Wpis z mikrobloga

Zastanawiam się czy nie zwiększyć wpłacanych środków na PPK, (w sumie praca praktycznie budżetówka xd więc loguje się tylko i wysyłam wniosek o zwiększenie) co o tym uważacie?
#ppk #inwestowanie #emerytura #gielda

Warto zwiększyć wpłatę na PPK?

• Tak 40.8% (58)
  • Nie 35.2% (50)
  • Ciężko powiedzieć 23.9% (34)

Oddanych głosów: 142

• 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 3
@Chlebek_Pyszny jeżeli nie masz kontroli nad swoimi wydatkami i nie umiesz sobie ustalić, że pewna część pensji ma być nieruszana przez bieżące wydatki to zwiększ stawkę ppk. Jeżeli jednak nie masz z tym problemu a chcesz jedynie zwiększyć stopę zwrotu swoich oszczędności to szukaj innych instrumentów
  • Odpowiedz
  • 1
@Chlebek_Pyszny ty płacisz 2%, pracodawca dokłada od 1.5 do 4% w zależności od tego jak cię kocha, państwo dorzuca bodaj 240zl rocznie jak wpłaty w danym roku przekroczą 600 zl, opłaca się to mieć ale nie opłaca dokładać ponad 2%, lepiej pakować w ikze bo sobie możesz odliczyć od dochodu trochę ponad 10k rocznie
  • Odpowiedz
@Tommy_Cares nie zmniejsza podstawy opodatkowania.

@Chlebek_Pyszny generalnie lepiej sobie te pieniądze zainwestować samemu. Ale jeśli nie umiesz samemu i byś je miał wydać lub trzymać na lokacie to wtedy lepiej już zwiększyć tą wpłatę.
  • Odpowiedz
@Chlebek_Pyszny jak chcesz oszczędzać na emeryturę to najlepiej IKE lub IKZE maklerskie i tam kupować ETF na globalne akcje. Tylko oczywiście trzeba podstawową wiedzę w tym temacie mieć. No i jakąś część pieniędzy warto mieć w obligacjach detalicznych skarbu państwa (na czarną godzinę i żeby ograniczyć ryzyko, akcje są zmienne, ale w długim terminie ich wartość rośnie, ale w krótkim mogą tracić na wartości). I w złocie ewentualnie jakąś niewielką część.
  • Odpowiedz
@ania919: no dosłownie podobnie robię xD Większość na oszczedniowe/lokatę bo na wkład własny, reszta akcje, teraz właśnie jeszcze ile założyłem i dawniej kupowałem srebro ale jak zwiększyli podatek stwierdziłem że mniej się opłaca i wolę odłożyć więcej i kupić chociaż tego złotego liścia kanadyjskiego
  • Odpowiedz