Wpis z mikrobloga

O jednym musimy pamiętać - Ośrodek Studiów Wschodnich to think tank robiący fenomenalną robotę. Założony prawie 35 lat temu, zajmuję się nie tylko Rosją, ale również Białorusią, Ukrainą, Azją Centralną a nawet Niemcami i Europa Północną. Publikuje wysokiej jakości materiały po polsku, a więc dostępne dla wszystkich. Warto również wspomnieć, że założyciel OSW, Marek Karp zmarł w 2004 w podejrzanych okolicznościach (dlaczego mnie to nie dziwi).

#ukraina #rosja #wojna
groman43 - O jednym musimy pamiętać - Ośrodek Studiów Wschodnich to think tank robiąc...
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@groman43: OSW i filmiki o Łukaszence to wg mnie złoto. Kamil Kłysiński potrafi opowiadać o naszym sąsiedzie nie tylko ciekawie ale z dużą dozą humoru.

To samo jeśli chodzi o filmy p. Michała Bogusza o Chinach.
  • Odpowiedz
Słuchałem każdy odcinek podcastu, od ok 2 lat przeskakuje i sie męcze bo się "sprofesjonalizowali" stosując nagle ultraczułe mikrofony a nikt się tam audio nie zajmuje: mlaskanie, sapanie, dźwięki nosa, dźwięki rozklejających się ust. Koszmar.

Zaczeły się odcinki innych osób. Typowa redakcja która nagrywa podcast, publikują i co mnie rozwala najbardziej nikt z całej redakcji nie słucha tych odcinków później.

Warto również wspomnieć, że założyciel OSW, Marek Karp zmarł w 2004 w
  • Odpowiedz
@groman43: OSW powinno robić jeszcze filmiki na tiktkoku dla debili albo memy to może by dotarło do wielu pożytecznych idiotów. Np. Jak ruscy sieją propagandę w krajach globalnego południa, to są te same metody co u nas, wykupowanie influencerów, lansowanie teorii spiskowych itd.
  • Odpowiedz
@groman43: Hipoteza dziennikarza wiąże jego tajemniczą śmierć z możliwością odkrycia przez Marka Karpia tajnego ośrodka GRU na Białorusi, gdzie polscy prokuratorzy i członkowie tzw. mafii paliwowej mieliby spotykać się z przedstawicielami rosyjskich służb specjalnych
No zginął bo polscy patrioci, nienawidzący rosji od zawsze, nie mogli bezpiecznie okradać Polaków.
Tak to wygląda, ci co podpisywali zawyżone kontrakty na gaz, odpuszczali ruskim opłaty za transfer albo wykorzystanie światłowodu przy rurociągu, teraz są
  • Odpowiedz