Wpis z mikrobloga

Mireczki, mam dylemat. Chciałbym kupić działkę budowlaną, ale przez najbliższe kilka lat wykorzystać ją jako działkę rekreacyjną - posadzić coś, odkleić się od komputera, ale okazuje się, że w tym momencie to nie takie łatwe, gdyż działka, którą mam na oku jest na wsi i ma warunki zabudowy (WZ) jedynie na dom jednorodzinny (nie uwzględnia garażu/budynku gospodarczego, który byłby wystarczający na teraz).

Urząd gminy proponuje złożenie wniosku o nowe WZ z uwzględnieniem domku letniskowego lub budynku gospodarczego. I tu jest właściwy problem:
- nowe WZ będzie terminowe, max 5 lat, w tym czasie chciałbym postawić jedynie budynek do rekreacji, ale nie dom
- podejrzewam, że nowe warunki zabudowy anulują stare, więc po tych 5 latach stracę gwarancję możliwości budowania domu za X lat, którą daje mi aktualna WZ-ka na dom, dobrze myślę?

Chciałbym uniknąć sytuacji w której kupuję działkę z warunkami zabudowy, które gwarantują mi możliwość budowy domu na starych - dzisiejszych zasadach, zaczynam grzebać z nowymi warunkami i w najgorszym przypadku kończę z działką rolną bez pozwolenia na budowę w perspektywie np. 10 lat.

Macie jakiś pomysł jak to rozwiązać? Urząd gminy nie wie jak będzie wyglądać plan ogólny i wydaje im się, że teren działki będzie terenem uzupełnienia zabudowy, bo jest tam zwarta zabudowa (ale gwarancji nie dają). MPZP raczej nie powstanie na tym terenie.

Jest ktoś może zorientowany w tych przepisach albo ma podobny dylemat?

#prawo #prawobudowlane #dzialka #budowa
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@asiliware: nikt ci nie broni na działce z WZ na dom mieszkalny postawić blaszaka na zgłoszenie lub inny obiekt małej architektury

tak samo garaże czy budynki gospodarcze do 35m2 albo nawet więcej po ostatnich nowelizacjach można stawiać po prostu na zgłoszenie
  • Odpowiedz
  • 0
@Catmmando: dziękuję, właśnie to mi się wydawało logiczne, ale z drugiej strony mam wrażenie, że przepisy nie są precyzyjne, np:

W uproszczeniu możemy powiedzieć że budowa parterowych budynków gospodarczych, garaży, wiat o powierzchni zabudowy do 35 m2, wymaga uzyskania decyzji o warunkach zabudowy, natomiast budowa budynków gospodarczych związanych z produkcją rolną o pow. zabudowy do 35 m2, oraz budowa jednokondygnacyjnych budynków gospodarczych i wiat o prostej konstrukcji, również związanych z
  • Odpowiedz
@asiliware: możliwe, że przez "zmianę WZ" rozumieli przepisanie na ciebie WZ

Warunki Zabudowy wydawane są na działkę ale dla konkretnej osoby. Jak kupisz działkę z WZ to nawet jak w 100% ci odpowiadają to musisz przepisać je na siebie procedurą urzędową.

I to jest racja, nawet jak kupisz tę działkę i chcesz postawić dom dokładnie jak masz już w WZ to dopuki te WZ nie będą na ciebie z imienia
  • Odpowiedz