Wpis z mikrobloga

Byłem u 2 prawników, czytam internet i każdy mówi co innego:

- 30 lat Dziadek i babcia (majątek wspólny) przekazują w darowiźnie rodzicom (majątek wspólny) działkę rolną, by babcia mogła otrzymywać emeryturę
- Po 15 latach rodzice odralniają działkę, przekształcają w 10 działek budowlanych i sprzedają je w ciągu kilku lat
- babcia zmarła 10 lat temu

No i teraz pytania:
1. Jak obliczyć wartość tej darowizny na dzień dzisiejszy? Jedni piszą, że to wartość działek budowlanych na dzień dzisiejszy, a inni, że wartość takiej działki rolnej na dzień dzisiejszy, a jeszcze inni, że wartość działek budowlanych w momencie sprzedaży
2. Jaki % tej darowizny wchodzi w skład substratu zachowku? 100%, czy może 50%, bo po śmierci babci nikt w ciągu 5 lat nie zwrócił się o zachowek z tytułu jej części darowizny, czy może 75%, bo część ojca nie powinna być liczona, czy może zarówno 2 poprzednie, czyli 100 - 50% - 25% = 25%?

#prawo #prawospadkowe #pytanie #pytaniedoeksperta
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@becvvv: co do 1 to przecież wprost przepis mówi o stanie z chwili dokonania darowizny. To że ktoś sobie to odrolnił jest obojętne z punktu widzenia zachowku chyba że z innego tytułu. Co do 2 nie wiem trzeba by było sprawdzić orzecznictwo ale na logikę liczyłbym 50% do zachowku po dziadku i 50 po babci
  • Odpowiedz
@becvvv: 1. Wartość przedmiotu darowizny oblicza się według stanu z chwili jej dokonania, a według cen z chwili ustalania zachowku. To oznacza, że biegły będzie badał hipotetyczną wartość darowanej działki na dzień dzisiejszy, tak jakby to była nadal niepodzielona działka rolna. 2. Substrat zachowku po babci to 25%, a po dziadku też tyle wyniesie. Roszczenie po babci jest przedawnione (5 lat od śmierci) ale nie wpływa na roszczenie po dziadku.
  • Odpowiedz
@becvvv:
Zacznijmy od tego czy tam na pewno była darowizna. Przepisanie gospodarstwa rolnego w zamian za emeryturę często odbywało się na podstawie odrębnych od kc przepisów (bodajże wynikających z ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników). Z reguły (choć wszystko zależy od konkretnego przypadku) nie będzie to wtedy darowizna i nie wliczamy tego do obliczenia zachowku.
Ale jeżeli była to darowizna to oczywiście zgodzić sie należy z tym co mówili @Kradler123
  • Odpowiedz
  • 0
@Kradler123: @eaxene Była darowizna, czytałem akt notarialny. W zasadzie spisałem wszystkie wnioski jakie wyciągnąłem wertując internet i pytając chata gpt. Nigdy nie miałem z tym styczności, ale wydaje mi się, że jest ok. Czy gdziekolwiek się mylę?

========= GŁÓWNE INFORMACJE
- 30 lat temu moi dziadkowie z majątku wspólnego przekazali do majątku wspólnego moich rodziców działkę rolną 1.5 ha, dzięki czemu babcia mogła otrzymywać emeryturę. Była to zwykła umowa darowizny bez
  • Odpowiedz
  • 0
2. Substrat zachowku po babci to 25%

@Kradler123: No według mnie:
- babcia przekazała 50% i dziadek 50%
- każdy z moich rodziców otrzymał po 25% części babci i 25% części
  • Odpowiedz