Wpis z mikrobloga

Cześć, zaczynam dopiero #numizmatyka i mam w związku z tym kilka podstawowych pytań totalnego laika

1. Przede wszystkim - gdzie kupować?
2. Czy naprawdę za jakieś 30-70 zł mogę mieć prawdziwą monetę z antycznej Grecji/Rzymu? Jak za taki kawałek historii cena wydaje mi się niebotycznie niska xD
3. Na co uważać przy zakupie?

Jak jest coś, co jeszcze powinienem wiedzieć, a nie zapytałem, to będę wdzięczny za każdą poradę

#monety
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@JanuszKarierowicz:
1.wszędzie, allegro, grupki fb, numimakret, oczywiście onebid i inne domy aukcyjne też ale tam raczej trochę droższe pozycje są + opłata aukcyjna
2. nawet taniej, zależy od stanu
3. na nic, planujesz kupować gówienka za śmieszne pieniądze, nikt tego podrabiał nie będzie
  • Odpowiedz
@JanuszKarierowicz: ja jeszcze polecam pochodzić po sklepach numizmatycznych i antykach i tam zawiązać znajomości. A i najważniejsze to na początku skupić się na jakiejś dziedzinie, bo inaczej zostaniesz z tysiącami monet na chacie.
  • Odpowiedz
@JanuszKarierowicz: na początku powinno sobie zadać pytanie, co cię interesuje najbardziej. Chcesz tylko kolekcjonować dla siebie, czy myślisz raczej inwestować i spekulować na zysk.
Jeżeli drugie to lepiej iść w kruszce, srebro czy złoto.
Warto wiedzieć, że każda moneta ma tylko taką wartość ile ktoś cię za nią zapłaci. Ceny z katalogów służą tylko orientacji.
  • Odpowiedz
@JanuszKarierowicz: Na allegro są zestawy monet na kilogramy,np przedwojenne,egzotyczne itd.W kilogramie jest około 300 monet.Nie spodziewaj się niczego wartościowego ale może akurat Cie któryś kraj zainteresuje.Ja tak zaczynałem i miałem dużo frajdy w grzebaniu w stosie monet xD
  • Odpowiedz
@JanuszKarierowicz: przede wszystkim nie daj się naciągnąć na okazje, bo takich nie ma. W przypadku droższych monet zawsze kieruj się do sprawdzonych źródeł, lub sprzedawców którzy dużo i dosyć długo wystawiają coś na grupkach FB.
  • Odpowiedz