Wpis z mikrobloga

Co myślicie o tym, że nasz rozwój w dziedzinie AI jest zapalnikiem tych wszystkich wydarzeń z ostatnich miesięcy/lat?

A co, jeśli osiągnięcie pewnego progu w rozwoju AI przez cywilizację jest swego rodzaju "zapalnikiem" lub sygnałem na kosmiczną skalę?

Moja teoria opiera się na kilku założeniach:

Technologiczny Próg Sygnalizacyjny: Być może rozwój prawdziwej, generalnej sztucznej inteligencji (AGI) jest uniwersalnym "Wielkim Filtrem" lub po prostu znaczącym kamieniem milowym w rozwoju każdej cywilizacji. Osiągnięcie tego punktu mogłoby generować technosygnatury, które są znacznie łatwiejsze do wykrycia z daleka niż np. sygnały radiowe. Może to być coś, co w sposób pasywny alarmuje innych, że "ktoś właśnie odkrył ogień" na nowym, kosmicznym poziomie.

Obserwacja w Krytycznym Momencie: Jeśli jakaś zaawansowana inteligencja (lub ich autonomiczne sondy AI) monitoruje galaktykę, to właśnie moment, w którym cywilizacja jest na krawędzi stworzenia superinteligencji, byłby kluczowym czasem na wzmożenie obserwacji. To chwila, w której dana cywilizacja może stać się albo znacznie potężniejsza, albo dokonać samozniszczenia. Z perspektywy obserwatora, to idealny moment, by "przyjrzeć się bliżej". Jest to w pewnym sensie rozwinięcie "hipotezy zoo", która zakłada, że jesteśmy obserwowani, a kontakt nastąpi dopiero po osiągnięciu określonego poziomu rozwoju.

To nie "ich" statki, to "ich" drony: Obserwowane obiekty często zachowują się jak zaawansowane, bezzałogowe drony. To pasuje do koncepcji, że jesteśmy monitorowani przez inną formę AI – być może wysłaną eony temu przez cywilizację, która sama dawno przeszła już do etapu nieorganicznej inteligencji. Wysyłanie autonomicznych sond jest logiczne i znacznie bezpieczniejsze niż podróże biologicznych istot.

#ufo wołam @Van-der-Ledre jako eksperta
notaaaa - Co myślicie o tym, że nasz rozwój w dziedzinie AI jest zapalnikiem tych wsz...

źródło: temp_file7703242373750421810

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@notaaaa: Skoro ludzie już dawno wysyłali w przestrzeń proste sondy to nie widzę powody dla którego obce, odległe cywilizacje nie wysyłałby zaawansowanym sond AI w przestrzeń kosmiczną
  • Odpowiedz