Wpis z mikrobloga

Wpadł mi w ręce Baofeng UV-82 z anteną Nagoya UT-108UV i chciałem spróbować coś odebrąć.
Ustawiłem częstotliwość stacji pogodowej 144.950 (SR2WXG), gdzie teoretycznie jestem w zasięgu i na żadnej z a anten nic nie odbieram.
W czym może być problem? Zaznaczam, że kompletnie się na tym nie znam.

#krotkofalarstwo
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

SR2WXG

@blaine_mono: Ale co chciałeś osiągnąć? Ta stacja nadaje dane pakietowe a pewnie oczekiwałeś, że jakaś baba będzie gadać o pogodzie. Są takie serwisy dla lotnictwa np VOLMET podająca stan pogody na lotniskach i trasach przelotów samolotów, w Warszawie komunikat można odbierać na częstotliwości 127,600 MHz tylko, że w modulacji AM a Ty chyba chcesz coś odebrać w FM więc ten Baofeng się do tego chyba nie nada, najlepiej kup
  • Odpowiedz
@blaine_mono: z tego co widzę pomyliłeś tak jak autor nagrania znak wywoławczy stacji pogodowej, tz SR2WXG to stacja nadająca komunikaty cyfrowe APRS. Autor odebral stacje SR2WX która należy do projektu sr0wx czyli stacji głosowych pogodowych.
https://vhf.com.pl/stacja-pogodowa-sr0wx-py
Tutaj masz o tym więcej łącznie z listą emisji z poszczególnych nadajników.
Ogólnie baofeng na lajcie powinien odbierać. Jeśli nie odbiera to:
a) jesteś poza zasięgiem
b) źle
  • Odpowiedz
@blaine_mono: Quansheng UV-K6 popularnie zwany kwaczengiem ma zalety względem baofenga bo można go bardziej modować (choć baoś moim zdaniem ma przyjemniejszą klawiszologię) na start polecam RTL SDR serio najwięcej usłyszysz i się nauczysz a pieniądze podobne
  • Odpowiedz
@kpv15:

po co to "xD" ktoś się chce dowiedzieć czegoś o naszym hobby może złapie bakcyla a tu od razu szyderstwo.

xD w tym wypadku dotyczyło licencji krótkofalarskiej bo kolega na tym Baofengu może słuchać ale nadawać już nie jeśli nie ma zezwolenia i znaku xD x2
  • Odpowiedz
  • 0
@ordynarny_cham: @kpv15 Dziękuję za odpowiedź. Ustawiłem SQL na 0, zobaczę czy teraz coś złapie (Gdańsk).'
Wg. mapy na https://wx.vhf.com.pl/ jestem w zasięgu stacji w Gdyni.

Raz udało mi się odebrać krótką wymianę zdań z przemiennika oddalonego o ok. 25km.

To że mieszkam centralnie pod masztem GSM może mieć jakiś wpływ
  • Odpowiedz
@blaine_mono: tak masz gsm to źródło silnego sygnału, a zarówno bao jak i kaczka nie mają praktycznie żadnych filtrów wejściowych więc takie sygnały jak gsm mimo że to zupełnie inne czestotliwości mogą je zatykać sprawiając że stają się głuche.
PS kaczki, baosie i rtl'e taniej wychodza od chińczyka ;) choć w przypadku RTL-SDR trzeba uważać bo masa podróbek więc jak kupować to tylko z oficjalnego sklepu rtl na ali. Bao
  • Odpowiedz
  • 0
Quansheng UV-K6

@kpv15: Po ustawieniu Squelch na 0 dalej sam szum.

Na 90% wymienię to radio na K6 (lub jakiś inny jeśli możesz polecić) bo obsługuje też pasmo lotnicze (co leży w kręgu moich zainteresowań).

Dzięki za wszytko, do usłyszenia!
  • Odpowiedz