Wpis z mikrobloga

Pytanie do bardziej doświadczonych Mireczków ( ͡° ͜ʖ ͡°).

1. Uprawnienia VT1 i VT2 - czy są bardzo trudne do zdobycia?
2. Prośba o polecenie elektronicznej suwmiarki(nie za miliony monet) - YATO będzie ok?

#spawanie #pracaspawaczamnieprzeistacza
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PapaSar właśnie w sobotę miałem egzamin na vt1+2. Ogólnie do przyswojenia jest dużo wiedzy, dużo fizyki (na teście ogólnym są pytania o dualizm korpuskularno-falowy światła albo o długości fal). Kurs jest intensywny bo 4 dniowy i piątego dnia egzamin. Dodatkowo jak robisz multisektor to dochodzą jeszcze odlewy i odkuwki. Praktyka nie jest jakaś straszna jeśli masz jakieś doświadczenie ze złączami spawanymi. Jeśli na zajęciach będziesz uczciwie pracował nad próbkami i pytał
  • Odpowiedz
@PapaSar ja używałem chińskich z lidla za £12 w spawalnictwie i sie sprawdzały

Vt1 vt2 to gównopapier - dopiero ut daje jakąś sensowną ścieżke, z vt jesteś lvl zarobkowy podstawowego spawacza

Vt to szukanie odprysków które przeoczył spawacz w praktyce - w firmach z kompletnymi debilami może ma sens ale na porządnych kontraktach każdy spawacz umie to samo + spawa.
  • Odpowiedz
@PapaSar: pamiętaj że jak zrobisz uprawnienia do badania spoin, to sam egzamin nic nie daje i nie możesz pracować bo musisz mieć certyfikacje która trwa chyba kilka miesięcy. Praca na tym stanie jest łatwa bo chodzisz jak policjant po budowie i każdy spawacz chce Cię z-----c jak mu każesz poprawiać cxy wycinać xdd a jak będziesz zbyt " dokładny" to Cię wymienia. Skąd to wiem? Bredzę xd ogólnie fajna robota,
  • Odpowiedz
  • 1
każdy spawacz chce Cię z-----c

@Ximcio: Jak na razie branża automotive ( ͡° ͡°). W sumie dołożyłbym do tego jeszcze "utrzymanie ruchu" ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz