Wpis z mikrobloga

pytanie do samochodziarzy, jak wy robicie?
bo spotykam się w internecie z kłótnią gen Z z resztą ludzi odnośnie stawiania auta xD

#samochody #motoryzacja
winsxspl - pytanie do samochodziarzy, jak wy robicie?
bo spotykam się w internecie z ...

źródło: image

Pobierz

jak zostawiacie auto?

• sam ręczny 17.6% (94)
  • sam bieg 22.4% (120)
  • ręczny + bieg 60.0% (321)

Oddanych głosów: 535

• 48
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

22 komentarze, a nikt nie wspomniał, że należy również uważać na to, że hamulec ręczny może podczas mrozów zamarznąć.
Samochodem jeżdżę od 20 lat i raz mi się zdarzyła niestety taka sytuacja :(
  • Odpowiedz
@winsxspl: w gruzach ręczny, teraz mam LIMUZYNĘ SPORTOWĄ MARKI RENAULT LAGUNA GT to się sam zaciąga, wysiadam jak król, nie muszę nawet kluczykami klikać, samo się zamyka, otwiera, odpala na guzik, to jest życie.
Biegi są od jazdy, a hamulec POSTOJOWY od stania, naucz się jak samochód działa zanim zaczniesz jeździć.
  • Odpowiedz
@winsxspl: w manualu sam bieg, chyba że jest duże pochylenie. Po co zaciągać ręczny dodatkowo na płaskim?

W automacie wrzucam na P, a ręczny mi się zaciąga automatycznie.
  • Odpowiedz
@winsxspl: zależy od osoby i sytuacji. Zostawianie samochodu na samym ręcznym nie jest żadnym błędem i sam to stosuje z prostego względu - często najpierw odpalam samochód i czekam aż się rozgrzeje silnik/nagrzeje się w środku w szczególności w zimę. Nie muszę wtedy specjalnie wsiadać i zrzucać biegu tylko przekręcam kluczyk i wracam za pare minut. Pewnie była niejedna sytuacja w której ktoś zostawił na ręcznym i linka się zerwała
  • Odpowiedz
@winsxspl: na biegu, ręczny tylko jak wysiadam a silnik chodzi

Wam woda w pancerzach z linkami zamarznie zimą to się oduczycie zostawiać na ręcznym. Chyba że już elektryczne.
  • Odpowiedz
jak ja zostawiam samochód na dłużej niż trzy dni to spuszczam ręczny i sam bieg zostawiam, bo ręczny zawsze przywrzeć lubi

@winsxspl:

należy również uważać na to, że hamulec ręczny może podczas mrozów zamarznąć.

Samochodem jeżdżę od 20 lat i raz mi się zdarzyła niestety taka
  • Odpowiedz
@qwdas435:

Nie muszę wtedy specjalnie wsiadać i zrzucać biegu tylko przekręcam kluczyk

Ale żeby zrzucić bieg nie trzeba wsiadać, bo nie trzeba naciskać sprzęgła. Jeśli tylko się nachylasz, żeby przekręcić kluczyk, to też w tej samej pozycji można zrzucić
  • Odpowiedz
Zapieram skręcone koła o krawężnik. Nie marnuję wtedy skrzyni biegów i linkę w recznym oszczędzam.

@baltazar1gabka: ale marnujesz opony kręcąc nimi w miejscu i szorując o krawężnik.

• Odpowiedz
@winsxspl: i jak się stoczy to co? Sąsiad wtacza, podkłada kamień i problem solved. Trzeba tylko patrzeć gdzie się parkuje, żeby nie było z tyłu urwiska albo rzeki. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz