Mireczki, mam dylemat. Chciałbym kupić działkę budowlaną, ale przez najbliższe kilka lat wykorzystać ją jako działkę rekreacyjną - posadzić coś, odkleić się od komputera, ale okazuje się, że w tym momencie to nie takie łatwe, gdyż działka, którą mam na oku jest na wsi i ma warunki zabudowy (WZ) jedynie na dom jednorodzinny (nie uwzględnia garażu/budynku gospodarczego, który byłby wystarczający na teraz).
Urząd gminy proponuje złożenie wniosku o nowe WZ z uwzględnieniem domku letniskowego lub budynku gospodarczego. I tu jest właściwy problem: - nowe WZ będzie terminowe, max 5 lat, w tym czasie chciałbym postawić jedynie budynek do rekreacji, ale nie dom - podejrzewam, że nowe warunki zabudowy anulują stare, więc po tych 5 latach stracę gwarancję możliwości budowania domu za X lat, którą daje mi aktualna WZ-ka na dom, dobrze myślę?
Chciałbym uniknąć sytuacji w której kupuję działkę z warunkami zabudowy, które gwarantują mi możliwość budowy domu na starych - dzisiejszych zasadach, zaczynam grzebać z nowymi warunkami i w najgorszym przypadku kończę z działką rolną bez pozwolenia na budowę w perspektywie np. 10 lat.
Macie jakiś pomysł jak to rozwiązać? Urząd gminy nie wie jak będzie wyglądać plan ogólny i wydaje im się, że teren działki będzie terenem uzupełnienia zabudowy, bo jest tam zwarta zabudowa (ale gwarancji nie dają). MPZP raczej nie powstanie na tym terenie.
Jest ktoś może zorientowany w tych przepisach albo ma podobny dylemat?
@Catmmando: dziękuję, właśnie to mi się wydawało logiczne, ale z drugiej strony mam wrażenie, że przepisy nie są precyzyjne, np:
W uproszczeniu możemy powiedzieć że budowa parterowych budynków gospodarczych, garaży, wiat o powierzchni zabudowy do 35 m2, wymaga uzyskania decyzji o warunkach zabudowy, natomiast budowa budynków gospodarczych związanych z produkcją rolną o pow. zabudowy do 35 m2, oraz budowa jednokondygnacyjnych budynków gospodarczych i wiat o prostej konstrukcji, również związanych z
@asiliware: możliwe, że przez "zmianę WZ" rozumieli przepisanie na ciebie WZ
Warunki Zabudowy wydawane są na działkę ale dla konkretnej osoby. Jak kupisz działkę z WZ to nawet jak w 100% ci odpowiadają to musisz przepisać je na siebie procedurą urzędową.
I to jest racja, nawet jak kupisz tę działkę i chcesz postawić dom dokładnie jak masz już w WZ to dopuki te WZ nie będą na ciebie z imienia
Urząd gminy proponuje złożenie wniosku o nowe WZ z uwzględnieniem domku letniskowego lub budynku gospodarczego. I tu jest właściwy problem:
- nowe WZ będzie terminowe, max 5 lat, w tym czasie chciałbym postawić jedynie budynek do rekreacji, ale nie dom
- podejrzewam, że nowe warunki zabudowy anulują stare, więc po tych 5 latach stracę gwarancję możliwości budowania domu za X lat, którą daje mi aktualna WZ-ka na dom, dobrze myślę?
Chciałbym uniknąć sytuacji w której kupuję działkę z warunkami zabudowy, które gwarantują mi możliwość budowy domu na starych - dzisiejszych zasadach, zaczynam grzebać z nowymi warunkami i w najgorszym przypadku kończę z działką rolną bez pozwolenia na budowę w perspektywie np. 10 lat.
Macie jakiś pomysł jak to rozwiązać? Urząd gminy nie wie jak będzie wyglądać plan ogólny i wydaje im się, że teren działki będzie terenem uzupełnienia zabudowy, bo jest tam zwarta zabudowa (ale gwarancji nie dają). MPZP raczej nie powstanie na tym terenie.
Jest ktoś może zorientowany w tych przepisach albo ma podobny dylemat?
#prawo #prawobudowlane #dzialka #budowa
tak samo garaże czy budynki gospodarcze do 35m2 albo nawet więcej po ostatnich nowelizacjach można stawiać po prostu na zgłoszenie
W uproszczeniu możemy powiedzieć że budowa parterowych budynków gospodarczych, garaży, wiat o powierzchni zabudowy do 35 m2, wymaga uzyskania decyzji o warunkach zabudowy, natomiast budowa budynków gospodarczych związanych z produkcją rolną o pow. zabudowy do 35 m2, oraz budowa jednokondygnacyjnych budynków gospodarczych i wiat o prostej konstrukcji, również związanych zWarunki Zabudowy wydawane są na działkę ale dla konkretnej osoby. Jak kupisz działkę z WZ to nawet jak w 100% ci odpowiadają to musisz przepisać je na siebie procedurą urzędową.
I to jest racja, nawet jak kupisz tę działkę i chcesz postawić dom dokładnie jak masz już w WZ to dopuki te WZ nie będą na ciebie z imienia
@Catmmando Zgłoszenie też wymaga uzyskania warunków zabudowy :)