Wpis z mikrobloga

Nie rozumiem tego zachwytu nad AI. Copilot nie potrafi usunąć jednolitego tła z obrazka, daje iluzoryczne odpowiedzi, błądzi i halucynuje. Jedyne w miarę pozytywne doświadczenia mam z GPT przy pisaniu prostych skryptów. Ale bardziej w ramach hobby niż zawodowo. Jakbym miał się z nimi tak bujać w pracy to wolałbym od początku zrobić wszystko sam. #ai
  • 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Nie rozumiem tego zachwytu nad AI.

@adamssson: Bo nie rozumiesz i nie umiesz używać. Jesteś jak twoja babcia, której za młodu tłumaczyłeś jak wysyłać SMSy. SMSem też się nie dało wysyłać obrazków ale potem ewoluował w MMSy a teraz RCSy.

Patrz na zmiany i ich szybkość, szukaj sposobu poprawy produktywności i przede wszystkim odklej się od Microsoftu... Używaj lepszych modeli a nie to co MS daje za darmo. Oni nawet
  • Odpowiedz
@adamssson: ja używam do pisania zapytań w sqlu, bo zazwyczaj daje rade (wklejam mu selecty) i do tego ładnie formatuje od razu, więc potem mam przejrzyście, do tego często zapominam składni albo nazwy metody, wątpię że byłbym szybszy chcąc samemu napisać ładnie, ale faktycznie są to proste rzeczy jak z msdna
  • Odpowiedz

@adamssson: chlopie on mi wiekszosc wyliczen inzynierskich robi, liczy wpusty, wszelkie gwinty, pola powierzchni, naciski, przelicza jednostki czesto kompletnie od czapy na cos normalnego, formatuje wzory.
Czesto wypluwa konkretne informacje o normach dotyczacych danych detali, o ich odmianach i roznicach. Bardzo duza baza materialow, wlasciwosci i zastosowan.

Polowa (jak nie lepiej) poradnika inzyniera mechanika idzie
  • Odpowiedz
Nie rozumiem tego zachwytu nad AI. Copilot nie potrafi usunąć jednolitego tła z obrazka

@adamssson: No bo uzywasz LLMa przystosowanego do programowania, aby edytował grafikę.

Modele generatywne to świetne narzędzie, ale trzeba wiedzieć, gdzie i jak to wykorzystać.
  • Odpowiedz
@Rustyyyy: @wstanczyk @PurpleHaze @kipowrot ale ja właśnie słyszę podobne narzekania od ludzi którzy używają llm przystosowanych pod konkretne zadania i też: albo nie działa tak dobrze jak jajogłowi z doliny krzemowej mówią że działa, albo trzeba potem poprawiać co potrafi być bardzo czasochłonne, albo zastępuje jakieś mniej lub bardziej skomplikowane excele które jednak mają taką zalete że nigdy się nie mylą, albo rozwala workflow że ostatecznie zysk
  • Odpowiedz
ale ja właśnie słyszę podobne narzekania od ludzi którzy używają llm przystosowanych pod konkretne zadania i też: albo nie działa tak dobrze jak jajogłowi z doliny krzemowej mówią że działa, albo trzeba potem poprawiać co potrafi być bardzo czasochłonne, albo zastępuje jakieś mniej lub bardziej skomplikowane excele które jednak mają taką zalete że nigdy się nie mylą, albo rozwala workflow że ostatecznie zysk czasowy jest tak mały że nie jest wart cofania
  • Odpowiedz

@adamssson: Niemożliwe że nie lubisz AI na pewno jakieś g---o używałeś serio jakie błędy co ty gadasz zły model mówię ci zły model używałeś inne spróbuj ja ci załatwię inny model płatny nie da się nie lubić AI co ty gadasz inne musisz spróbować płatne, a nie te darmowe, bo różne są
  • Odpowiedz
@wstanczyk: u kumpla w korpo też promują tylko ze oni ux robią to jakieś graficzne rzeczy, interfejsy itd, i też gadał że ludzi z tym p------o, wysyłają jakieś poufne rzeczy na serwery tych generatorów grafik, każdy ma w to wywalone a wielkie korpo którego są podwykonawcą nawet o tym nie wie, piszą na maile czy wiadomości do siebie kopiując to co im chat wypluje, nawet gadał ze zauważył regres swoich
  • Odpowiedz
@kromeczek: A to zupełnie inne problemy opisujesz i przyznam ci rację. Nawet są badania już udowadniające, że ludzie korzystający regularnie z LLMów w swojej pracy zaczynają myśleć gorzej, no ale jak rynek wymaga,to co zrobić. Z kolei data leaki i ludzie wrzucający do GPT poufne informacje, to też zabawny temat. Ciekawe, kiedy będzie pierwsza afera z tym związana.
  • Odpowiedz
@wstanczyk: no szczerze mówiąc to uznawałbym nawet programowanie jako pracę kreatywną, zawsze myslałem że jak szukacie rozwiązań w necie czy coś to możecie złapać jakieś inspiracje czy pomysły które jednak w głowie zostają, nie wiem jak te generatory, czy bardzo was wyręczają czy to bardziej taki przerysowany uzupełniacz kodu. Wrzucanie info do tych algorytmów to inna sprawa, oni pewnie nawet nie muszą za bardzo już kraść danych i rzeczy objętych
  • Odpowiedz
no szczerze mówiąc to uznawałbym nawet programowanie jako pracę kreatywną

@kromeczek: Różne tutaj kwestie są. Część zadań jest bardzo repetytywna i LLMy załatwiają masę roboty. W innych nawet jak masz jakiś kod, od którego możesz zacząć i go poprawiać, to też jest ogromne przyspieszenie. Takich naprawdę kreatywnych zadań w programowaniu jest stosunkowo niewiele.

Sporą część prostszych zadań, typu jakieś CRUDy, to w ogóle dobry LLM napisze ci w całości, z
  • Odpowiedz
@kromeczek: czy ty sugerujesz że używam oprogramowania w którym regularnie maczają ręce pajety?
Przecież Pajetdows obecnie nie nadaje się nawet jako odtwarzacz przeglądarki internetowej
  • Odpowiedz
@adamssson:

Nie rozumiem tego zachwytu nad AI. Copilot nie potrafi usunąć jednolitego tła z obrazka, daje iluzoryczne odpowiedzi, błądzi i halucynuje.

Junior level objawienia. Ludzie piszą takie rzeczy, a później biegną na stackoverflow, bo szukają dlaczego ich HttpClient się w--------a. Albo odpalają bazy danych i szukają jaki był typ kolumny jakiejśtam, bo z głowy nie pamięta. Tymczasem ten, który użyje Agenta z MCP ma odpowiedź w trzy sekundy.
  • Odpowiedz
@Rustyyyy: a w jakim oprogramowaniu brązowe ręce nie maczały swoich brudnych palców, na myśl przychodzi mi tylko firmware do chinskich wynalazków z aliexpress który zapala antywirusy jak chcesz zflashować na urządzenie
  • Odpowiedz