Wpis z mikrobloga

Cześć. Chciałbym się wziąć za naukę niemieckiego na poważnie. Mam zamiar zbudować bazę słówek w oparciu o własne fiszki. Proszę Was o rady jak podejść do tworzenia fiszek z czasownikami? Jak wygląda podejście do tworzenia fiszek dla regularnych i nieregularnych czasowników?

Przejrzałem darmowe materiały o czasownikach i trochę tego jest:

Partizip II + czasownik posiłkowy sein/haben
Präsens, Präteritum, Konjunktiv I, Konjunktiv II

#niemiecki #naukaniemieckiego #naukajezykow
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Mark9wi: z czasownikami to bym po prostu użył fiszek, gdzie jest całe zdanie i podkreslony czasownik.

Jak wygląda podejście do tworzenia fiszek dla regularnych i nieregularnych czasowników?

Moim zdaniem nieregularne i tak musisz wykuć więc albo drukujesz całą kartkę z nieregularnymi i przyklejasz na lodówkę, albo rozbijasz na fiszki jeden we wszystkich formach + może właśnie jakieś zdanie? Możesz mieć kilka fiszek dla jednego czasownika.
  • Odpowiedz
Zależy na jaki poziom i w jakim celu się uczysz.

Ja bym olał na początku Konjunktiv I/II, a może nawet Präteritum.
Osobiście wolałbym jakieś przykładowe zdanie w Präsens abo Perfekt, i do tego odmiana w 2. i 3. os. l. poj., bo z tym różnie bywa w nieregularnych.
  • Odpowiedz
@przeski: Nauka w celu podnoszenia kwalifikacji zawodowych. Często pojawią się fajne oferty pracy w których jest wymagany niemiecki na poziomie B2. To taki mój cel na najbliższe 3-4 lata.
  • Odpowiedz
@Mark9wi: no to moje osobiste zdanie jest takie, że na początku olałbym Konjunktiv I/II i Präteritum. Tego się mało używa w potocznym, mówionym języku. Ewentualnie tylko do modalnych + haben.
  • Odpowiedz