Wpis z mikrobloga

Zostalem okradziony metoda na blika - ktos wlamal sie na konto czlonka rodziny i poprosil o kod. Sytuacja, ktorych bylo setki, wiec nie wzbudzila zadnych podejrzen. Moja glupota, moja strata.
Ale co o--------a policja to ja nawet nie xD
1. Zadzwonilem do banku - pytam czy jest mozliwosc zatrzymania/anulowania transakcji bo to kradziez.
- Oo prosze pana, jakie anulowanie, blik to platnosc natychmiastowa, nie ma takiej opcji
- To prosze mi podac jakies id tej transakcji zebym mogl podac to na policji
- oo prosze pana, my tu zadnego id nie widzimy
XD
2. Jade na komisariat
- Dzien dobry, chcialem zglosic kradziez
- oo prosze pana my przyjmujemy zgloszenia pn-pt 8-16
- ale jak to, to ja nie moge zglosic przestepstwa?
- alez moze pan, w tych godzinach, albo w komendzie nr 2

3. Jade na komisariat nr 2
- Dzien dobry zostalem okradziony tak i tak
- oo prosze pana my tu nie mozemy przyjac zgloszenia, musi pan dostarczyc dokument z banku ze taka transakcja miala miejsce
- co? I dopiero wtedy przyjmiecie?
- tak bo wtedy mamy dane, to idzie do zwalczania cyberprzestepczosci
- aha no dobrze, to do widzenia

W-------y chce odpuscic, jade do domu, ale stojac w korku dzwonie do banku
3. Bank
- dzien dobry, okradziono mnie, policja chce zebym dostarczyl od was dokumenty dot. Tej transakcji, gdzie moge to zalatwic?
- co? Jakie dokumenty, jak policja cos od nas chce to sie kontaktuje bezposrednio a nie przez klienta xD

Babka z infolinii mnie wysmiala xD

4. Komisariat nr 3
- dzien dobry okradziono mnie tak i tak, chcialem zglosic, jestem juz na 3 komisariacie i odbijam sie od sciany
- a gdzie pan byl wczesniej, gdzie pan mieszka?
- poprzednio bylem na komendzie nr 2, mieszkam tu i tu
- no i dobrze pana ulica tam podpada
- no, ale tam chcieli odemnie jakichs papierow z banku, bank nigdy o czyms takim nie slyszal
- pan siada czeka

No i czekam xD

#policja #heheszki
  • 211
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 6
@Fikster:
@zboinek
400 zloty

@Pimento no wlasnie nie ma zadnego nr transakcji, tylko opis przez jaka strone zostala zrobiona, nawet dzwoniac do banku nie byli w stanie podac zadnego id czy numeru tej platnosci, rzekomo dlatego, ze jest w statusie 'blokada'
nawiasem, co to za blokada, skoro nie mozna wstrzymac tej platnosci
  • Odpowiedz
  • 143
@askey:
no wiec po 1 - 1,5h czekania na komendzie nr 3 udalo mi sie zlozyc donos, czy tez zawiadomienie, choc nie bylo latwo

opisuje sytuacje po raz kolejny, mowie
- bylem na komendzie nr 1, odbilem sie, potem na komendzie nr 2
- no to pan teraz wraca na komende
  • Odpowiedz
@askey coś podobnego jak mi ukradli telefony i dokumenty. Nagle to nie ich rejon, muszę jechać do X. Tam oni twierdzą, że jednak sprawa powinna byc zgłoszona w miejscu gdzie byłem pierwotnie, bo tam mieszkam i oni mi nie pomogą... No ale można na głównej się zapytać. Tam to już skrytykowali i podzwonili do dwóch poprzednich, trochę pokrzyczeli na nich i przyjęli zgłoszenie. Przyjęli to znaczy.... Siedzialem tam j----e 6 godzin.
  • Odpowiedz
  • 45
@kureci_paratko: masz racje, wydaje mi sie, ze to stala cecha aparatu urzedniczego, tzn spychologia, byle dalej od siebie, zgodnie z zasada, ze moze petent sie zniecheci i machnie reka. zgaduje, ze znaczna wiekszosc malych spraw nie jest zglaszana wlasnie z tego powodu. a w telewizji itp wszystko wyglada tak ladnie, nowiutkie radiowozy, super wyszkolenie itp.
wszystko to scam, to wszystko leci na oparach
  • Odpowiedz
@Fikster: widzisz, OP dał się zrobić na 400 złotych, a Ty płacisz za YouTube Premium, nadal masz reklamy i materiały sponsorowane. Jeden z was dał się zrobić raz w balona, a drugi co miesiąc i jeszcze się tym chwali ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@seniorwykopek: nigdy nie zapomnę mojej przygody z policją, gdy po wizycie w lidu zniknął mi portfel (nie wiedziałem kiedy i jak zniknął). Żaden pracownik go nie widział, więc poszedłem na komisariat zgłosić kradzież. Pierwsze co to dostałem informację czy jestem pewny że to kradzież (a nie że zgubiłem), bo za składanie fałszywych zeznań jest taka i taka kara, a za nieuzasadnione wykorzystanie organów ścigania kara i taka. Stwierdziłem,
  • Odpowiedz
@askey: składaj oficjalnie przez epuap z podpisem profilem zaufanym i muszą wtedy przyjąć wezwą cię najwyżej na świadka żeby doprecyzować
  • Odpowiedz