Wpis z mikrobloga

Siema, wiem że to nie miejsce na takie pytanie, ale może ktoś z was coś kojarzy, tym bardziej jeśli rozumie jak ważne są treningi dla głowy xd Możliwe, że czeka mnie 6 tygodni przerwy od silki, nie miałem takiej przerwy nigdy :(

W skrócie zaliczyłem glebę na motocyklu:

>>

Rozpoznania kliniczne:

S52.8 – Złamanie innych części przedramienia
Złamanie wyrostka rylcowatego lewej kości łokciowej

Wywiad:

Pacjent zgłosił się samodzielnie do IP. Podaje upadek na jezdni z motocykla na rękę lewą w dniu dzisiejszym. Zgłasza dolegliwości bólowe w miejscu urazu, ograniczenie ruchomości. Innych dolegliwości nie zgłasza.

Badanie fizykalne:

Miejscowo – obrzęk str. grzbietowej st. nadgarstkowego, szpara stawowa palpacyjnie bolesna. bolesność w rzucie wyrostka rylcowatego lewej kości łokciowej. Ruchomość w stawie ograniczona bólowo. Czucie i ukrwienie obwodowe prawidłowe.

Lekarz twierdzi, że teraz 6 tygodni praktycznie nie ruszać ręką, za jakieś 2/3 umówić się na MRI, żeby sprawdzić stan więzadła. Uprosiłem, zeby nie wkładał ręki w gips, tylko w orteze, bo muszę pisać na klawiaturze.

Czy serio najlepsze do można zrobić to okładać lodem i 6 tygodni nie używać ręki?

Niestety nie mogę wstawić RTG, bo nie mam wejścia na płytę w komputerze XD

Z góry dzięki za pomoc :(

#mikrokoksy #silownia #fizjoterapia #uraz
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@DywanTv ale to bylo złamanie czy nie? Jak nie masz rtg to chociaż opis albo cokolwiek? Rtg wykazało coś? Jeśli pytasz czy można taką ręką ćwiczyć na siłowni to raczej znasz odpowiedź
  • Odpowiedz
@DywanTv: oj stary wiem co czujesz az za dobrze xd

25 lipca (w urodziny btw taki prezencik) dowiedziałem się że czeka mnie operacja.
Na tamten moment 2 miesiące przerwy od siłki to był jakiś p----------y scenariusz xd
Co prawda potem cały sierpień przesiedziałem w domu w----------c przeciwbólowe i ledwo chodząc i nagle okazało się że brak możliwości trenowania to nie taki duży problem. Perspektywa sie szybko zmienia XD
1 wrzesnia operacja i po 2
  • Odpowiedz
Idź do dobrego fizjoterapeuty i niech on się wypowie. Lekarz zawsze powie "nie używaj ręki, oszczędzaj się, najlepiej nic nie rób i zakop się pod ziemią".
Podam Ci przykład mojego kolegi który pogruchotany bark miał mieć unieruchomiony w gipsie a fizjo pierwsze co to wywalił gips i od pierwszych dni po operacji zaczął rehabilitację- dzisiaj bark jest zdrowy i w pełni funkcjonalny.
Tak więc opinie lekarzy, ortopedziów, neurochirurgów to raczej dziel przez
  • Odpowiedz