Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 43
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@scotieb: pamietam 2015-2016 roku sluchalem Hemingwaya i od poczatku wydawalo mi sie , ze oskarek. SPrawdzilem, bo w netach jest sporo. Zrazilo mnie to, bo jednak mam naiwna wiare, ze rap musi nosic w sobie jakąkolwiek autentycznosc. O dzisiejszym rapie sie nie wypowiadam, bo nie slcham
  • Odpowiedz
@scotieb przecież już samo pojęcie "najtisowej klasy średniej" nakieruwuje, że jego starzy byli z tych biedniejszych bogaczy. Czyli wciąż bogatsza niż przynajmniej 70-80% ogółu.
  • Odpowiedz
@scotieb: no i dobrze określił jako klasa średnia, to w Polsce TVP wymyślilo, że klasa średnia to 7 tys. na rękę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
przecież już samo pojęcie "najtisowej klasy średniej" nakieruwuje, że jego starzy byli z tych biedniejszych bogaczy. Czyli wciąż bogatsza niż przynajmniej 70-80% ogółu.

@fornson23: @scotieb Tylko że trochę racji ma. W latach 90' proporcje wyglądały tak, że 80% to była bieda, 19% to "klasa średnia" a 1% ultra bogole. Po prostu w Polsce proporcje klasa niższa/średnia/wyższa są dziwnie wyznaczone i wystarczy że masz umowę o pracę to z automatu
  • Odpowiedz
o prostu w Polsce proporcje klasa niższa/średnia/wyższa

@Krs90: ogólnie chyba na wschodzie tak jest. Klasa średnia musi mieć jakieś tam zarobki z swojego majątku. A klasa wyższa 95% swojego zarobku ma z majątku.
  • Odpowiedz
że tak naprawdę to zwykły chłopak z kwadratu.

@fornson23: Bo w sumie trochę tak jest? Mi się właśnie podoba to, że rap to nie tylko ortalionowi rycerze siedzący na ławce pod blokiem. Ja go słucham, bo łatwiej utożsamić mi się z takim gościem który imprezował na mieście, coś tam studiował, pił tanie wińska i uganiał się za dziewczynami, niż z jakimiś Hemp Gru JP ( ͡° ͜ʖ ͡
  • Odpowiedz
@Krs90 ale tu właśnie nasuwa się pytanie czy nim był? :) Ja też byłem takim gościem, ale moja rodzina nie była "najtisową grupą średnią". Jeśli 90 to twój rocznik to raczej wiesz o co chodzi OP i jakie bananki spotykaliśmy na osiedlu czy w szkole. Wiesz niby spoko, ale taki Cię wkurzał bo jego rodzice byli bogatsi niż twoi. Miał lepszego peceta, komórkę, ciuchy. Wiesz o co kaman.
  • Odpowiedz
@scotieb: no i właśnie on był z klasy średniej, tylko trzeba wziąć poprawkę na inne czasy. taki odpowiednik dzisiejszej rodziny 2+1 co oprócz domu pod miastem mają mieszkanie na wynajem i obligacje, ale nadal muszą pracować, więc nie są klasą wyższą, która mogłaby już nie pracować i żyć tylko z kapitału.
  • Odpowiedz
via Android
  • 26
@Krs90 Zwykły chłopak z bloku - zjeździł pół świata i studiował w Londynie w tym czasie jego rówieśnicy pucowali w kamaszach na ostatnim poborze XD
  • Odpowiedz