Aktywne Wpisy
Guadalajara +211
W końcu się zdecydowałam i kupiłem mieszkanie :) co prawda w Katowicach a nie w Krakowie (jak wcześniej zakładałem), ale udało się sporo urwać od ceny ofertowej, warto dzwonić i negocjować aż ktoś spuści z ceny. Fajna lokalizacja zaraz przy Trzech Stawach, będzie gdzie z pieskiem na spacery chodzić. Pracuję zdalnie, więc wolałem już osiedlić się w Kato niż kredytować się dużo więcej, a połączenia do Krakowa też są dobre. Wreszcie na
Beznazwyy +217
Sprawność mechaniczna silników spalinowych w peaku dochodzi do 90%.
Jest to praktycznie nieznany fakt, często przykrywany informacją o niskiej sprawności cieplnej.
Panuje opinia, że silnik pozbawiony strat energii, takich jak tarcie, osiągnąłby 100% sprawność cieplną. Jest to jednak bzdura stojąca w sprzeczności z drugą zasadą termodynamiki. Taki silnik, pracując w cyklu Otta ze stopniem sprężania 10, nie byłby w stanie osiągnąć sprawności cieplnej nawet na poziomie 50%.
Nagrałem krótki materiał o sprawności mechanicznej, który
Jest to praktycznie nieznany fakt, często przykrywany informacją o niskiej sprawności cieplnej.
Panuje opinia, że silnik pozbawiony strat energii, takich jak tarcie, osiągnąłby 100% sprawność cieplną. Jest to jednak bzdura stojąca w sprzeczności z drugą zasadą termodynamiki. Taki silnik, pracując w cyklu Otta ze stopniem sprężania 10, nie byłby w stanie osiągnąć sprawności cieplnej nawet na poziomie 50%.
Nagrałem krótki materiał o sprawności mechanicznej, który

InżynierProgramista do ChatGPT: (w skrócie) robię poradnik do CADa i przydałaby się fajna miniatura nawiązująca do programu DSM oraz wizualizacji modelu 3D kolana hamburskiego 180 stopni.
ChatGPT: dobra, będzie pan zadowolony. Tylko później, kolejka...
...
ChatGPT: patrz InżynierProgramista jaką świetną miniaturę wygenerowałem z fragmentem interfejsu DSM oraz wizualizacją modelu 3D kolana hamburskiego 180 stopni.
...
ChatGPT: (。◕‿‿◕。)
InżynierProgramista: (・へ・)
Kolano hamburskie: ( ಠ_ಠ)
P.S.: ja nie umiem, ale może ktoś pobawi się w jakiś fajny mem albo coś tego typu? :)
Zapraszam na kanał: Poradniki CAD 3D
#chatgpt #sztucznainteligencja #cad #inzynierprogramista #youtube #pasjonaciubogiegozartu
źródło: ChatGPT Image 17 wrz 2025, 18_28_36
Pobierz