Wpis z mikrobloga

Pozyczylem kiedys siostrze w 2021 roku na ponad rok £4.000
Powiedzialem odrazu ze ok ale jak na ponad rok to zwaloryzuj mi to o te chociaz 5% inflacji.
Czyli oddaj mi 4200£.
Wziela,zgodzila sie.

Ale przy oddawaniu narzekala ze rodzina jej meza by nic nie "wziela" za taka pozyczke.
No to jej tlumacze ze to tak nie dziala,
Bo oni nie tylko ze nic by nie wzieli tylko ze by jeszcze doplacali do tej pozyczki.

To dzisiaj mi to wypomina,
No to jej mowie,
Za £200 masz najwieksza lekcje o inflacji ktora mi przypominasz przez lata.
Jak bym ci pozyczyl za "darmo" czyli stracil. To bys szybko zapomniala o tym i za chwile znowu pozyczala.

Teraz jak ktos chce pozyczyc to po prostu mowie ze jestem po same kule w etfy,akcje,
I skoro jest hossa to ok moge wyciagnac kase ale jestem z automatu w plecy, i te 5-8% rocznie z automatu trace.

#pieniadze #oszczedzanie #finanse #pozyczka #rodzina #budzetdomowy #zarabianie #gielda
  • 114
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sberatel: czemu z-------o? jeśli nie pasowały jej warunki pożyczki mogła nie pożyczać, RSSO i tak lepsze u takiego brata niż w banku. Ja siostrze pożyczyłam bez % a mogłam trzymać na dobrze oprocentowanej lokacie w tym czasie. Tylko, że mi pasuje że jestem stratna, ale komuś innemu może to nie pasować i wcale mnie to nie dziwi
  • Odpowiedz
chyba jestem z innego świata. jakby raz na pół życia siostra pożyczyła ode mnie 20k, to po 4 latach mogłaby oddać równo 20. Może jestem dziwny

@piotre-gie: No ode mnie kuzynka pożyczyła 7k jakieś 15 lat temu i wolała przestać się do mnie odzywać niż mi oddać xD
  • Odpowiedz
  • 3
to była jakaś wyjątkowa lub kryzysowa sytuacja, że nie miałaby jak dzieci nakarmić z nie swojej winy?

@moja-walka: przy pożyczaniu jej powiedziałem,
"Jak nie będziesz miała na jedzenie to przyjdź z rodziną i ci pomogę bez problemu"
Ale na ogólne wydatki to ja nie pożyczam na tak długi okres czasu,
Na tydzień do max miesiąca bym jej te 4.000£ pożyczył bez waloryzacji inflacji i żadnych %,
Ale Już bez przesady
  • Odpowiedz
  • 0
Jesteś dziwny. Jeżeli to była pierwsza ever pożyczka i to na rok, oraz nie na jakieś fanaberie, to ja pożyczyłbym bezkosztowo, bo lepiej mieć dobrą relację w rodzinie

@FrasierCrane: pożyczałem wcześniej 1000£ na kilka miesięcy bez żadnych waloryzacji,

Do tego kiedyś przez 2-3 lata wynajmowałem u niej pokój w domu counsilowym za rynkową stawkę która pożerała moje wtedy niskie zarobki w połowie

Ale jak zacząłem zarabiać fajne pieniądze to już
  • Odpowiedz
  • 1
rodziny męża

@Vampire007: jej mąż wspiera dużą rodzinę i rodzeństwo w swoim ojczystym kraju,
Wydatki ma duże i ciągle w robocie siedzi przez to,
Na wakacje nie jeżdżą prawie wcale,
No ale ja tłumaczyłem, zacznij odkładać na bok, reinwestowac, jak grochem o ścianę
  • Odpowiedz
  • 1
Wstyd mi by było jako kierowcy brać i żądać coś ponad za paliwo. Jedyny wyjątek to jakaś naprawdę długa trasa to miło by było gdyby ktoś dorzucił coś ponad to, ale też bez ciśnienia.

@Krupier: no ok jak lubisz dawać gest innym,
Szastać zasobami na lewo i prawo to twój wybór,
Ale rzeczywistość jest taka że zasoby zostały zużyte, w tym przypadku auto, i każdy myślący człowiek z empatią rzucił
  • Odpowiedz
@adamsowaanon A gdzie premia za ryzyko? Kolego, najpierw zapoznaj się z podstawami, a dopiero potem twórz te swoje tracące amatorszczyzną wpisy.

Siostra to bliska rodzina, ale i w jej przypadku ponosisz ryzyko, że nie odda całości kapitału z odsetkami, i każdy, kto się choć trochę zna na rzeczy, to uwzględnia w kalkulacji.
  • Odpowiedz
  • 0
No zależy po co była kasa - jak na zdrowie itp to faktycznie dziwna praktyka; jak na nowy tatuaż, WIększy TV lub inne u----i to imho dobrze OP zrobił.

@Urajah: kasa na ogólny budżet domowy,
Powiedziałem jej że na jedzenie jej dam bez żadnej waloryzacji, bez % dam jej bez potrzeby oddawania,

Ale na inne rzeczy to nie h mi wyrówna bo inflacja zasuwa z roku na rok 10-20% akurat
  • Odpowiedz
@adamsowaanon @ish_waw: ja kiedyś bratu pożyczyłem 3k i do dziś mi nie oddał, to było z 5 lat temu. Wisi tez matce która nie raz mu dała hajs ale za którymś razem powiedziała ze to jest do zwrotu. Ja się przypomniałem z tematem 2 razy i odpuściłem, on nawet nie myśli o oddawaniu tej kasy tak obstawiam. Ale poza tym jest w porządku bratem i co mam z nim
  • Odpowiedz
@adamsowaanon: pierwszy błąd, jaki popełniłeś, to pożyczanie po rodzinie. My kiedyś pomogliśmy rodzinie pożyczając 10k, bo popadli w długi. No i tyle te 10k moja matka widziała. Przed tym tamta rodzinka lubiła do nas zaglądać w wakacje, wpadali nawet bez zapowiedzi albo jak się było w ich stronach, to zawsze chętnie zapraszali. A teraz chujki małe wzrokiem uciekają, jak się ich spotka na Wszystkich świętych przy grobie rodzinnym. xD
  • Odpowiedz