Aktywne Wpisy

plyty_chodnikowe +127
Przyznaj się, bez wstydu o-------ś takiego polskiego burgera a'la budka fast food na dworcu w Kielcach czy innych Gliwicach, co? Miękka bułka z sezamem, przypieczony kotlet z psa, prażona cebulka, musztarda sarepska, kwaśne plastry ogórka, okazyjna sałata, keczupu tortex n------e tyle że wycieka wszystko bokiem...
#jedzzwykopem #gotujzwykopem #lata90
#jedzzwykopem #gotujzwykopem #lata90
źródło: IMG_0726-825x465@2x
Pobierz
cytmirka +25
Cóż mogę rzec, to chyba dobry moment na reklamę #kartkicytmirki na moim ulubionym tagu #wykopaka ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jeśli chcecie Waszej parze sprawić piękna kartkę świąteczną (polecam personalizowaną), to serdecznie zapraszam!
W zeszłym roku kilku z Was otrzymało moją kartkę w prezencie. Proszę pamiętać jednak, że taka kartka raczej w wartość prezentu się nie wlicza, przynajmniej nie
Jeśli chcecie Waszej parze sprawić piękna kartkę świąteczną (polecam personalizowaną), to serdecznie zapraszam!
W zeszłym roku kilku z Was otrzymało moją kartkę w prezencie. Proszę pamiętać jednak, że taka kartka raczej w wartość prezentu się nie wlicza, przynajmniej nie
źródło: 4C4D6E58-6808-4EE4-8C20-0D89A7F99CF7
Pobierz

#pracait #programista15k #medycyna #lekarz #polska
@lormont: Bo branża medyczna się mocno gejtkeepowała od lat, ALE i tutaj fakty:
- studia medyczne są trudniejsze od studiów IT
- lekarz specjalista dużo dłużej się uczy niż inżynier, a już nie mówiąc o osobach po bootcampach co po pół roku zaczęli wchodzić do branży
- lekarz zarabia dużo ale stosunkowo późno, jeśli zaczyna edukację powiedzmy około 20 roku życia
Ciągle można usłyszeć, że trzeba mieć powołanie, że praca ciężka fizycznie i psychicznie, że krew i inne wydzieliny, że studia ciężkie itd.
Bo odbywa się tania produkcja celem zalania rynku tańszym pracownikiem, a nic w tym tak nie pomaga jak propaganda. Połowa ludzi z tych podatków to płatne trolle powtarzające te same tezy, te same teksty, te same komentarze
@tubkas12: Dlaczego trudniejsze? Jakie tam trzeba mieć umiejętności oprócz dobrej pamięci do zapamiętywania losowych ciągów znaków?
@lormont: bo:
1. Wcale nie było aż takiego eldorado od zawsze. W nie wszystkich specjalnościach nawet teraz jest.
2. Nie dla każdego stabilność zatrudnienia to jest jakiś
@lormont: Oprócz dużej ilości pamięciówki, musisz mieć dość wysoką inteligencję bo jest bardzo dużo myślenia. Na kierunki medyczne, przy najmniej kiedyś, musiałeś mieć praktycznie 100% z rozszerzenia z biologii i chemii. A taka chemia to jest według ciebie tylko dobra pamięć? U mnie w liceum chemia po fizyce to były najtrudniejsze przedmioty.
@WyjmijKija: Na topowe studia informatyczne jest tak samo, albo jesteś laureatem olimpiady, albo musisz mieć zdane wymagane rozszerzenia na blisko 100%.
@tubkas12: Pisałem wyżej na ten temat ale powtórzę. Tak samo jest w przypadku dobrych studiów informatycznych, albo jesteś laureatem
Natomiast jak miałem trochę czasu w zeszłym roku to sobie przerobiłem cały materiał z biologii rozszerzonej i jest to mega ciekawe wszystko. Teraz na 30 lvl to już trochę późno na tak ekstremalną zmianę ścieżki ( ͡°
@lormont: to jest akurat nieprawda, na polibudach to akurat robili tak, że wcale nie musiałeś mieć super zdanej matury, ALE robili piękny myk, na pierwszym albo drugim roku pojawiał się piekny przedmiot o nazwie "FIZYKA" na niektórych studiach odpowiednikiem były te słynne algorytmy i struktury danych albo analiza matematyczna. efekt? połowa
studia to była tak cynicznie patrząc strata czasu, wiedza przepadła nieużywana. więc studia IT raczej nigdy nie były potrzebne do zawodu, a jak sobie wyobrażasz lekarza bez dobrych studiów? teraz tak może być bo właśnie pootwierali kierunki medyczne na gównouczelniach
źródło: image
Pobierz