Aktywne Wpisy

Iudex +78
Mirki, co robić z mendami, które regularnie blokują mi wjazd do garażu?
tl;dr:
Mam garaż naziemny w centrum Wrocławia (ale nie ma tu strefy płatnego parkowania). Jest usytuowany na podwórku i notorycznie ktoś mi go zastawia "tylko na chwilę". Nie że jakiś sąsiad - przyjezdni. Frustrujące jest to okrutnie, nie jestem agresorem, ale naprawdę trochę tracę już siły czasem i jedyne co mam ochotę zrobić to zdemolować te samochody.
tl;dr:
Mam garaż naziemny w centrum Wrocławia (ale nie ma tu strefy płatnego parkowania). Jest usytuowany na podwórku i notorycznie ktoś mi go zastawia "tylko na chwilę". Nie że jakiś sąsiad - przyjezdni. Frustrujące jest to okrutnie, nie jestem agresorem, ale naprawdę trochę tracę już siły czasem i jedyne co mam ochotę zrobić to zdemolować te samochody.
źródło: upadek-1993
Pobierz
raizo777 +142
Oho, trzeba zniszczyć Rymanowskiego... Archetyp dziennikarza, bezstronny, dający wypowiedzieć się każdemu bez wyjątku. Jak on może komukolwiek wadzić? I to zdjęcie... Ha tfu na ten onet
#dziennikarstwo
#dziennikarstwo
źródło: 2025-11-03_092925
Pobierz

Wynik punktowy wyższy o 100 od innego zawodnika oznacza, że silniejszy gracz wygra w 64% przypadków (wyższy o 200 przekłada się na szanse zwycięstwa 76%). Jak do tej pory na tytuł grandmajstra (Elo ponad 2400) w historii zasłużył tylko superMax.
W F1 oczywisty problem jest taki, że wyniki odzwierciedlają siłę pary kierowca-bolid (kierowca-zespół), a nie samego kierowcy. W poprzednim wpisie postarałem się o rozłożenie tej siły pary na siłę kierowcy i bolidu. Tak, Bottas zawsze był ogurem i psem :)
Nie rysuję szczegółowo lat 1995-2000 bo nikt poza Schumacherem w tym okresie się istotnie nie wyróżniał.
Poprzedni wpis:
https://wykop.pl/wpis/83198661/w-poprzednim-wpisie-https-wykop-pl-wpis-83197273-s
#f1 #statystyka
Tym razem wrzucam ranking historyczny skonstruowany na danych ze średnich czasów przejazdu wyścigów w latach 2004-2024 (z doklejonymi niepełnymi danymi za 2025).
Bardzo ładnie widać, które majstry (zaznaczone kropkami), zarówno konstruktorów jak i kierowców, były zasłużone, a które
źródło: F1_Elo_D_2000_2024-imageonline.co-merged
Pobierzźródło: F1_Elo_D_2000_2024-imageonline.co-merged (1)
Pobierzźródło: ELO_2024
Pobierz