Wpis z mikrobloga

Czyli tak
1. Bulisz kaucję
2. Bulisz coraz to większe rachunki za normalny odbiór śmieci z segregacją (plus tylko dla firm odbierających odpady bo będą ich mieli mniej w żółtych/zielonych workach)
3. Musisz jeździć do sklepów z worami nieuszkodzonych w żaden sposób butelek i stać pod automatami wrzucając każdą butelkę po kolei.
4. Zamiast kasy dostajesz bon do sklepu pod którym masz ten automat.
Wszyscy tam zdrowi?
#kaucja #systemkaucyjny #butelki #plastik
Davvs - Czyli tak
1. Bulisz kaucję
2. Bulisz coraz to większe rachunki za normalny od...

źródło: 000KLTV8MNE36MPM-C322-F4

Pobierz
  • 60
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

(plus tylko dla firm odbierających odpady bo będą ich mieli mniej w żółtych/zielonych workach)

@Davvs: to chyba minus, bo to jest przecież surowiec, który sprzedawali i na którym zarabiali.
  • Odpowiedz
@Davvs: A to nie tak, że większość tych sklepów będzie oferować normalnie odbiór gotówki lub rabat za oddane butelki z zakupów, które robisz przy okazji? Imo to będzie coś w stylu, że butelkomat Ci wydrukuje bilecik z kwotą, którą masz otrzymać za oddane butelki i idziesz do kasy i odbierasz pieniądze, albo naliczasz sobie rabat w tej kwocie, jeśli robisz przy okazji zakupy.
kleboldswaifuv2 - @Davvs: A to nie tak, że większość tych sklepów będzie oferować nor...

źródło: 000LO1FZGQCKTGRH-C124

Pobierz
  • Odpowiedz
@Davvs: nr 3 niezbyt. Pewnie w Polsce w wiekszosci przypadkow tak bedzie, bo to najtansze maszyny. W tych "troche" drozszych otwierasz takie drzwiczki jak kiedys do zsypów smietnikowych i wrzucasz na raz caly wor butelek, a maszyna sama sobie poprzelicza :)
Edit: np cos takiego
DominiCanes - @Davvs: nr 3 niezbyt. Pewnie w Polsce w wiekszosci przypadkow tak bedzi...

źródło: obraz

Pobierz
  • Odpowiedz
@Davvs: Skończy się tak jak w Berlinie. Nikomu nie będzie się chciało oddawać tych butelek więc będą się wszedzie walać poza śmietnikami aby menele sobie wzieli i zarobili te 2-3 zł. Eko w c--j.
  • Odpowiedz
@Davvs widzę że zaraz po nakrętkach przyczepionych do butelek p0lakow znowu przewyższa tak prosta czynność jak zwrot butelki z kaucją xD

Już rozumiem dlaczego zachód upada od lat…. Bo mają tak system kaucyjny
  • Odpowiedz
  • 20
@kleboldswaifuv2: Tak można wziąć ten bon i wymienić na pieniądze przy kasie ale to same plusy do sklepu bo musisz wejść, przejść przez cały do kas a przy okazji pewnie coś zawsze kupisz. Zwrot powinien być przy samej maszynie albo do uniwersalnej aplikacji.
  • Odpowiedz
@Notes: Nie wiem jak tobie, ale mi na przykład nie za bardzo chce się składować w domu poustawiane i niepozgniatane puszki i butelki, które będą zabierać miejsce, a potem iść z workiem śmieci jak menel do sklepu i jeszcze ewentualnie czekać w długiej jak cholera kolejce do butelkomatu, aż wszystkie stare babcie i rodziny z dziećmi powrzucają swoje zbiory z całego tygodnia. Powtórzę to po raz trzeci dzisiaj: śmieci powinny
  • Odpowiedz
@armagedon444: No strata czasu z tymi butelkami akurat będzie duża, bo domyślam się, że będzie jedna czy dwie maszyny na sklep, a ludzi od cholery. Przyjdzie Ci parę osób z zapasami z tygodnia i już masz niezły czas oczekiwania. Co do drugiego komentarza też myślę, że lepiej by było jakby zwrot był od razu przy maszynie
  • Odpowiedz
@Notes: ziomeczku jak taki lajcik, to ja ci chętnie zgolę butelki codziennie, po 10 groszy. Sam zysk dla ciebie, w sumie lajtowa czynność i jeszcze zarobisz 40 groszy. Tylko warunek, masz odbierać codziennie, bo szkoda mi miejsca w kurniku.
  • Odpowiedz