Wpis z mikrobloga

#remontujzwykopem #hydraulika #ogrzewanie
Cześć mam takie pytanie.
Mam kaloryfer drabinkowy i taki zawór przy rurce dopływu wody do kaloryfera (u góry)
I co to jest? Są na tym + i - jak do regulacji wody, ale nie wygląda to na klasyczny termostat. Kręcąc w lewo wykręca się go (nie wiem co jest pod nim). Czy można go bezpiecznie odkręcić?
Na dole jest natomiast nakrętka pod zwykły klucz i potem pod imbus do spuszczania wody.
W komentarzu rysunek "poglądowy"
Shackowany - #remontujzwykopem #hydraulika #ogrzewanie
Cześć mam takie pytanie.
Mam k...

źródło: zawór

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Shackowany: z tego zdjecia trudno stwierdzić, może to być tylko nakrętka plastikowa, ją się odkreca a w jej miejsce wkręca zawór albo jak w/w wspomniał zawór klasyczny . Sprawdz czy można to całkowicie odkręcić, możesz bezpiecznie nic sie nie stanie
  • Odpowiedz
@Shackowany To jest zawór przystosowany do montażu głowicy termostatyczna. W tej chwili zabezpieczony najrętką bezpieczeństwa, która pełni również funkcję zwykłego pokrętła. Możesz ją odkręcić, a pod spodem znajdziesz iglice służącą do zamykania zaworu. Po od kreceniu nie poleje się woda.
  • Odpowiedz
  • 0
@Nethiu: @ch1nczyk właśnie napełniają w bloku już instalację. Chciałem odkręcić na "maksa", ale widze, że to się po prostu odkręca.
i nie wiem czy pod spodem jest trzpień. Wydaje mi się, że usłyszałem syk płynącej wody jak odkręciłem
  • Odpowiedz
@Shackowany: jak to zdjąłeś to masz przepływ na max, pod warunkiem że dolny zawór masz odkręcony. Odkreca sie go imbusem po odkreceniu zaślepki. Na koncu trzeba odpowietrzyc kaloryfer
  • Odpowiedz
@Shackowany: Regulację ręczną robi się przy pomocy nakrętki którą zdjąłeś, automatyczną przy pomocy głowicy termostatycznej. I ja zauważył kolega wyżej, dolny zawór (zamykany imbusem) musi być otwarty a grzejnik odpowietrzony.
  • Odpowiedz