Wpis z mikrobloga

Powiedzcie mi, jak zły jest to pomysł. Mieszkanie deweloperskie. Przyłącze wody i odpływ znajdują się na prawej ścianie patrząc na rzut. Chciałbym przenieść kuchnię na górną ścianę. Pion kanalizacyjny znajduje się w prawym dolnym rogu. Strzałka reprezentuje aktualnie poprowadzony odpływ w podłodze. Chciałbym przenieść odpływ tak jak na rzucie w komentarzu (stół zignorujcie, służyl jako miarka). W szafkach mógłby wyjść ponad posadzkę i iść za nimi dookoła aż do zlewu i zmywarki. Wyszłoby 5 metrów za szafkami i 3 metry w posadzce XD Zakładając brak kolanek 90 stopni, zachowane spadki i rewizje przed "zakrętami" miałoby to sens?

Do pionu sąsiada za górną ścianą nie mogę się podpiąć bo nie ¯\(ツ)/¯. Kuchnia po prawej kompletnie odpada bo nie da się wtedy w żaden sposób ułożyć salonu.

#nieruchomosci #budujzwykopem #hydraulika #remontujzwykopem
Swierzak69v3 - Powiedzcie mi, jak zły jest to pomysł. Mieszkanie deweloperskie. Przył...

źródło: 46f6b203-d1f1-4107-9b09-1f7ad5091145

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Swierzak69v3: pytanie jaką grubość ma posadzka i izolacja od stropu w twoim mieszkaniu. Najczęściej to chyba 8 cm (4 cm jastrychu cementowego + 4 cm styropianu). Spadek powinien wynosić minimum 2% (2 cm spadku na każdy metr rury). Zatem najczęściej możesz zrobić max 4 metry rury do pionu od posadzki. Zdarza się, że deweloper wyleje mniej posadzki i zamiast 4 cm masz np 2,5 cm i wtedy lipa.
  • Odpowiedz
@Swierzak69v3: potrzebujesz minimalny spadek 2cm na metr czyli u ciebie 6cm do tego grubość rury czyli jakieś 7cm dla 50mm do tego jeszcze pewnie jeszcze zabawa z przyłączeniem więc czy jesteś w stanie tam zrobić koryto o głębokości 8-13cm i to tak minimalnie.
  • Odpowiedz