym bujać do marketów. Ogólnie to mi ten system zwisa, ale jak już mamy paczkomaty na każdym kroku to mogliby po prostu te butelkomaty stawiać przy śmietnikach, albo zobowiązać każdy sklepik bez wyjątku do odbierania butelek

@Maneharno: Mam blisko Kaufland a tam już od lat działa elegancki automat przyjmujący butelki
  • Odpowiedz
  • 0
@HrabiaTruposz: ja wiem o tym. W naszej ekipie sprzed 15 lat się dzieliliśmy na "oddawaczy" i "nieoddawaczy". Nas "nieoddawaczy" system kaucyjny nie zmieni. Skoro biedacy, ciągnący hajs od starych na browara czy tanie wino, nie oddawaliśmy, to czemu teraz mamy niby oddawać? :) W sumie teraz kupuę puszki. No to już wogóle siara (i bezsens) latać z puchami po głupie 5-10 groszy jak można wywalić to do śmieci.
  • Odpowiedz
nie zabawy z tym, że zarobię grosze na segregacji?

@fornson23: Przecież nic na tym nie zarobisz, kaucja doliczana jest do rachunku przy kasie. Więc nie oddając po prostu płacisz więcej o te 50gr/1zł za ten sam produkt.
  • Odpowiedz