Aktywne Wpisy

CzytamBomoge +42
Gdybyś mógł wymazać z pamięci jedno dzieło kultury, żeby przeżyć je znów po raz pierwszy - co wybierasz?
Gdyby istniał przycisk pozwalający skasować z głowy całą znajomość jakiejś historii, żeby znów poczuć ten sam szok, zachwyt albo gęsią skórkę jak za pierwszym razem - co byś usunął? Jaka książka, film, muzyka, serial albo gra sprawiły, że po wszystkim siedziałeś w ciszy, patrząc tępo w ścianę i żałując, że nigdy więcej nie poczujesz
Gdyby istniał przycisk pozwalający skasować z głowy całą znajomość jakiejś historii, żeby znów poczuć ten sam szok, zachwyt albo gęsią skórkę jak za pierwszym razem - co byś usunął? Jaka książka, film, muzyka, serial albo gra sprawiły, że po wszystkim siedziałeś w ciszy, patrząc tępo w ścianę i żałując, że nigdy więcej nie poczujesz
źródło: 01
Pobierz
okoboji +161

Włączyłem dostęp programisty na TV, jestem w stanie z nim się dogadywać, ale nie mogę uzyskać za cholerę tego, na czym mi zależy, czyli możliwości wyboru wejścia (TV/HDMI1/HDMI2 itd.). Temat jest dość popularny, w necie wygrzebałem ileś różnych wątków, gdzie różne osoby twierdzą, że im się udało, niestety dotyczy to chyba innych telewizorów, niż ten mój, bo u mnie te ich sposoby albo nie wywołują żadnej widocznej reakcji albo są odrzucane przez TV z różnymi odzewami, typowo albo "Activity class does not exist", co jest dość zrozumiałe, albo niestety najczęściej i niestety do wszelkich najbardziej obiecujących komend: " Activity not started, intent has been delivered to currently running top-most instance." - czyli odebrałem, ale mam cię w dupie, bo to co robię obecnie jest ważniejsze.
I za cholerę nie wiem, jak to ugryźć, jest w ADB jakiś odpowiednik sudo?
#androiddev i #elektronika (no jak by nie patrzeć elektronika) a przede wszystkim #homeassistant
źródło: image
Pobierz@Jarek_P: adb to jest shell linuksowy. Jak zrobisz samo adb shell to cię przeniesie do shella. Natomiast wątpię, że będzie tam binarka z su ale możesz spróbować.
Z ciekawości jak się fizycznie podłączasz po adb do telewizora? Jakiś port szeregowy czy specjalny kabel usb?
@Jarek_P: a weź ściągnij całe APK, bo może pakiety się zmieniły dlatego tutoriale nie działają. Zrób tak:
1. Wylistuj wszystkie APK w TV:
adb shell pm@Kryspin013: spróbowałem, nie ma.
@acpiorundc: uuuu, paaanie, prawie ośmiomegabajtowy plik apk otrzymałem. Udało mi się go rozpakować 7zipem, ale za cholerę nie wiem, jak w nim czegokolwiek szukać.
@Jarek_P: sprawdź w AndroidManifest.xml tam masz całą listę aktywności i potencjalnych opcji.
@acpiorundc: hmmm.... albo zły plik ściągnąłem (a wziąłem taki z obiecującą jak dla mnie nazwą TIF_TvInput) albo coś źle robię, bo nie widzę tu nic sensownego:
źródło: image
Pobierzpotem odpal narzędzie np. przez jadx-gui i tam już wrzuć cały plik apk. Powinno go bez problemu ogarnąć.
adb shell am broadcast -a com.tcl.tvinput.action.CHANGE_INPUT -n com.tcl.tvinput/.TvPassThroughService --es "inputId" "com.tcl.tvinput/.TvPassThroughService/HW15"
i owszem, była przyjmowana, ale z odpowiedzią Reslut=0.
Póki co udało mi się skutecznie zasymulować wciskanie przycisków na pilocie i potrzebne wejście uruchamiam sekwencją Home+Input+Right+Right+Enter. Działa, ale prymitywne to trochę.
Z innych sposobów może da się to ogarnąć na poziomie linuxa?
Robiłem kiedyś jakieś przełączanie HDMI standby na jakimś chińskim boxie i trzeba było wysłać jakiś bajt do pliku /sys/class/... coś-tam. Może na Twoim boxie jest coś co wygląda jak plik reprezentujący wybór inputu.