Wpis z mikrobloga

#elektronika #agd

hej, czy zegar w urządzeniach AGD (kuchenka gazowa) jest zależny od częstotliwości sieci zasilającej? 50 Hz??
Spóźnia mi się zegar 2 min. dziennie. podobno przez wahania częstotliwości z 50Hz np. na 49,9.
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Primek_1980: No zwykle z sieci, ale gdzie ty żyjesz że 2 minuty dziennie spóźnia? :o Wyłącz go (pewnie się da kombinacją przycisków) i postaw obok jakiś na baterie :P
  • Odpowiedz
hej, czy zegar w urządzeniach AGD (kuchenka gazowa) jest zależny od częstotliwości sieci zasilającej? 50 Hz??

@Primek_1980: kiedyś to była norma i typowe rozwiązanie, ale obecnie w dobie elektronicznego sterowania całym piekarnikiem na bank nie. Siedzi sobie tam jakiś jednoukładowy kontroler i ma własne taktowanie, nie synchronizowane niczym, jego dokładność opiera się o wewnętrzny oscylator RC. Tak jest dużo taniej i prościej.

Czyli odpowiadając na pytanie: nie nie jest, jest
  • Odpowiedz
@Jarek_P: Całkiem niezły wzorzec powiadasz? Licznik Zamela mówi mi że sieć ma albo 49,9Hz albo 50,2Hz, rzadko 50,0Hz więc sieć taka sobie. No ja tego nie widzę po swoim piekarniku, który nawet w instrukcji ma napisane, że zegar jest synchronizowany z siecią i wszelkich niedokładności wskazań nie da się naprawić. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Wracając do sprawy to u mnie zegar przyspiesza o 2 min na
  • Odpowiedz
@Zcooger nie chcę się sprzeczać i dyskutować z instrukcją, jeśli tak w niej stoi, to może faktycznie taka jest prawda, a nie jest tak, że jest to informacja dla konsumenta kopiowana od lat z instrukcji na instrukcję, ale spójrz: i tak w twym piekarniku jest procesor, który i tak musi mieć taktowanie z jakiegoś oscylatora. Nie da się (przynajmniej nie w sensowny ekonomicznie sposób) taktować procesora z częstotliwości sieci. Więc masz
  • Odpowiedz