Wpis z mikrobloga

Pozyczylem kiedys siostrze w 2021 roku na ponad rok £4.000
Powiedzialem odrazu ze ok ale jak na ponad rok to zwaloryzuj mi to o te chociaz 5% inflacji.
Czyli oddaj mi 4200£.
Wziela,zgodzila sie.

Ale przy oddawaniu narzekala ze rodzina jej meza by nic nie "wziela" za taka pozyczke.
No to jej tlumacze ze to tak nie dziala,
Bo oni nie tylko ze nic by nie wzieli tylko ze by jeszcze doplacali do tej pozyczki.

To dzisiaj mi to wypomina,
No to jej mowie,
Za £200 masz najwieksza lekcje o inflacji ktora mi przypominasz przez lata.
Jak bym ci pozyczyl za "darmo" czyli stracil. To bys szybko zapomniala o tym i za chwile znowu pozyczala.

Teraz jak ktos chce pozyczyc to po prostu mowie ze jestem po same kule w etfy,akcje,
I skoro jest hossa to ok moge wyciagnac kase ale jestem z automatu w plecy, i te 5-8% rocznie z automatu trace.

#pieniadze #oszczedzanie #finanse #pozyczka #rodzina #budzetdomowy #zarabianie #gielda
  • 114
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@adamsowaanon: Ja mam zawsze argument, że spłacam hipotekę i jeżeli pożyczę to nie będę mógł spłacić kredytu o tę pożyczoną kwotę i będę za nią bulić odsetki. Czyli mogę pożyczyć jak mi odda z tymi odsetkami, które będę musiał zapłacić z tego tytułu. Niestety wiedza wielu kończy się na POŻYCZYŁEM 1MLN, A MUSZĘ ODDAĆ PRZEZ 30LAT 2MLN, ZŁODZIEJE!! Takim od razu mówię, że nie mam kasy, bo nie rozumieją podstaw
  • Odpowiedz
no mi z czystej przyzwoitości wstyd było by nie dać coś extra ponad paliwo,

Wstyd... Tak żerować na rodzinie i znajomych,

@adamsowaanon: XDD

Wstyd mi by było jako kierowcy brać i żądać coś ponad za paliwo. Jedyny wyjątek to jakaś naprawdę długa trasa to miło by było gdyby ktoś dorzucił coś ponad to, ale też bez ciśnienia.
  • Odpowiedz
@Vampire007: ja nie mówię, że nie i najlepiej jakiś stały, nienaruszalny odsetek naszych dochodów powinien iść na oszczędności i one też powinny być podzielone na "żelazne", które nie muszą być bardzo płynne i celowe, czyli np. na jakieś większe wydatki i tak dalej.
Podkreśliłem jedynie absurdalność i nierealność twoich wyliczeń.
  • Odpowiedz
@adamsowaanon: Jeśli te 200 funciaków jest dla ciebie taką wartościową lekcją, którą z wypiekami na twarzy wspominasz na latami i teraz na wykopie, to trochę strach pytać czy w ogóle nabywasz jakąś nową wiedzę, czy tylko jak trafi się jakiś przypadek w rodzinie xD
  • Odpowiedz
@piotre-gie: z jakiegos glupiego swiata, jak trzymasz pieniadze w walucie zamiast w inwestycjach.

Wszystko ponad poduszka finansowa w pieniadzu fiducjarnym, to jak podpisywanie sie jako "finansowy duren". A nawet poduszke powinno sie trzymac co najmniej na koncie oszczednosciowym.

Chlop pozyczyl siostrze kase w oparciu o inflacje. Czyli nic na tym nie zarobil, tylko utrzymal wartosc tego co pozyczyl. A tu sie ludzie w komentarzach sraja.
  • Odpowiedz
z jakiegos glupiego swiata, jak trzymasz pieniadze w walucie zamiast w inwestycjach.

@BestKaptyn: a kto powiedział, ze ja trzymam swoje oszczędności w gotówce? W ogóle nic o sobie nie pisałem.

Jedyne do czego się odnoszę, to rozliczanie w taki sposób swojej najbliższej rodziny. Jeszcze rozumiem daleki kuzyn, albo kolega z pracy, ale nie siostra. Uważam, że są wartości wyższe niż to czy k---a poniosę koszt alternatywny w postaci 5% od
  • Odpowiedz
@piotre-gie: skoro nie trzymasz w gotowce, to zeby komus pozyczyc te 20k musisz uplynnic jakies akcje/obligacje/zamknac lokate/czy cos podobnego.

Sa wartosci wyzsze. Dlatego dla mnie nie do ponyskenia byloby zeby prosic kogos o to zeby uplynnial inwestycje bo ja cos zle policzylem.

W mojej roodzinie jak komus np brakowalo jakiejs kwoty do kupna mieszkania, a siostra chlopa miala lokate. To ten z miejsca zaproponowal pozyczke na rok, z tym ze
  • Odpowiedz
nie rozumiem jak w XXI wieku można chodzić po rodzinie i prosić o tysiące funtów skoro są banki na każdym rogu

@heniek_8: ja z kolei nie rozumiem, czemu jak mam dobre relacje z rodziną i oni mają sporo oszczędności i brak bliskich planów na duże wydatki, to nie miałabym pożyczyć od nich w razie potrzeby i odwrotnie. U mnie akurat każdy sobie tam sam radzi i nigdy nie było potrzeby
  • Odpowiedz
@sberatel: No zależy po co była kasa - jak na zdrowie itp to faktycznie dziwna praktyka; jak na nowy tatuaż, WIększy TV lub inne u----i to imho dobrze OP zrobił.
  • Odpowiedz