Aktywne Wpisy

MishMashStudio666 +2504
Hejo! Tak jak obiecałem, mam dla Was #rozdajo
( ͡° ͜ʖ ͡°)
Mirki i Mirabelki z racji tego, że mamy ponury listopad, mam na coś na poprawę humoru. Do rozdania pierścionek złoty. Oczywiście stop złota próby 0.585. Kamień centralny to ametyst 0.5ct. oraz diamenty o masie 0.1ct. o Wartość rynkowa 3500zł. Wartość galeriowa to pewnie 4500zł(。◕‿‿◕。
( ͡° ͜ʖ ͡°)
Mirki i Mirabelki z racji tego, że mamy ponury listopad, mam na coś na poprawę humoru. Do rozdania pierścionek złoty. Oczywiście stop złota próby 0.585. Kamień centralny to ametyst 0.5ct. oraz diamenty o masie 0.1ct. o Wartość rynkowa 3500zł. Wartość galeriowa to pewnie 4500zł(。◕‿‿◕。
źródło: temp_file5653171721942055217
Pobierz
źródło: temp_file1108037002267378486
Pobierz

![Szpitale przekładają zabiegi, bo NFZ nie płaci [edycja 2025]](https://wykop.pl/cdn/c3397993/e651cdd2df8622992dce7e129dc702ca591ed675fa66f972e7584cc252a01bef,q80.jpg)
Powiedzialem odrazu ze ok ale jak na ponad rok to zwaloryzuj mi to o te chociaz 5% inflacji.
Czyli oddaj mi 4200£.
Wziela,zgodzila sie.
Ale przy oddawaniu narzekala ze rodzina jej meza by nic nie "wziela" za taka pozyczke.
No to jej tlumacze ze to tak nie dziala,
Bo oni nie tylko ze nic by nie wzieli tylko ze by jeszcze doplacali do tej pozyczki.
To dzisiaj mi to wypomina,
No to jej mowie,
Za £200 masz najwieksza lekcje o inflacji ktora mi przypominasz przez lata.
Jak bym ci pozyczyl za "darmo" czyli stracil. To bys szybko zapomniala o tym i za chwile znowu pozyczala.
Teraz jak ktos chce pozyczyc to po prostu mowie ze jestem po same kule w etfy,akcje,
I skoro jest hossa to ok moge wyciagnac kase ale jestem z automatu w plecy, i te 5-8% rocznie z automatu trace.
#pieniadze #oszczedzanie #finanse #pozyczka #rodzina #budzetdomowy #zarabianie #gielda
@piotre-gie: No ode mnie kuzynka pożyczyła 7k jakieś 15 lat temu i wolała przestać się do mnie odzywać niż mi oddać xD
@moja-walka: przy pożyczaniu jej powiedziałem,
"Jak nie będziesz miała na jedzenie to przyjdź z rodziną i ci pomogę bez problemu"
Ale na ogólne wydatki to ja nie pożyczam na tak długi okres czasu,
Na tydzień do max miesiąca bym jej te 4.000£ pożyczył bez waloryzacji inflacji i żadnych %,
Ale Już bez przesady
@Czarny_Klakier: pożyczyłem tyle ile realnie ma wartość te 4.000£ ponad rok
@polski_chinczyk_kek: banku nie da się wycyckac, na mniej niż 10% rocznie
Brata "można"wydoić na -5%rocznie według większości wykopków
Komentarz usunięty przez autora
@FrasierCrane: pożyczałem wcześniej 1000£ na kilka miesięcy bez żadnych waloryzacji,
Do tego kiedyś przez 2-3 lata wynajmowałem u niej pokój w domu counsilowym za rynkową stawkę która pożerała moje wtedy niskie zarobki w połowie
Ale jak zacząłem zarabiać fajne pieniądze to już
@Vampire007: jej mąż wspiera dużą rodzinę i rodzeństwo w swoim ojczystym kraju,
Wydatki ma duże i ciągle w robocie siedzi przez to,
Na wakacje nie jeżdżą prawie wcale,
No ale ja tłumaczyłem, zacznij odkładać na bok, reinwestowac, jak grochem o ścianę
@Krupier: no ok jak lubisz dawać gest innym,
Szastać zasobami na lewo i prawo to twój wybór,
Ale rzeczywistość jest taka że zasoby zostały zużyte, w tym przypadku auto, i każdy myślący człowiek z empatią rzucił
Siostra to bliska rodzina, ale i w jej przypadku ponosisz ryzyko, że nie odda całości kapitału z odsetkami, i każdy, kto się choć trochę zna na rzeczy, to uwzględnia w kalkulacji.
@Urajah: kasa na ogólny budżet domowy,
Powiedziałem jej że na jedzenie jej dam bez żadnej waloryzacji, bez % dam jej bez potrzeby oddawania,
Ale na inne rzeczy to nie h mi wyrówna bo inflacja zasuwa z roku na rok 10-20% akurat
@maryjuszpitagoras, takie samo doświadczenie. „Takie same” używa się w liczbie mnogiej, np. takie same doświadczenia, takie same pytania, ale takie samo pytanie.