Wpis z mikrobloga

Badajcie swoje pierożki, Mirabelle. Wykonałam badanie na HPV w ramach programu profilaktyki raka szyjki macicy i wyszły mi zmiany.

Żadnych nieprawidłowych wyników cytologii w historii, lvl32, 2 porody, regularne miesiączki, żadnych niepokojących objawów. Wyszedł wirus HPV (nie wiadomo jaki szczep, poza tym, że nie 16 i 18, czyli tych najbardziej onkogennych nie mam) i dysplazja (CIN1). Za niecały miesiąc kolposkopia i dowiem się więcej.

Więc, jak już napisałam na wstępie, badajcie pierożki. Test na HPV w tym roku uzupełnił koszyk bezpłatnych świadczeń w ramach NFZ.
#zdrowie #nowotwory #wolnoscdlapierogownawykopie
  • 66
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@perdoo-pedro

@Naczelna_Hedonistka: jeśli wolno to zapytam. A szczepiona byłaś może na HPV jako nastolatka przed współżyciem jeszcze? Wiem ze były takie szczepionki ale jak na tamten czas (2009-2010) były dość drogie.

Teraz to chyba każda młoda dziewczyna ma
  • Odpowiedz
j--------e i teraz skumajcie ze kiedyś możecie pójść do lekarza i trafić na gościa które takie rzeczy pisze na wykopie xD

@werwiauposdfmn: przecież to zwykły troll. Styl w jakim pisze wpisy sugeruje, że ze studiami miał raczej nie po drodze.
  • Odpowiedz
@LesnyDeszcz-orginal: TMozna odpowiedziec ze nie przestał, nie mozna przestac robic czegos czego sie nie robilo i po problemie, problem natomias jest gdy pytanie jest celne, bo chlop wyjezdza za granice albo plywa na statku ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Teraz to chyba każda młoda dziewczyna ma obowiązkowe szczepienie.

@Ka4az: Teraz jest za darmo (zawsze to parę tysięcy zaoszczędzone) i nie jest obowiązkowe. Bodaj do 14 roku życia.
  • Odpowiedz
j--------e i teraz skumajcie ze kiedyś możecie pójść do lekarza i trafić na gościa które takie rzeczy pisze na wykopie xD

@werwiauposdfmn: Przecież to jest jakiś debil a nie przyszły lekarz, na wykopie co drugi użytkownik uprawia mniejsza lub większą mitomanie
  • Odpowiedz
@Naczelna_Hedonistka: w cytologii wyszło CIN 1, a potem w kolposkopii wyszło już CIN 1 i CIN 2 (oba stany na raz). Miałam cytologię kilka razy w przeciągu ok. 9 miesięcy i od ASC-US doszło do tego CIN 2. Nie wiem, czy to był postęp w dysplazji, czy po prostu precyzyjniejsze badania. BTW miałam nawet dwie cytologie robione tydzień po tygodniu - w płynnej wyszło CIN1, a w tej zwykłej NILM.
  • Odpowiedz
@powsinogaszszlaja: OMG
Jan Ozga, urodzony w 1956 w Woli Raniżowskiej na Podkarpaciu, początkowo wikariusz w Rzeszowie i Łańcucie, w 1997 mianowany przez Wojtyłę biskupem Doumé-Abong’ Mbang.
W sumie... to wiele wyjaśnia. Choć oczywiście w żaden sposób nie usprawiedliwia skandalicznego stanowiska Ozgi.

A co do HPV, to są różne odmiany tego wirusa. Wiele dzieci z podstawówki dostało kurzajek - i to też wynik zakażenia HPV. Ja też miałem kurzajkę na nodze
  • Odpowiedz
Przecież to jest jakiś debil a nie przyszły lekarz,

@zielonzielon: przecież teraz przy naborze 12k rocznie biorą prawie każdego bez odsiewu ... no to czego się spodziewacie? Wykop chciał źeby lekarze byli tani no to będą ... przy okazji będą głupsi.
  • Odpowiedz