Wpis z mikrobloga

@Defined: Nie mówię, że trzymanie psa w mieszkaniu to super pomysł ale porównywanie tego gdzie zwierzę ma ciepło, dach nad głową i nie jest narażone na warunki atmosferyczne do trzymania na łańcuchu często max 2-3 metrowym a jako ktoś kto wychował się na wsi widziałem w tym względzie skrajne patologie, to bardzo słabe porównanie.
  • Odpowiedz
@Defined: rozmiar psa to drugorzędna sprawa. Możesz mieć 30kg Golden Retrievera który będzie miał niskie zapotrzebowanie energetyczne i będzie przesypiał większość dnia.
A możesz też mieć 6kg Jack Russel Terriera który zniszczy ci mieszkanie i życie jeśli nie dostanie odpowiedniej ilości przestrzeni i ruchu xd
  • Odpowiedz
  • 473
@Gieremek:

Możesz mieć 30kg Golden Retrievera który będzie miał niskie zapotrzebowanie energetyczne i będzie przesypiał większość dnia.

No jak człowieka zamkniesz w celi i nie będzie miał co robić, to dostanie depresji i też będzie przesypiał większość dnia xD
Oczywiście psiarze zawsze znajdą argument, że no som ruzne rasy złą rase miałeś. Nie, trzymanie dużych psów w mieszkaniach to patola.
  • Odpowiedz
@Gieremek: mialem hodowle JRT, poza roznicami w rasach, sa tez cechy osobnicze. Trafi sie czasem klucha- kanapowiec ;)
Za to terrier niemiecki mysliwski, tam to chyba wszystkie sa diably ;)
  • Odpowiedz
Oczywiście psiarze zawsze znajdą argument, że no som ruzne rasy złą rase miałeś.

@Defined: na tym tagu ludzie lubią takie generalizowanie bez żadnej faktycznej wiedzy, jakie ty uprawiasz w tej chwili.
Odnajdziesz się tutaj bez problemu ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

PS. Mój pies ma 65m2 + ogród, a na zewnątrz wychodzi częściej niż większość wykopków, więc ruch ma zapewniony ʕʔ
  • Odpowiedz
mialem hodowle JRT, poza roznicami w rasach, sa tez cechy osobnicze. Trafi sie czasem klucha- kanapowiec ;)

@Casuel: Oczywiście, tak jak i trafi się Golden który jeszcze pamięta ze kiedyś był elementem łańcuchu łowieckiego xD
Rzuciłem przykłady jakie przyszły mi do głowy, pewnie znalazłyby się jeszcze bardziej skrajne przypadki
  • Odpowiedz
  • 7
@Gieremek: Mój pies ma prawie 1ha łąki i inne psy do spędzania czasu. Ja bym mu nigdy nie chciał zapewnić życia w mieszkaniu 65m, ale z ogródkiem to może jeszcze jeszcze, ale to jakiejś chihuahuwie czy innemu maltańczykowi, a nie psu co ma więcej niż 10 kg
  • Odpowiedz
@Defined: Jak masz psa, to powinienes znac jego potrzeby chociaz ciut. Rasowy, czy kundel?
Ogrod nie zastapi psu spacerow, pies poznaje swiat glownie nosem, potrzebuje nowych bodzcow. Musisz mu pozwolic spacerowac i obwachiwac
  • Odpowiedz
@Defined mam 36 kg golden retrivera, mam tez dom z ogródkiem i dla tego psa to mogloby tego ogrodu nie byc, jak nie wyjdziesz i go nie zachecisz do biegania to sam d--y nie ruszy tzn. chetnie wychodzi ale zeby spac na trawie zamist w domu
  • Odpowiedz
@Defined: w mieście w ogóle nie powinno być psów z wyłączeniem psów pracujących. właśnie ze względu na p-----c metrażową i czyste znęcanie się nad zwierzętami.

oczywiście, żeby to zrozumieć trzeba mieć podstawową empatię, a tego u psiarzy brakuje, bo z samej definicji trzymają żywe zwierzę w niewoli ze swoich egoistycznych powodów.
  • Odpowiedz
@arcxa: @Defined: a weźcie włączcie sobie losowy filmik osoby ktora cale zycie pracuje z psami, o psich potrzebach na YT i o tym czy moga mieszkać w mieszkaniach i jak sie w nich czuja, taki filmik powinien potrwać maks z 20min, wtedy wróćcie i powtorzcie swoj komentarz.
  • Odpowiedz