Wpis z mikrobloga

Dlaczego kiedyś nie było takiego naganiania na studia medyczne jak na IT? Przecież praca lekarza to od zawsze było eldorado. Stabilność zatrudnienia, jakiej nie daje żaden inny zawód w tym kraju, plus gigantyczne zarobki aż do emerytury.
#pracait #programista15k #medycyna #lekarz #polska
  • 69
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lormont: Bo lekarze na ogół wywodzą się z rodzin inteligenckich, wiedzą, że pieniądz lubi ciszę. A programiści to chłopy oderwane od pługa, zobaczyli pieniądz i rozpowiadali na lewo i prawo, jakie to jest eldorado w IT
  • Odpowiedz
Dlaczego kiedyś nie było takiego naganiania na studia medyczne jak na IT?

@lormont: Bo branża medyczna się mocno gejtkeepowała od lat, ALE i tutaj fakty:
- studia medyczne są trudniejsze od studiów IT
- lekarz specjalista dużo dłużej się uczy niż inżynier, a już nie mówiąc o osobach po bootcampach co po pół roku zaczęli wchodzić do branży
- lekarz zarabia dużo ale stosunkowo późno, jeśli zaczyna edukację powiedzmy około 20 roku życia
  • Odpowiedz
@lormont: Właściwie to nie tyle nie ma zachęcania do zawodu, co właściwie jest zniechęcanie.
Ciągle można usłyszeć, że trzeba mieć powołanie, że praca ciężka fizycznie i psychicznie, że krew i inne wydzieliny, że studia ciężkie itd.

A programiści to chłopy oderwane od pługa, zobaczyli pieniądz i rozpowiadali na lewo i prawo, jakie to jest eldorado
  • Odpowiedz
@lormont: Stabilność zatrudnienia? Przy produkcji 11k tysięcy nowych pracowników rocznie, przy napływie pracowników ze wschodu o krótszym okresie kształcenia i tańszej pracy? No napewno

Bo odbywa się tania produkcja celem zalania rynku tańszym pracownikiem, a nic w tym tak nie pomaga jak propaganda. Połowa ludzi z tych podatków to płatne trolle powtarzające te same tezy, te same teksty, te same komentarze
  • Odpowiedz
  • 4
- studia medyczne są trudniejsze od studiów IT

@tubkas12: Dlaczego trudniejsze? Jakie tam trzeba mieć umiejętności oprócz dobrej pamięci do zapamiętywania losowych ciągów znaków?
  • Odpowiedz
Dlaczego kiedyś nie było takiego naganiania na studia medyczne jak na IT

@lormont: bo:

1. Wcale nie było aż takiego eldorado od zawsze. W nie wszystkich specjalnościach nawet teraz jest.
2. Nie dla każdego stabilność zatrudnienia to jest jakiś
  • Odpowiedz
Dlaczego trudniejsze?

@lormont: Oprócz dużej ilości pamięciówki, musisz mieć dość wysoką inteligencję bo jest bardzo dużo myślenia. Na kierunki medyczne, przy najmniej kiedyś, musiałeś mieć praktycznie 100% z rozszerzenia z biologii i chemii. A taka chemia to jest według ciebie tylko dobra pamięć? U mnie w liceum chemia po fizyce to były najtrudniejsze przedmioty.
  • Odpowiedz
  • 2
5. Rywalizacja na studia lekarskie vs informatyka to dwa kompletnie różne światy. Niektórzy potrafili kilka lat z rzędu podchodzić do egzaminów na studia. Jak ktoś się nie dostał na informatykę to szedł na zaoczne.

@WyjmijKija: Na topowe studia informatyczne jest tak samo, albo jesteś laureatem olimpiady, albo musisz mieć zdane wymagane rozszerzenia na blisko 100%.
  • Odpowiedz
  • 0
Oprócz dużej ilości pamięciówki, musisz mieć dość wysoką inteligencję bo jest bardzo dużo myślenia. Na kierunki medyczne, przy najmniej kiedyś, musiałeś mieć praktycznie 100% z rozszerzenia z biologii i chemii. A taka chemia to jest według ciebie tylko dobra pamięć? U mnie w liceum chemia po fizyce to były najtrudniejsze przedmioty.

@tubkas12: Pisałem wyżej na ten temat ale powtórzę. Tak samo jest w przypadku dobrych studiów informatycznych, albo jesteś laureatem
  • Odpowiedz
@lormont: mnie matka zachęcała na lekarski, ale o ile chemię uwielbiałem w szkole to biologię zawsze miałem prowadzoną w tak nudny sposób, że było to wystarczającym zniechęceniem, żeby pisać maturę z tego.

Natomiast jak miałem trochę czasu w zeszłym roku to sobie przerobiłem cały materiał z biologii rozszerzonej i jest to mega ciekawe wszystko. Teraz na 30 lvl to już trochę późno na tak ekstremalną zmianę ścieżki ( ͡°
  • Odpowiedz
Tak samo jest w przypadku dobrych studiów informatycznych, albo jesteś laureatem olimpiady albo masz zdane rozszerzenia na blisko 100%.

@lormont: to jest akurat nieprawda, na polibudach to akurat robili tak, że wcale nie musiałeś mieć super zdanej matury, ALE robili piękny myk, na pierwszym albo drugim roku pojawiał się piekny przedmiot o nazwie "FIZYKA" na niektórych studiach odpowiednikiem były te słynne algorytmy i struktury danych albo analiza matematyczna. efekt? połowa
  • Odpowiedz
@lormont: ale kuce po studiach to jest mniejszość większość weszła przez butcampy albo po prostu przyszli z ulicy

studia to była tak cynicznie patrząc strata czasu, wiedza przepadła nieużywana. więc studia IT raczej nigdy nie były potrzebne do zawodu, a jak sobie wyobrażasz lekarza bez dobrych studiów? teraz tak może być bo właśnie pootwierali kierunki medyczne na gównouczelniach
  • Odpowiedz