Wpis z mikrobloga

@kojos: Da się, tylko nie w aplikacji aparatu. Ustawienia/Aparat/Zachowaj ustawienia i zaznaczasz "Narzędzia ProRAW i rozdzielczości"
RAW jest lepszy, bo jak masz Lightrooma czy Affinity Photo to możesz pozbyć się okropnego wyostrzania i smart HDR ze zdjęć. Jeśli nie chcesz tego robić, to RAW będzie zajmował wielokrotnie więcej miejsca.
  • Odpowiedz
  • 0
@sm_m RAW to wiadomka bardziej chodziło mi o to format heic do g---o zdajec. PS jak to affinity ? Szkoda że tylko na iPad
  • Odpowiedz
@kojos: Myślałem raczej o Affinity na komputerze. W każdym razie jeśli chcesz jpeg zamiast heic to też w ustawieniach musisz to zmienić. Heic jest lepszy, ale mniej kompatybilny.
  • Odpowiedz
smart HDR

@sm_m: A jak wyłączyć HDR by zdjęcia nie miały tak wyjaranych cieni? nie widzę ani w aplikacji aparatu ani w ustawieniach takiej możliwości
  • Odpowiedz
@farew3Ell: Nie możesz, musisz zrobić zdjęcie w ProRAW i potem na komputerze otworzyć je w odpowiednie aplikacji. Ogólnie smart hdr i wyostrzanie są zawarte w ProRAW, ale nie na stałe, można się ich pozbyć w sofcie, który to potrafi. W JPG i HEIC nie ma opcji.
  • Odpowiedz
@sm_m: Co za idiotyczny, niespójny system. Dali nagrywanie filmów w prores z którego skorzysta promil ludzi a trybu manualnego który się dużo bardziej przydaje już nie ma xD
  • Odpowiedz
@farew3Ell: Niestety sam ProRes też nic nie daje w kwestii "ulepszajek", musisz nagrywać w LOGu, żeby nie było w filmie smart HDR i wyostrzania. Ważne jest to co podoba się większości, a większość ogląda te zdjęcia i filmy na ekranach telefonów i tam to nawet w miarę znośnie wygląda. Czasami to aż jestem w szoku jak oglądam jakieś porównanie aparatów w 2 telefonach i to bardziej przetworzone (czasem do tego
  • Odpowiedz
@sm_m: Do filmów to wystarczy chyba pobrać aplikację Blackmagic Camera. Jak oglądałem porównanie aparatów xiaomi 15 ultra, iphona 16 pro oraz samsunga ultra to xiaomi robiło najbardziej naturalne zdjęcia, mniej przetworzone. Na dodatek jak ktoś ma ochotę to w xiaomi wyostrzanie można obniżyć do minimum aby zdjęcia wyglądały jeszcze bardziej jak z prawdziwego aparatu
  • Odpowiedz
@farew3Ell: W aplikacji Blacmagic Camera też musisz nagrywać w LOGu i ewentualnie LUT narzucić. Samo nagrywanie w normalnym profilu da kontrolę nad migawką, ISO i balansem bieli, ale dalej obraz będzie ubogacony przez computational photography (:
  • Odpowiedz