Aktywne Wpisy

Jagoo +88
No, działa dodawanie zdjęć!
Wspaniały to był wieczór, kolejna wystawa, kolejni klienci zadowoleni. Wrzucam w komentarze zdjęcia z wydarzenia..
(Tak, gruba i pije, kasuje konto, więcej nie będę malować xd).
#jagooart #sztuka #malarstwo #psychodeliki #tworczoscwlasna
Wspaniały to był wieczór, kolejna wystawa, kolejni klienci zadowoleni. Wrzucam w komentarze zdjęcia z wydarzenia..
(Tak, gruba i pije, kasuje konto, więcej nie będę malować xd).
#jagooart #sztuka #malarstwo #psychodeliki #tworczoscwlasna
źródło: temp_file5585055437880244052
Pobierz
trzeci +32
Czy mirki doceniają amatorskie wykonania #siecikomputerowe ?
źródło: temp_file8857969113817046906
Pobierz

Ustawiłem częstotliwość stacji pogodowej 144.950 (SR2WXG), gdzie teoretycznie jestem w zasięgu i na żadnej z a anten nic nie odbieram.
W czym może być problem? Zaznaczam, że kompletnie się na tym nie znam.
#krotkofalarstwo
@blaine_mono: Ale co chciałeś osiągnąć? Ta stacja nadaje dane pakietowe a pewnie oczekiwałeś, że jakaś baba będzie gadać o pogodzie. Są takie serwisy dla lotnictwa np VOLMET podająca stan pogody na lotniskach i trasach przelotów samolotów, w Warszawie komunikat można odbierać na częstotliwości 127,600 MHz tylko, że w modulacji AM a Ty chyba chcesz coś odebrać w FM więc ten Baofeng się do tego chyba nie nada, najlepiej kup
Tutaj tak to wygląda.
Uprawnieni nie mam, chciałem sobie po prostu sprawdzić czy coś odbiorę.
https://vhf.com.pl/stacja-pogodowa-sr0wx-py
Tutaj masz o tym więcej łącznie z listą emisji z poszczególnych nadajników.
Ogólnie baofeng na lajcie powinien odbierać. Jeśli nie odbiera to:
a) jesteś poza zasięgiem
b) źle
xD w tym wypadku dotyczyło licencji krótkofalarskiej bo kolega na tym Baofengu może słuchać ale nadawać już nie jeśli nie ma zezwolenia i znaku xD x2
Wg. mapy na https://wx.vhf.com.pl/ jestem w zasięgu stacji w Gdyni.
Raz udało mi się odebrać krótką wymianę zdań z przemiennika oddalonego o ok. 25km.
To że mieszkam centralnie pod masztem GSM może mieć jakiś wpływ
PS kaczki, baosie i rtl'e taniej wychodza od chińczyka ;) choć w przypadku RTL-SDR trzeba uważać bo masa podróbek więc jak kupować to tylko z oficjalnego sklepu rtl na ali. Bao
@kpv15: Po ustawieniu Squelch na 0 dalej sam szum.
Na 90% wymienię to radio na K6 (lub jakiś inny jeśli możesz polecić) bo obsługuje też pasmo lotnicze (co leży w kręgu moich zainteresowań).
Dzięki za wszytko, do usłyszenia!