#zuzel Dlaczego finał nie ma jednych zawodów na neutralnym stadionie? Coś na wzór super bowl w nfl. Przecież można z tego zrobić mega show, z koncertami i z całą tą otoczką. Można taki mecz z 21 wyścigami zrobić. Dodatkowo żużlowcy powinni mieć w kaskach wmontowane mikrofony. Można by ich było podsłuchiwać jak w f1. W ogóle jakieś dziady kierują tym sportem, było nie było całkiem widowiskowym. Poza tym liga powinna być zamknięta, z kwotowymi limitami zawodników, których to limitów nie można przekroczyć, coś jak w fantasy ekstraklasie. Żużel mimo, że z miasta żużlowego pochodzę mnie jakoś nie pociąga bo zamiast wykorzystywać jego potencjał to mam wrażenie, że go zabijają
@Hetman_Wielki_Koronny: Zawsze był dwumecz. Jeśli byś organizował na neutralnym stadionie to zabrałbyś możliwość uczestnictwa na meczu kibicom obu drużyn. A to z mikrofonami wydaje się być bezsensu, przecież oni podczas tych 4 okrążeń nic ciekawego by nie powiedzieli.
@talmudyczny_triumfalizm @bArrek no właśnie o to chodzi, że ze sportu, który mógłby być medialny robi się coś co mało kto chce oglądać. Dlaczego się ogląda f1 a żużla nie? @Wallenrod121 Dlaczego bym zabrał taką możliwość? Załózmy, że finał jest na narodowym. Jest 60 tys miejsc, drużyny dostają po 25 dla swoich kibiców, 10 zostaje dla neutralnych. No i kto mówi, że to tylko podczas wyścigu mozna mikrofonu używać? Ciekawe
@Hetman_Wielki_Koronny: ten f1 to zajebisty przykład, oglądalność zwłaszcza wśród młodych spada, co nieszczególnie mnie dziwi bo każdy wyścig to procesja, gdzie emocji masz może na 5 minut w ciągu 2 godzinnego wyścigu. To jakbym oglądał każdy żużlowy mecz na jancarzu do kwadratu. I dlaczego fanom Apatoru czy motoru zabierać finał u siebie w imię czego ? Doskonale pamiętam jak z koło 25 lat temu wpadnięto na genialny pomysł tworzenia sztucznych
Doskonale pamiętam jak z koło 25 lat temu wpadnięto na genialny pomysł tworzenia sztucznych torów i przenoszenia SGP do wielkich miast, i co pomogło ?
@sindram: przecież Cardif, Parken, czy runda na stadionie Schalke to były perełki sezonu. Teraz pozostaje Ci klepisko w Landshut czy a---------e GP Słowenii i grillowania karkówki u Pavliców.
@bArrek żużel jest drugim najpopularniejszym sportem zespołowym w Polsce. Popularniejszym nawet od siatkówki, bo w przeciwieństwie do wielkich fanów siatkówki, fani żużla chodzą i oglądają mecze ligowe, a nie tylko reprezentację. Frekwencja na trybunach jest większa tylko w piłce nożnej i najczęściej ma to związek z tym, że jest wiele stadionów piłkarskich na ponad 20 tys miejsc, a żużlowe stadiony mają mniej niż 20 tys
@AlteredState: były jeszcze np rundy w Sydney, ale to nie przełożyło się na zwiększenie światowej czy choćby europejskiej popularności żużla Ba mamy rundę w Wawie od jakiegoś czasu. i co ? udało się wywalczyć warszawskim fanom żużla by oddali im stadion gwardii przez jakieś abw ? no nie bardzo, bo fanów tego sportu w wawie, co chodzili chyba do 2002 czy tam do 2003 na mecze WKM Warszawa nie masz
@sindram: no tak, każdy widzi że żużel się zwija. Swoją droga, każdy nowy promotor pomaga marginalizować żużel. Co do Australii naprawdę nie wiem czy runda tam to plus czy minus.
Ale jestem pewien, że odpuszczenie dużych aren z potężną oprawą, na rzecz małych stadioników to błąd. Ole Olsen sprzedałby mi lepę, ale wolałbym dobrą rundę na Parken niż kolejny piknik w Vojens.
@AlteredState: jedno jest pewne po pierwsze samo przenoszenie zawodów do wielkich miast to za mało, i trzeba by mieć jakaś długofalową strategie. Jaką ? nie wiem, nie jestem specjalistą od marketingu sportowego. Na sucho bez głębszych przemyśleń mogę powiedzieć to co myśli każdy, więcej stadionów taki jak Wrocław, gdzie jest realna twarda walka o miejsce, mniej takich gdzie mało się dzieje. plus światowe władze żużla( a chyba tam rządzi jakiś
@Wallenrod121 Dlaczego bym zabrał taką możliwość? Załózmy, że finał jest na narodowym. Jest 60 tys miejsc, drużyny dostają po 25 dla swoich kibiców, 10 zostaje dla neutralnych. No i kto mówi, że to tylko podczas wyścigu mozna mikrofonu używać? Ciekawe
I dlaczego fanom Apatoru czy motoru zabierać finał u siebie w imię czego ? Doskonale pamiętam jak z koło 25 lat temu wpadnięto na genialny pomysł tworzenia sztucznych
@sindram: przecież Cardif, Parken, czy runda na stadionie Schalke to były perełki sezonu. Teraz pozostaje Ci klepisko w Landshut czy a---------e GP Słowenii i grillowania karkówki u Pavliców.
Ale jestem pewien, że odpuszczenie dużych aren z potężną oprawą, na rzecz małych stadioników to błąd. Ole Olsen sprzedałby mi lepę, ale wolałbym dobrą rundę na Parken niż kolejny piknik w Vojens.