Wpis z mikrobloga

#wojna #rosja #ukraina

Całym sercem jestem za Ukrainą i Ukraińcami ale powiedzcie szczerze. Nie mieliście na początku wojny takiego przekonania, że rzeczywiście rosja rozniesie Ukrainę w kilka dni?

rosja rozniesie Ukrainę w kilka dni?

• Tak 53.9% (667)
  • Nie 46.1% (571)

Oddanych głosów: 1238

• 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@straszny_cham pierwsze dni, ale pierwsze dni to był trochę szok. Doszło pierwsze wsparcie, Ukraińcy się przegrupowali i się zmieniło. Przecież Ukraina miała „zakaz” od zachodu walenia wgłąb Rosji, zatem większość wojny się bronili. Teraz jak tłuką po rafineriach, dopiero czuć impact.
  • Odpowiedz
@straszny_cham: chyba wszyscy mieli. Zachod spodziewal sie okupacji i wojny partyzanckiej.
Wszyscy mieli w glowei wizje poteznej rosyjskiej armii, drugiej na siwecie! A okazalo sie ze to tylko bandycka zbieranina kiblokradow, bedaca druga sila, ale na Ukrainie xD
  • Odpowiedz
@straszny_cham: Wiekszosc pewnie tak myslała, ale nie każdy sie przyzna. Ja w pewnej chwili gdy był natłok negatywnych info, łącznie z fake o lądowaniu spadochroniarzy w centrum Kijowa marzyłem żeby pobronili sie jeszcze ze 2 tygodnie.
  • Odpowiedz
@straszny_cham: Pierwszy tydzień to było słynne "rolowanie ATO", upadek Sum i Charkowa i rychły desant na Odessę.

Pamiętam, że już ktoś snuł scenariusze jak ukraiński ruch oporu okopie się w Karpatach i stamtąd będzie się opierał ruskiej okupacji, bo komuchy klaparze z Rożawy już tak 20 lat walczą.

W mojej bańce każdy już krzyżyk postawił na bohaterskich Ukraińcach, którzy walczą dzielnie ale są bez szans.

Potem kurz opad. Okazało się,
  • Odpowiedz
  • 12
@straszny_cham
Najbardziej to pamiętam jak na początku wojny ukraińcy znaleźli transport z mundurami paradnymi gdzieś w środkowej Ukrainie..
Ruscy sami byli przekonania że szybko pójdzie.
  • Odpowiedz
  • 3
@straszny_cham no przez te pierwsze 2 dni to wyglądało jak bardzo profesjonalna operacja, szybko się przemieszczali, zajmowali kluczowe punkty...to robili wrazenie. No ale Rosjanie musieli być Rosjanami i wyszło jak zawsze
  • Odpowiedz
@straszny_cham: no myślałem że jak małpa Putin już atakuję to się przygotuję na tip top, zorganizuje na wypasie logistykę, będzie mieć 3-4 razy większe siły niż Ukraińcy. Aczkolwiek liczyłem też na łut szczęścia, że jeśli Ukraińcom uda się w ciągu tygodnia-dwóch skutecznie powstrzymywać ruskich, to w końcu potencjał ofensywny im się wyczerpie, i dojedzie do przynajmniej chwilowego zamrożenia frontu, który pozwoli się Ukraińcom przygotować do kontrofensywy. Ale nigdy bym nie
  • Odpowiedz
@straszny_cham Ruska propaganda była grzana mocno i od pierwszych dni wrzucane były mapy z ich wojskiem rzekomo kontrolującym coraz to kolejne obszary. Rzeczywistość była natomiast taka że te oddziały zdychały w męczarniach odcięte od dostaw, sukcesywnie masakrowane przez ukraińską artyleria i zmech. Do niektórych jak widać nadal to nie dotarło, bo nadal można spotkać komentarze jak to Rosja wygrywa tę wojnę kiedy ona została przegrana w kilku pierwszych tygodniach
  • Odpowiedz
@straszny_cham: Tak, szczególnie że jeśli chodzi o sukcesy Ukrainy nie było żadnego konkretnego info tylko propaganda z naszej strony grzała jakieś duchy kijowa wyspy węży i supertajną misję specnazu (o której dziwnym trafem wszyscy wiedzieli xD) w której wszyscy zostali r-------i. Dopiero potem okazało się że nie jest tak źle
  • Odpowiedz
@dafto: z zrodel zachodnich, tak zakladaly nawet USA i od razu proponowali Zelenskiemu ewakuacje. Takei same opinie byly polskich wojskowych, jak amerykanskich, brytyjskich, francuskich czy niemieckich.
  • Odpowiedz
@dafto: moze tez zapomniales, ale wowczas wlasciwie od razu dotarli pod Kijow. Ich samoloty desantowe tez dolecialy bez wiekszych trudnosci, podobnie smiglowce.
  • Odpowiedz