Wpis z mikrobloga

Bardzo lubię atmosferę, zwłaszcza w starych odcinkach serialu "Z archiwum X", to jak pokazuje on zwykłą brudną Amerykę, taka jaka ona jest z wszelkimi wadami i zaletami, nie w superlatywach tak jak to ma miejsce w innych serialach typu "Przyjaciele",

Fabularnie jest on zadziwiająco wciągający. Podoba mi się jak twórcy serialu brali różne teorie spiskowe, legendy miejskie, etc. budowali wokół nich odcinki.
Dalej, co prawda nie ma tego dosłownie pokazanego w tym serialu, ale jest też coś w rodzaju motywu podróży, Mulder i Scully są często w innym Stanie wraz z kolejnym odcinkiem i zajmują się zupełnie innym problemem. Daje to taki element odświeżający, nie ma uczucia monotonii przy kolejnym odcinku.
Ścieżka dźwiękowa autorstwa Marka Snowa też jest ważnym elementem składowym tego klimatu.

Ostatnio odkryłem że gdy mam wolną godzinę i nie mam pomysłu co zrobić, to powtarzam sobie kolejny odcinek tego genialnego serialu,
Zupełnie tak jak niektóre znane mi osoby mają z serialem "przyjaciele", który wcześniej wymieniłem, a za którym po prostu nie przepadam (co nie znaczy że mam coś do niego i osób które go oglądają, bo wiem że niektórzy to w ten sposób zinterpretują).
Natomiast szkoda że te dwa dokręcone sezony to straszna padaka, której nie idzie praktycznie oglądać.

To co śmieszne, ale podobny vibe mam gdy gram na przykład w SWAT 4, pomimo tego że nie dotyczy on w ogóle tematów jakie były w serialu.
Tam też Stany są pokazane z tej mniej przyjemnej strony.
Corvus_Frugilagus - Bardzo lubię atmosferę, zwłaszcza w starych odcinkach serialu "Z ...

źródło: The_X-Files_original_title_screen

Pobierz
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Corvus_Frugilagus w tym serialu jest zawarte tak wiele, tyle treści i charakterów upchane i fabuły, takie postacie jak na przykład moja ulubiona Smoker czy po polsku palacz (nie wiem czy tak się nazywa w polskiej wersji jezykowej)

Zajebisty wpis.
  • Odpowiedz
@Corvus_Frugilagus: Serial miał lepsze i gorsze momenty, ale tak, ogólnie trzymał poziom choć momentami w dalszych sezonach wątek kosmitów jest przecudowany trochę, no i Scully choć znacznie bardziej interesująca (i atrakcyjna :D) od Muldera to też po dłuższym oglądaniu przesadza czasem ze scepcytyzmem. Kobita tyle dziwnych rzeczy widziała, a ciągle ma problem z ich akcpetowaniem. Za to Mulder wiadomo, foliowa czapeczka i przesada w drugą stronę, zawsze łyka wszystko.
Fajny
FrasierCrane - @Corvus_Frugilagus:  Serial miał lepsze i gorsze momenty, ale tak, ogó...

źródło: image-asset

Pobierz
FrasierCrane - @Corvus_Frugilagus:  Serial miał lepsze i gorsze momenty, ale tak, ogó...
  • Odpowiedz
Zupełnie tak jak niektóre znane mi osoby mają z serialem "przyjaciele"

@Corvus_Frugilagus: znasz nie-homoseksualnego mężczyznę który w wolnej chwili odpala sobie serial PRZYJACIELE zamiast nwm podcastu o 2 wojnie światowej, albo z Archiwum X xd?
  • Odpowiedz
jedno co było wysoce nierealistyczne to że Mulder nie trachał Scully w każdym motelu

@PopeLeon: ich relacja to jeden z lepszych elementów serialu, absolutnie uwielbiam odcinek w którym Dana jest zazdrosna o Bambi :)
Zgadzam się z opem co do dwóch kolejnych sezonów to jest padaka, pamiętam stary Mulder w walce wręcz rozwalił ekipę jakichś komandosów no please, przecież o to się rozchodziło, że Fox i Mulder to "agenci", ale
Asd15 - > jedno co było wysoce nierealistyczne to że Mulder nie trachał Scully w każd...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@Corvus_Frugilagus: oglądałem za dzieciaka (mamełe nie była zbyt szczęśliwa, hehe), jakiś czas temu postanowiłem sobie odświeżyć, jestem już przy końcu 6. sezonu, no i nawet po latach to się bardzo dobrze broni

@Megatron_John nie wiesz jak się nazywa w polskiej wersji, ale za to nie wiesz jak się nazywa w angielskiej ( ͡° ͜ʖ ͡°) oficjalnie nazywał się Cigarette Smoking Man, krócej The Smoking Man,
  • Odpowiedz
@jacjag wiem jak sie nazywa xD angielski to moj język ojczysty więc się nie popisuj mortadelko xD nazywa sie Smoker i nie muszę jak ty wymieniać jego numeru konta zeby błysnąć chcąc komuś pojechać :P
  • Odpowiedz