Wpis z mikrobloga

Czy wykop ominęła drama związana z bananową Julką z Twittera i wyłudzaniem przez nią świadczeń socjalnych, przy jednoczesnym obrażaniu "biedaków"?

Nie zauważyłem poruszenia, a sprawa kuriozalna.

#twitter #afera #julka
Stgx - Czy wykop ominęła drama związana z bananową Julką z Twittera i wyłudzaniem prz...

źródło: IMG_1881

Pobierz
  • 42
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop
  • 41
@Bredko: nie no to jest typowa Julka z bogatego domu, która jeździ na wakacje do USA i Chin przy jednoczesnej krytyce osób jeżdżących na all inclusive do Turcji, kupuje sobie nowe samochody, studiuje dwa kierunki na prywatnych (i drogich) uczelniach i jednocześnie pobiera świadczenie socjalne, bo dochody jej rodziny nie przekraczają 1600 zł na głowę.

Nie influencerka, tylko narcystyczna i bananowa osobowość.
  • Odpowiedz
@Stgx: Nie wiem o co i kogo chodzi, ale czemu bogate dzieci mają w ogóle jakąkolwiek szansę na stypendia? Państwo nie powinna obchodzić ich relacja z rodzicami. Masz bogatych starych - nie masz szans na stypendium, bo jest dla tych z mniejszymi szansami.
  • Odpowiedz
@mvmxks: No ale chyba rodzice też muszą wykazać dochody, czyż nie? Przynajmniej w przypadku, przystąpienia od razu po zakończeniu szkoły średniej. Nie ma jakichś drastycznych konsekwencji w przypadku oszustwa, które by zniechęcały do tego procederu?
  • Odpowiedz
  • 29
@Stgx: to wyłudzanie świadczeń to jest od dawna. Sam miałem rodziców co ledwo koniec z końcem wiązaliśmy, ale jak siora poszła do pracy to juz mi stypendium socjalne nie przysługiwało, bo dochód na osobę przekroczony. Koleżanka mojej starej co mąż przedsiębiorca się wygadała, ze jej córka to sobie na samochód odłożyła z tego stypendium, bo oczywiście pan przedsiembiorca wykazywał minimalne dochody.
  • Odpowiedz
  • 4
@Rozmemlany

@Stgx: Nie wiem o co i kogo chodzi, ale czemu bogate dzieci mają w ogóle jakąkolwiek szansę na stypendia? Państwo nie powinna obchodzić ich relacja z rodzicami. Masz bogatych starych - nie masz szans na stypendium, bo jest dla tych z mniejszymi szansami.

Bo liczy się dochód na osobę w rodzinie. Janusze mimo, ze mają chaty na przedmieściach, dwa nowe merce na podjeździe i wakacje 3x w roku,
  • Odpowiedz
No ale chyba rodzice też muszą wykazać dochody, czyż nie?

@Rozmemlany: teoretycznie tak, ale niestety system nie jest szczelny. Oczywiście grozi za to odpowiedzialność karna, no ale co z tego?
  • Odpowiedz
Bo liczy się dochód na osobę w rodzinie. Janusze mimo, ze mają chaty na przedmieściach, dwa nowe merce na podjeździe i wakacje 3x w roku, na papierze wykazują prawie nic. Wiec dla systemu taka Julka jest biedna i należy jej się maksymalne stypendium socjalne.

@pwone: No to co z takiego wykazania skoro jest nieweryfikowany? Każdy może nagle sobie stypendium załatwić?
  • Odpowiedz