Wpis z mikrobloga

Witam, potrzebuje porady przy zakupie samochodu na jednodobową praktykę lekarską. Wartość samochodu to +/-200k PLN, okres 3-4 lata z wykupem na koniec, wkład własny do 100k PLN. Jaka będzie najkorzystniejsza forma finansowania? Brać coś na szybko czy zmiany od stycznia nie będę miały dużego wpływu?
#leasing #finanse #dzialalnoscgospodarcza
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@zibizz1: działalność będzie dopiero od listopada więc ostatecznej decyzji jeszcze nie ma, myślałem o ryczałcie ale brak możliwości rozliczania z małżonkiem i brak możliwości generowania kosztów uzyskania dochodu budzi moje wątpliwości czy to będzie najkorzystniejsze rozwiązanie
  • Odpowiedz
@Dejwi996: pytanie ile na zasadach oólnych wszedłbyś w 32%. Na ryczałcie nie bedzie różnicy czy kupisz przed zmianami czy po zmianach w odliczeniu aut.
https://jakipit.pl

Myk dobry jest taki że teraz kupujesz auto np na zasadach ogólnych, wpłata własna 45% i wrzucasz to w koszty i w pryzszłych latach możesz to oldiczyć od podatku już na ryczałcie od przychodu( jednego roku maks 50%)
  • Odpowiedz
  • 0
@zibizz1: Za ten rok jako małżeństwo nie przekroczymy progu 240 tysięcy, ale w 2026 r przekroczymy na pewno. Obydwoje jesteśmy na UoP plus jedno z nas musi założyć JPL i z tego powodu szukamy optymalnego rozwiązania podatkowego, ogólnie dzielność nie będzie generować prawie wcale kosztów więc w teorii ryczałt jest ok ale z drugiej strony samochód, laptop czy inne gadżety wykorzystać jako optymalizację
  • Odpowiedz
@Dejwi996: Nie jestem doradca podatkowym a Ty nie podałes ile dokładnie bedziesz miał dochodów z tej JDG. a ile dokładnie będziecie mieli z UoP bo od tego wszystkiego zlaiczy ktora opcja będzie najlepsza. Im wiecej z JDG tym bardziej ryczałt i tym bardziej auto nie ma zanczenia.

przy przyzwoitych dochodach z JDG raczej ten ryczałt 14% będzie najlepszy. Tak jak napisałem opcja z tym aby teraz załozyć JDG i wydać
  • Odpowiedz
@Dejwi996: No to jak widzisz na https://jakipit.pl/ przy 14% ryczałcie i 15k netto miesiecznie masz na ryczalcie 7tys więcej rocznie
Ale jakbyś miał 24 tys kosztów rocznie to już zasady gólne albo liniowy zaczyna wychodzic lepiej.

Ja jednak na Twoim miejscu zrobiłbym tak że zakładasz JDG teraz np zasady ogólne lub liniowy wszystko jedno, bierzesz auto w leasing z możliwie duża wpłatą własną, telefony dla żony i siebie, może nowy laptop i
  • Odpowiedz