Aktywne Wpisy

Karolaaa555 +9
Jak ja chyba zacznę płacić jakimś randomom żeby się ze mną kolegowali. Myślałam, że jak zdam tą maturę to będzie super, że będzie zero zmartwień. A teraz wsm tęsknię bo przynajmniej nie miałam czasu na myślenie i wymyślanie takich bzdur tylko focusowałam się na nauce. Jedynie co mi poprawia humor to granie w te durne gry przez które przesiedziałam lata na dupie i nabawiłam się fobii społecznej przez którą dostaję codziennie pytania

wfyokyga +78
Dobranoc
źródło: temp_file497302056630926366
Pobierz

hej, czy zegar w urządzeniach AGD (kuchenka gazowa) jest zależny od częstotliwości sieci zasilającej? 50 Hz??
Spóźnia mi się zegar 2 min. dziennie. podobno przez wahania częstotliwości z 50Hz np. na 49,9.
@Primek_1980 Tak, zegar w piekarniku jest synchronizowany częstotliwością sieciową.
@Primek_1980: kiedyś to była norma i typowe rozwiązanie, ale obecnie w dobie elektronicznego sterowania całym piekarnikiem na bank nie. Siedzi sobie tam jakiś jednoukładowy kontroler i ma własne taktowanie, nie synchronizowane niczym, jego dokładność opiera się o wewnętrzny oscylator RC. Tak jest dużo taniej i prościej.
Czyli odpowiadając na pytanie: nie nie jest, jest
@Jarek_P: 2 minuty na dobę to 0,14% - to za dobry wynik jak na RC ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Obstawiam rezonator ceramiczny: https://en.wikipedia.org/wiki/Ceramic_resonator
Wracając do sprawy to u mnie zegar przyspiesza o 2 min na