Wpis z mikrobloga

Właśnie w radiu jakiś koleś opowiada że problemem jest to że w Polsce są ściągane ciągle używane samochody i jego rozwiązaniem jest to żeby Polacy przestali kupować używane samochody a zaczęli kupować po prostu samochody nowe z salonu facet jest po prostu genialny tak proste rozwiązanie a tyle ludzi na to nie może wpaść fajnie tu z rana naprawdę ekspertów różnych posłuchać w różnych dziedzinach
  • 145
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

ty znawca wskaż ile osób ma budżet 200 tys w Polsce?

@T_rex77: Całkiem sporo

Drugi raz CIę uświadomię jak ktoś ma 200 tys na auto to on wsadzi te 200 tys i resztę na raty rozłoży i kupi to BMW za 400 tys , bo jak ma 200 tys do wydania na samochód od ręki to już żyje pewnie na jakimś wysokiej stopie
  • Odpowiedz
@aa-aa: toć Polacy to debile. Sami sobie robimy krzywdę kupując chińskie samochody i AGD. Oba sektory to ważna cześć naszej gospodarki, a jak poczytasz komentarze, to wielka radość gdy Volkswagen, Mercedes, Stellantis... Bosch mają kłopoty () nam wszystkim spadnie poziom życia.
  • Odpowiedz
@bartosz325 JAK ŚMIESZ DLA POLAKA PROPONOWAĆ DACIE ALBO RENAULT??? U nas tylko 10-15 letnia klasa premium po 3 turkach z Niemiec z przekręconym blatem o 300k km może się podobać i być dobrym samochodem!! Sam widzisz z tych komentarzy powyżej „musiałbym na głowę upaść żeby kupić Clio” XD A potem Ci sami płaczą u mechaniora jak trzeba za byle gowno 2k wykładać i jeszcze czekać po 2-3tyg na wolny termin.
Sam
  • Odpowiedz
@aa-aa: Problem jest sam leasing konsumencki, w Niemczech płacisz jako prywatna osoba 120-130 euro miesięcznie za wynajem auta z limitem 10000km/rok
a w Polsce to samo 2000 zł.

Może coś się zmieni, przedstawiciel mi powiedział, że to wina WIBOR i po prostu nie ma takiej możliwości aby w Polsce były niższe raty za leasing.
  • Odpowiedz
Przecież możecie sobie kupić nowe clio albo dacie. Są też inne tanie marki samochodów!

@Notes:
Najtańsza Dacia to dziś jakieś 60k. Używane auto, które spokojnie dostanie przegląd kupisz za 5k + 5k na nowe tarcze, klocki, elementy zawieszenia i opony. No jednak różnica jest.
  • Odpowiedz
@aa-aa Problemem? Przecież kupno nowego auta nie jest ekologiczne, bo do wyprodukowania samochodu zużywa się mnóstwo zasobów: nawet kilkaset tysięcy litrów wody, metale, rzadkie metale szlachetne, tworzywa sztuczne i oleje produkowane z ropy naftowej, szkło, gumę, prąd. Wyprodukowanie jednego samochodu emituje kilka razy więcej co2 niż używany samochód przez rok jeżdżenia. Abstrahując od tego, że ludzi zwyczajnie nie stać na kupno nowego auta co kilka lat, to całe to naganianie na
  • Odpowiedz
@aa-aa: O to ja mam następny pomysł - niech ludzie zamiast kupować od developera mieszkania w blokach to zaczną po prostu budować własne domy. A bezdomni też to zrobią. Bezrobotni niech założą firmy
  • Odpowiedz
Wystarczy spojrzeć na ulicach jakie samochody się przewijają a wy sugerujecie jakby każdy Polak żył z socjalu

@Notes: ciekawe jaki procent tych jest aut w leasingu czyli de facto właściciela nie stać na to auto.
  • Odpowiedz
Duster czy Bigster (brzydkie kobyły)

@red7000: dla kogo brzydkie, dla tego brzydkie. Ja uważam, że Dacii wyszła bardzo ładna sylwetka auta. Natomiast niestety Sandero czy C4 to nie moja bajka i raczej bym nigdy w te auta nie celował. C4 nigdy mi się też nie podobało, a Sandero to racja - mocno budżetowa wersja.

Na głowę bym musiał upaść, żeby 15-letnie C4 II zamienić na Dacię z salonu, skoro 15-letnie
  • Odpowiedz
to auto młodsze nie będzie i przejechane kilometry będzie czuć

@albi_77: Trzeba wydać min. 100 000 złotych w salonie, żeby dostać jakość, moc i zasięg auta, które na OLX kosztuje 25k (+/- 5k). Będzie czuć kilometry, zupełnie jak trzask gównianych plastików i żyłowanie silniczka od kosiarki na autostradzie. Awaryjność nowych aut nie jest zerowa, a tak jak mówię, kupowanie auta 74 KM przy całkowitej rezygnacji z komfortu jazdy, z małym
  • Odpowiedz
@slawek887: No nie kupuje, masz jakas gorna granice, ale to nie jest tak ze "potrzebuje auto za 200k", bo jak kupisz za 100 to ci to 100 nie przepadnie. Wiec tak, nie czytaj bzdur. Kup MG4 zamiast X7
  • Odpowiedz
No nie kupuje, masz jakas gorna granice, ale to nie jest tak ze "potrzebuje auto za 200k", bo jak kupisz za 100 to ci to 100 nie przepadnie. Wiec tak, nie czytaj bzdur. Kup MG4 zamiast X7

@ukazuyr: Ale o czym Ty chłopie piszesz? Górna granica ogranicza pole wyboru do tego, na co realnie możesz sobie pozwolić. Ekspert powiedział, że jak masz możliwość brać z salonu (tj. budżet pozwala), to
  • Odpowiedz