@affairz: tymczasem czynsze w nowych tak samo wysokie jak w i starych bo w nowych trzeba wynajac kogos do biezacych remontow, czyszczenia garazy dodatkowo, do monitoringu, do czyszczenia zewnetrznie budynku itd. ( ͡°͜ʖ͡°)
@affairz: koszty w spółdzielniach są łatwe do zbicia, na przykład można nie płacić 300k rocznie za "firmę" która na 4 obiekty wysyła 1 przemęczoną sprzątaczkę. Albo jeśli na zieleń blok składa powiedzmy 15k miesięcznie i w zamian mają jedynie koszenie byle jak. W czynszach są składniki turbo łatwe do odchudzenia a czemu tak się zazwyczaj nie dzieje to już każdy sobie sam może dokonać przemyślenia
@mkorsov: no niestety nie masz racji. Oglądałem dużo mieszkań z drugiej ręki i ludzie mieli czynsze większe o 300-400 zł większe niż za taki sam metraż w nowym bloku dopiero oddanym od developera. Sam teraz w starym bloku za 33m place 550zl, a w nowym za 56m place 600zl i w tym mam dodatkowo garaż i windę, a w tym mniejszym nie.
@affairz: mam mieszkanie, 50m2 wielka płyta lata 60 - składka na remonty 104zl miesięcznie od nastu lat juz bez podwyżki, ostatnie lata wymieniona elewacja, piony kanalizacyjne, modernizacja cieplna związana z centralnym, odnowione klatki a tu deweloperuch bedzie straszył xD
nie znam nikogo kto płaci więcej niż ludzie z nowych osiedli
@mkorsov: moja matka w starym mieszkaniu ze spółdzielni w małym mieście placi 400 zł czynszu więcej ode mnie. Ja mieszkam na zamkniętym osiedlu w Warszawie a czynsz obejmuje też garaż w piwnicy. Do tego moje mieszkanie jest większe niż jej. Teraz już znasz.
@affairz Akurat to prawda. Posiadałem mieszkanie 60m na wtórnym i płaciłem 1350 zł za czynsz (spółdzielnia mieszkaniowa, rok budowy bloku 1986).
Teraz mam deweloperke 67m i płace w okolicy 750 PLN wspólnota (mieszkanie po gwarancji od dewelopera).
Problem z tym stary budownictwem jest taki, ze utrzymanie jego bedzie coraz droższe + spółdzielnie mieszkaniowe to niesamowite pijawki, a większość wielkiej płyty wlasnie na nich stoi.
mam mieszkanie, 50m2 wielka płyta lata 60 - składka na remonty 104zl miesięcznie od nastu lat juz bez podwyżki, ostatnie lata wymieniona elewacja, piony kanalizacyjne, modernizacja cieplna związana z centralnym, odnowione klatki a tu deweloperuch bedzie straszył xD
@nairoht: ładnie, a gdzie to taka spółdzielnia, która nie kradnie?
@affairz: Ale to prawda XD u mnie fundusz remontowy w “nowym” budownictwie to 1zl/mkw, u znajomego w bloku z wielkiej płyty 3zl/mkw i to podobno i tak mało. Mój czynsz po podwyżkach za wodę teraz 850zl, w wielkiej płycie za podobny metraż już 1500zl, Warszawa. Im starszy blok tym więcej kosztuje utrzymanie niestety
@affairz no ale to jest prawda. Stare mieszkania są droższe w utrzymaniu. Weźcie się zapytajcie rodziców ile płacą za klitki w wielkiej płycie skoro to dla was zaskoczenie…
@demimka: najprawdopodobniej to są ci ludzie, którzy nigdy nie płacili żadnego rachunku i byłoby dla nich zaskoczeniem, że 'czynsz' to przede wszystkim zaliczki na media, fundusz remontowy budynku itd.
@affairz: tymczasem w apartamentach: - pracownik na cieciówę 7k brutto - sprzątanie klatek schodowych 15k brutto - serwis wind i podnośników w garażu 5k brutto - ogrodnik od przycinania choinek 7k brutto - solid security monitoring 5k brutto I tak miesiąc w miesiąc
@naganiaczherculesa: jak nikt tak nie mówi? :) to jest składka na fundusz remontowy i każdy tak mówi kto patrzy w rozpiskę opłat miesięcznych w nowych mieszkaniach,
Dlaczego ludzie dziękują zatrzymującym się samochodom na pasach, przecież to nie jest żaden akt łaski tylko gdyby nie ten obowiązek wprowadzony ileś tam lat temu to byłby dalej dziki zachód jak był kiedyś
#nieruchomosci #onet
źródło: xd
PobierzW czynszach są składniki turbo łatwe do odchudzenia a czemu tak się zazwyczaj nie dzieje to już każdy sobie sam może dokonać przemyślenia
@mkorsov: moja matka w starym mieszkaniu ze spółdzielni w małym mieście placi 400 zł czynszu więcej ode mnie. Ja mieszkam na zamkniętym osiedlu w Warszawie a czynsz obejmuje też garaż w piwnicy. Do tego moje mieszkanie jest większe niż jej.
Teraz już znasz.
Posiadałem mieszkanie 60m na wtórnym i płaciłem 1350 zł za czynsz (spółdzielnia mieszkaniowa, rok budowy bloku 1986).
Teraz mam deweloperke 67m i płace w okolicy 750 PLN wspólnota (mieszkanie po gwarancji od dewelopera).
Problem z tym stary budownictwem jest taki, ze utrzymanie jego bedzie coraz droższe + spółdzielnie mieszkaniowe to niesamowite pijawki, a większość wielkiej płyty wlasnie na nich stoi.
@nairoht: ładnie, a gdzie to taka spółdzielnia, która nie kradnie?
- pracownik na cieciówę 7k brutto
- sprzątanie klatek schodowych 15k brutto
- serwis wind i podnośników w garażu 5k brutto
- ogrodnik od przycinania choinek 7k brutto
- solid security monitoring 5k brutto
I tak miesiąc w miesiąc