Wpis z mikrobloga

Zostalem okradziony metoda na blika - ktos wlamal sie na konto czlonka rodziny i poprosil o kod. Sytuacja, ktorych bylo setki, wiec nie wzbudzila zadnych podejrzen. Moja glupota, moja strata.
Ale co o--------a policja to ja nawet nie xD
1. Zadzwonilem do banku - pytam czy jest mozliwosc zatrzymania/anulowania transakcji bo to kradziez.
- Oo prosze pana, jakie anulowanie, blik to platnosc natychmiastowa, nie ma takiej opcji
- To prosze mi podac jakies id tej transakcji zebym mogl podac to na policji
- oo prosze pana, my tu zadnego id nie widzimy
XD
2. Jade na komisariat
- Dzien dobry, chcialem zglosic kradziez
- oo prosze pana my przyjmujemy zgloszenia pn-pt 8-16
- ale jak to, to ja nie moge zglosic przestepstwa?
- alez moze pan, w tych godzinach, albo w komendzie nr 2

3. Jade na komisariat nr 2
- Dzien dobry zostalem okradziony tak i tak
- oo prosze pana my tu nie mozemy przyjac zgloszenia, musi pan dostarczyc dokument z banku ze taka transakcja miala miejsce
- co? I dopiero wtedy przyjmiecie?
- tak bo wtedy mamy dane, to idzie do zwalczania cyberprzestepczosci
- aha no dobrze, to do widzenia

W-------y chce odpuscic, jade do domu, ale stojac w korku dzwonie do banku
3. Bank
- dzien dobry, okradziono mnie, policja chce zebym dostarczyl od was dokumenty dot. Tej transakcji, gdzie moge to zalatwic?
- co? Jakie dokumenty, jak policja cos od nas chce to sie kontaktuje bezposrednio a nie przez klienta xD

Babka z infolinii mnie wysmiala xD

4. Komisariat nr 3
- dzien dobry okradziono mnie tak i tak, chcialem zglosic, jestem juz na 3 komisariacie i odbijam sie od sciany
- a gdzie pan byl wczesniej, gdzie pan mieszka?
- poprzednio bylem na komendzie nr 2, mieszkam tu i tu
- no i dobrze pana ulica tam podpada
- no, ale tam chcieli odemnie jakichs papierow z banku, bank nigdy o czyms takim nie slyszal
- pan siada czeka

No i czekam xD

#policja #heheszki
  • 211
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@askey: swoją drogą zastanawiam się jak to jest możliwe, że dalej takie „włamania” mają miejsce na Facebooku. Przecież to na pewno nie jest wyrafinowana grupa hakerów tylko gdzieś musi latać poradnik jak to zrobić. Jakiego rodzaju to atak? Kradzież ciasteczek?dlaczego Facebook jest bezradny? @niebezpiecznik-pl
  • Odpowiedz
@askey: kto raz był na polskiej policji ten się w cyrku nie śmieje, powodzenia, ale powiedzmy sobie szczerze: kasy nie odzyskasz, policja c---a zrobi, umorzonko i do domu.
  • Odpowiedz
swoją drogą zastanawiam się jak to jest możliwe, że dalej takie „włamania” mają miejsce na Facebooku.

@ptu14: Dostęp do maila. Jak ktoś nie ma 2fa na fb, to nawet nie trzeba zmieniać hasła, żeby się zalogować przez formularz resetowania. Zdaje się, że teraz utrudnili temat szyfrując stare wiadomości, więc wymagają autoryzacji w urządzeniu mobilnym, żeby odczytać starsze - oszuści jak są kumaci to sprawdzają stare konwersacje i podszywają się pod
  • Odpowiedz
@askey: jak czytam takie posty to krew we mnie się gotuję bo przeszedłem podobną akcję.
Byłem w innym mieście w nocy więc musiałem czekać aż łaskawie patrol przyjedzie bo pan w okienku to bardzo ku.wa zajęty
Wysłuchali ale i tak odesłali mnie do mojego miasta
Tam oczywiście wycena telefonu za pomocą allegro i dla niego to wartość jest ponizej 500zl więc wywalone
Sprawa zamknięta. Sprawcą nie znaleziony
Typa nie znaleziono
  • Odpowiedz
  • 0
@ptu14:
wystarczy, ze uzyjesz kombinacji login/haslo w wiecej niz jednym miejscu. unikalne hasla plus logowanie dwuetapowe to minimum. no ale ktory tzw 'zwykly uzytkownik' chcialby sie w to bawic.

@fizzly
to prawda, nie licze na odzyskanie kasy. po ludzku jestem/bylem w-------y, ze policja ma w------e. ja po prostu chcialem zglosic przestepstwo, czyli wypelnic pare papierkow, nie wymagalem od nich zeby uruchamiali jakis manhunt na bandyte za 400
  • Odpowiedz
@askey: Dziwne praktyki macie w rodzinie jak kase wysyłacie przez blika zamiast np. na zapisany numer konta albo telefon xd przecież o wiele bezpieczniejszy sposób niż wysyłanie już, na tą chwile, odrazu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
No i czekam xD

@askey: to se poczekasz, mi ukradli w barze gdzie są kamery kartę kredytowa (z ziemi pewnie podnieśli jak mi wypadła) i kupowali alko za kilkaset złotych, bar trzyma nagrania 12 dni. No i policja umorzyła, bo oczywiście idioci nie zdarzyli w czasie 12 dni zabezpieczyć nagrań, a mi bar odmówił dostępu bo rodo, oczywiście zgłosiłem im tego samego dnia co kradzież.

Policja to debile z niskim
  • Odpowiedz
@askey Phi.
Jak nigdy, przenigdy nie miałem kontaktu z psiarskimi (poza mandatami za stłuczki) to byłem niedawno zgłosić nieobyczajny wybryk - ktoś mi NASRAŁ NA KLAMKĘ w aucie. Ordynarny rzadki stolec. Ze straży dowiedziałem się, że se koleś szedł chodnikiem z torbą/pieluchą i mi i tylko mi wytarł klamkę tym towarem, po czym wywalił to do kubła i jak gdyby nigdy nic dokończył peta i poszedł do domu. Typ miał żołądek
  • Odpowiedz
Jak weźmiesz z banku potwierdzenie transakcji to muszą przyjąć.

@wladdan:

okradziono mnie, policja chce zebym dostarczyl od was dokumenty dot. Tej transakcji, gdzie moge to zalatwic?

co? Jakie dokumenty, jak policja cos od nas chce to sie kontaktuje bezposrednio a nie przez
  • Odpowiedz
@askey: ktoś się włamał na konto i chciał blika? przecież to się kupy nie trzyma i takich spraw nie są setki. Składaj normalną reklamację do banku i doinformuj się jak działają bliki.
  • Odpowiedz
@askey Nie ma szans na znalezienie sprawcy kradzieży metoda na BLIKa, na Twoim miejscu - to moje zdanie - zmarnowałeś sobie pół dnia na jeżdżenie z tym tematem, bo na komisariatach wiedzą, ze to walka z wiatrakami. To nie CSI, a to dlatego, ze transakacje idą albo na wypłaty z bankomatów bez kamer (tak, większość nie ma kamer) albo za granicę. BLIK to super sprawa, ale jak nie zachowasz czujności to
  • Odpowiedz
Ale co polska Policja ma do tego że korzystając z amerykańskiego portalu i dostając tam wiadomość od "członka rodziny" wykonałeś na piękne oczy przelew?
  • Odpowiedz
Złóż reklamację do banku powołując się na art. 46 ustawy o usługach płatniczych. Moja żona też została oszukana w ten sposób. Na infolinii banku powiedzieli jej ze jedyna opcja to policja, o reklamacji oczywiście ani słowa bo nie jest im na rękę. Tymczasem wg tej ustawy mają bardzo krótki czas na odpowiedź i oddali kasę w ciągu 24h ;) kwota 1000zl.
Nie trzeba nawet zgłaszać tego na policję, zeby zgłosić reklamacje i
  • Odpowiedz
  • 0
@askey Widzę sytuacja mocno ubarwiona i przekoloryzowana, natomiast bank ma obowiązek wydać Ci Twoja historie z rachunku bankowego, bo to Ty jesteś jego posiadaczem. Tak samo na infolinii banku często można się dowiedzieć gdzie trafiły pieniądze i jeżeli zostały wypłacone w bankomacie to w jakim i o której godzinie. To, że Policja nie traktuje sprawy jako pilna to akurat jest zrozumiałe, bo przy obecnych wakatach to oni tam mają ciągle sajgon,
  • Odpowiedz