Wpis z mikrobloga

Czemu na Wykopie takie oburzenie o system kaucyjny? Przecież i tak jeździcie do Lidla czy Biedry, więc co za problem zabrać parę puszek po piwie czy butelek po coli? Wrzucasz do automatu, dostajesz kasę z powrotem, żadna filozofia.

W Niemczech czy Skandynawii każdy się tym jara i mówi „wow, porządek i ekologia”, a u nas od razu płacz, że „utrudnianie życia” i „spisek”. No tak, bo wrzucenie 10 puszek do siatki to przecież harówka stulecia…

Może tu nie chodzi o system, tylko o to, że Polak MUSI ponarzekać, bo inaczej dzień nieważny. Janusz się obrazi, że mu każą oddać puste po piwie, a Grażyna jeszcze dorzuci, że to zamach na wolność obywatela.

Serio to naprawdę problem, czy zwykłe narzekanie dla sportu?

#pytanie #ekologia #lidl #biedronka #jedzzwykopem #pijzwykopem
snorli12 - Czemu na Wykopie takie oburzenie o system kaucyjny? Przecież i tak jeździc...

źródło: temp_file3549069798317449340

Pobierz
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

co za problem zabrać parę puszek po piwie czy butelek po coli

@snorli12 Nie po to płacę nie małą kasę za śmieci żeby jeszcze zbierać puste butle i puszki w domu a potem z---------ć z nimi przez pół miasta
  • Odpowiedz
@PustynnyDuch: no i wciąż śmieci ci będą zabierać. Dotychczas łóżka czy mebli, gruzu z remontu i pewnie paru innych rzeczy też nie mogłeś. Tu się nic nie zmieniło bo wciąż mozesz je wyrzucać. Kwestia, że trochę drożej cię to wyjdzie. No kurcze chyba nie będziemy negować problemu nadprodukcji śmieci.
  • Odpowiedz
@misiaczkiewicz: ty i co jest mądrego w tym co zamieściłeś ten wpis tego typa? Przecież on jest już głupi z urzędu jak się spojrzy na końcówkę.. rozmawiałem ze znajomym co akurat siedzi w tym biznesie.... Tak byłem tym biznesem i tym znajomym. I ten zamach na twoją wlasnosc.... To jak już trzeba tak lopatologicznie to przecież tej własności nikt ci nie zabrał, kupujesz i jest wciąż twoja. Dołożyli ci opłatę
  • Odpowiedz
@JonaszSynGrazyny

Załóżmy że teraz woda w butelce kosztuje 2 złote. Załóżmy źe płacisz za wodę 1,60 zł a za butelkę w której dostajesz wodę 0,4 zł. Teraz dodatkowo doliczą ci kaucję 0,5 zł. Czyli na nowych warunkach zapłacisz za wodę w butelce 2,50. Gdy zwrócisz butelkę wartą 0,4 zł to dostaniesz z powrotem 0,5 zł kaucji ale za butelkę za którą wcześniej rownież zapłaciłeś nikt ci już nie odda 0,4 zł.
  • Odpowiedz
@misiaczkiewicz: Wiesz, że wyprawiasz akrobacje ale możesz się tak właśnie nakręcać. Bo odpowiem ci tak, załóżmy, że kupowałeś wodę za 2 złote, woda.kosztowala 2 złote a firma dawala ci butelek za darmo bo taki miała kaprys i wolno jej. Teraz doliczają ci 50gr, idziesz zwracasz i dostajesz spowrotem 50gr wszystko się zgadza. Teraz już rozumiesz czy za głupi jesteś? Alternatywnie możesz mi pokazać tą wodę która mogłeś dotychczas kupic za
  • Odpowiedz
@JonaszSynGrazyny Gdyby firma rozdawała coś za darmo to by już nie istniała. To co napisałeś zaprzecza idei prowadzenia jakiegokolwiek biznesu. Zawsze istnieje koszt wszystkich składowych danego produktu i ten koszt jest przerzucany na ostatecznego odbiorcę. Żyj sobie dalej w swoim matriksie :)
  • Odpowiedz
@misiaczkiewicz: i po to są właśnie marzę na głównym produkcie żeby rzeczy typu opakowania itp w czystej teorii były za darmo. Oni ci sprzedają wodę w ich modelu biznesowym butelke na wodę, etykietkę, zakrętkę dają ci za darmo :) Ale przecież poprosiłem cię o coś która to ta firma sprzes ci wodę taniej bo ty nie chcesz butelki, idź do mcdonalda i kup też taniej frytki i burgera i powiedz,
  • Odpowiedz
@JonaszSynGrazyny
Nie tworzę fantazji pod swoje wymysły tylko tworzę proste logiczne wytłumaczenie pod artykuł ze Spidersweb nawiązujący do tego jak rządzący próbują nas po raz kolejny zrobić w bambuko haraczami z d--y. Ale widzę że dla ciebie to jest ok jeśli będziesz płacił więcej dosłownie za nic. Z mojej strony EOT boś jest głupi do kwadratu. Nara
  • Odpowiedz
@misiaczkiewicz: Ale spiderweb nie jest żadnym autorytetem w tym temacie. A teraz jako ten mądrzejszy odpowiesz mi o tej opcji która miałeś dotychczas i na której tracisz te pieniądze? Słuchaj ja jestem głupi ale ty posiadasz wiedzę. Która to ta firma sprzedawała ci te wody i inne napoje z opcją bez butelki i taniej, że teraz jesteś w plecy.
  • Odpowiedz
@JonaszSynGrazyny: Dlatego w przypadku butelek każemy robić fikołki konsumentom, typu:
- ta butelka jest zwrotna
- ta butelka jest bezzwrotna

W tym przypadku wystarczyło wymusić na produkcji standard butelek, zrobić wszystkie zwrotne i umożliwić zwrot do dowolnego sklepu bez potrzeby okazania paragonu
  • Odpowiedz