Wpis z mikrobloga

#gielda #rklb Rocket lab kreci sie wokół 50$ jak g---o w przeręblu, potrzebny jest impuls, wszyscy czekają na nową rakietę "Neutron". Ale: marsjański łazik Perseverance pozbierał i zabezpieczył na marsie próbki skal, które miały być przywiezione na ziemie w osobnej misji Mars Sample Return, tyle że MSR, było kosmicznie drogie i bez sensu, NASA skasowała ta misje i dobrze. Na to kilka firm, między innymi Rocket Lab zaproponowali, że mogą to przywieźć za jakieś drobne 3-4B$, NASA się zastanawia, nawet dała jąkać kasę na studia koncepcyjne. Tyle że ze dwa tygodnie temu wybuchła sensacja; naukowcy badający próbki zdalnie, odkryli struktury i minerały których naturalnego powstania nie są w stanie wyjaśnić, natomiast powstałyby na pewno jeśli na marsie istniało życie. To jak dotychczas najmocniejsza przesłanka o życiu na marsie (kiedyś), jaka mamy. I tu moja idea, jeśli kolejne badania to potwierdza, to pierdołowata misja przywiezienia kamyków z marsa, zmieni się w misje dostarczenia dowodów życia na marsie, a to może spowodować, ze NASA rozwiąże worek z pieniędzmi. Czy kupować pod to akcje #rkld? Myślę, ze nie, za daleki strzał, ale jeśli ktoś ma i dokupuje z innych powodów, to może być dodatkowy impuls żeby trzymać. #przemysleniazdupy
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Talarsson: bez wątpienia niekoniecznie, NASA kilka razy grubo sie przejechała na postawieniu na jednego dostawce usług i teraz zawsze trzyma nawet 3 firmy pod para. patrz na kapsule załogowa do iss.
  • Odpowiedz
  • 0
@nie_umiem_inwestowac: hmmm, z tego co ja słyszę, nawet bezpośrednio od gości, którzy to ogłosili, to warunki, żeby powstały takie wynalazki sa w zasadzie niemożliwe, jeśli nie uwzględnimy życia, ale chętnie zobaczę co na coprenicus na ten temat twierdza.
  • Odpowiedz
@Obruni: no to ciekawe, bo napisali tam o potencjalnych biosygnaturach życia i w przypisie powołali się na opracowanie, które... Opisuje jak dokładnie takie cząstki mogą powstać bez pomocy życia, bo znaleziono takie właśnie na ziemi ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz