Pozyczylem kiedys siostrze w 2021 roku na ponad rok £4.000 Powiedzialem odrazu ze ok ale jak na ponad rok to zwaloryzuj mi to o te chociaz 5% inflacji. Czyli oddaj mi 4200£. Wziela,zgodzila sie.
Ale przy oddawaniu narzekala ze rodzina jej meza by nic nie "wziela" za taka pozyczke. No to jej tlumacze ze to tak nie dziala, Bo oni nie tylko ze nic by nie wzieli tylko ze by jeszcze doplacali do tej pozyczki.
To dzisiaj mi to wypomina, No to jej mowie, Za £200 masz najwieksza lekcje o inflacji ktora mi przypominasz przez lata. Jak bym ci pozyczyl za "darmo" czyli stracil. To bys szybko zapomniala o tym i za chwile znowu pozyczala.
Teraz jak ktos chce pozyczyc to po prostu mowie ze jestem po same kule w etfy,akcje, I skoro jest hossa to ok moge wyciagnac kase ale jestem z automatu w plecy, i te 5-8% rocznie z automatu trace.
@heniek_8: no właśnie u mnie mó brat jest sam i zarabia dużo, sam mi czasami próbuje wcisnąć kasę "bo nie ma co z nią zrobić", ale ja też nie mam, więc nie biorę. Poradziłam mu obligacje i faktycznie ma dzięki temu jakieś odsetki. Ja mówię o sytuacji rodzice - dziecko przede wszystkim i to tylko jeśli rodzice są już na swoim, mają dobry samochód, nie mają planów na duże wydatki
@adamsowaanon: Mój brat pożyczył ode mnie 750zł i mówi że odda pierwszego bo budowa domu dwójka dzieci, a instalacje przyszli robić wcześniej i mu brakło. Dałem mu hajs i powiedziałem że ma nie oddawać. Ale ze mnie frajer teraz widzę, trzeba było to wziąć na 6% w skali roku i kazać mu oddać 753,75zł...
jeśli każdy z rodziny jest dobrze usytuowany, to można sobie pożyczać kasę bez straty:)
@Krolowa_Nauk: to nie jest strata tylko utracony dochód, a po drugiej stronie darmowy kredyt można to potraktować tak jak np. dajesz dniówkę komuś np. pomagając w polu i nie bierzesz wynagrodzenia - nie poniosłaś straty, a ktoś dostał coś za darmo. więc matematycznie jest na zero wzięłaś urlop żeby pracować u kogoś w polu - dalej niby zero ale
@heniek_8: raczej podeszłabym do sprawy na zasadzie "ej, brakuje mi 150k do kupna tego domu, co go sobie widziałam i chcę się dowiedzieć, czy dysponujecie taką gotówką na tyle, żeby bez obniżenia standardu życia mi pożyczyć? Planuję oddawać minimum 2500 zł miesięcznie, w lepsze miesiące będę nadpłacać." Zawsze można spisać umowę cywilno prawną dla przejrzystości:) Ja nie miałam problemu pożyczyć 4k euro koledze (już ponad rok temu, jeszcze nie zaczął
Dla tych kilkuset złotych zysku rocznie kazać bratu czy siostrze płacić bankowi odsetki to dla mnie nie interes.
@Krolowa_Nauk: wybrałaś sobie nick królowa nauk, a z matematyką finansową na bakier :) można na to spojrzeć z innej strony - to nie ty każesz bratu spłacać odsetki, tylko on każe ci rezygnować ze swoich
powiedzmy że chodzi o 10k na rok - przy RRSO 10% rocznie brat zapłaci 11000 na
@heniek_8: wiem jak to działa, po prostu mam podejście "wolę człowieka od pieniędzy". Jeśli dzięki mnie mój brat może zaoszczędzić 1000 zł, a ja przy tym zrezygnuję z zarobienia 600 zł, których i tak na razie nie potrzebuję i obędę się bez nich, to cieszę się, że mogę pomóc. Tak nam zawsze w rodzinie wygodniej, a przy wyższych kwotach, gdyby nagle się okazało, że osobie, od której pożyczyłam jest potrzebna
@adamsowaanon: dorobi czynszu na mieszkanie razem z 10 innymi migrantami w jednej chacie xdd ludzi nie stac nawet na zalozenie rodziny, system sie sypie, ludzie z desperacji glosuja na jakichs prawackich psycholi. no nie wyglada to dobrze. a ty sie cieszysz bo zasypia system migrantami xDDD
@SmugglerFan: W uk gdzie mieszkam tylko len nie jest w stanie kupic domu! Ja sam w 5 lat odlozylem na polowe duzego domu z podjazdem a pracuje jezdzac tirem Druga polowa w kredycie, a rata w przyszlym roku to tyle co wynajem pokoju w okolicy. Mimo ze mieszkam w srednim miescie
@adamsowaanon: bo jest bieda, koszty zycia coraz wyzsze, a pensje w miejscu. coraz ciezej dostac prace, nieruchomosci drogie. niekazdy tez lubi tirem jezdzic
@SmugglerFan: ale pracy jest w brud, Wystarczy zrobić jakiś kurs i masz 40.000£ na rękę rocznie. Czyli 2 osoby 80.000£ Chałupy poza Londynem za 200.000-300.000£ kupisz bez problemu. No to jak ktoś nie potrafi 20.000£ odłożyć w kilka lat no to rzeczywiście lepiej niech nie zakłada rodziny i żyje na wynajmach xd
Ruszamy z nowym #rozdajo – wygraj kartę podarunkową do Allegro o wartości 100 zł!
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ͡°
Powiedzialem odrazu ze ok ale jak na ponad rok to zwaloryzuj mi to o te chociaz 5% inflacji.
Czyli oddaj mi 4200£.
Wziela,zgodzila sie.
Ale przy oddawaniu narzekala ze rodzina jej meza by nic nie "wziela" za taka pozyczke.
No to jej tlumacze ze to tak nie dziala,
Bo oni nie tylko ze nic by nie wzieli tylko ze by jeszcze doplacali do tej pozyczki.
To dzisiaj mi to wypomina,
No to jej mowie,
Za £200 masz najwieksza lekcje o inflacji ktora mi przypominasz przez lata.
Jak bym ci pozyczyl za "darmo" czyli stracil. To bys szybko zapomniala o tym i za chwile znowu pozyczala.
Teraz jak ktos chce pozyczyc to po prostu mowie ze jestem po same kule w etfy,akcje,
I skoro jest hossa to ok moge wyciagnac kase ale jestem z automatu w plecy, i te 5-8% rocznie z automatu trace.
#pieniadze #oszczedzanie #finanse #pozyczka #rodzina #budzetdomowy #zarabianie #gielda
@adamsowaanon: ale bedzie placz jak wejdzie kryzys
@Krolowa_Nauk: to nie jest strata tylko utracony dochód, a po drugiej stronie darmowy kredyt
można to potraktować tak jak np. dajesz dniówkę komuś np. pomagając w polu i nie bierzesz wynagrodzenia - nie poniosłaś straty, a ktoś dostał coś za darmo.
więc matematycznie jest na zero
wzięłaś urlop żeby pracować u kogoś w polu - dalej niby zero ale
@Krolowa_Nauk: wybrałaś sobie nick królowa nauk, a z matematyką finansową na bakier :)
można na to spojrzeć z innej strony - to nie ty każesz bratu spłacać odsetki, tylko on każe ci rezygnować ze swoich
powiedzmy że chodzi o 10k na rok - przy RRSO 10% rocznie brat zapłaci 11000 na
@SmugglerFan: wejdzie i za kilka lat będzie znowu w górę Wielki mi.problem.
@adamsowaanon: nie bedziesz mial gotowki na przezycie kryzysu. ani na dokupienie papierow jak gielda bedzie w dolku.
nie zawsze pojdzie w gore, kiedys kapitalizm sie skonczy.
@SmugglerFan: W uk gdzie mieszkam tylko len nie jest w stanie kupic domu!
Ja sam w 5 lat odlozylem na polowe duzego domu z podjazdem a pracuje jezdzac tirem
Druga polowa w kredycie, a rata w przyszlym roku to tyle co wynajem pokoju w okolicy.
Mimo ze mieszkam w srednim miescie
Wystarczy zrobić jakiś kurs i masz 40.000£ na rękę rocznie.
Czyli 2 osoby 80.000£
Chałupy poza Londynem za 200.000-300.000£ kupisz bez problemu.
No to jak ktoś nie potrafi 20.000£ odłożyć w kilka lat no to rzeczywiście lepiej niech nie zakłada rodziny i żyje na wynajmach xd