Wpis z mikrobloga

Szybkie porównanie kilku systemów synchronizacji plików/backupu, założenia to synchronizacja między #macbook a serwerem #linux
Nie potrzebuję kalendarzy, offica, wideokonferencji itd

Testowane:

#nextcloud
minusy:
- php
- jeden wielki p--------k
- 2137 aktualizacji na miesiąc które nic nie zmieniają
- skomplikowany deploy, chyba że używasz AIO
- AIO ssie, system backupów wymaga wyłaczenia całości, która potem lubi nie wstać
- dosyć wolny
plusy:
- dobra apka na wiele platform w tym ios

#owncloud infinite scale (ocis) oraz jego fork #opencloud
minusy:
- brak 2fa bez LDAP
- skomplikowany deploy jeśli chcesz LDAP
- apka na desktop nie potrafi synchronizować katalogów poza głównym katalogiem który synchronizuje. Próbowało mi usunąć wszystkie pliki z $HOME gdy go ustawiłem jako główny katalog
- dziwne założenia, nie synchronizuje się katalogów tylko "spaces"
plusy:
- łatwy deploy bez LDAP
- szybki, bezpieczny, prosty

#syncthing - po prostu synchronizacja plików, bez niczego innego
minusy:
- interfejs www służy tylko do ustawień. Nie przeglądniesz w tym plików
plusy:
- stabilny, bezpieczny, szybki, świetna apka - prawie ideał

#seafile
minusy:
- wersja pro płatna powyżej 3 użytkowników
- pliki są przechowywane podobnie jak w repozytorium git, nie można sobie po prostu skopiować z serwera w inne miejsce albo podpiąć tam np. immich
plusy:
- świetna apka
- szybka synchronizacja
- łatwy, dobrze udokumentowany deploy

Deploy wszystkich oczywiście w dockerze, ale gdy mówię skomplikowany to znaczy że często musiałem nanosić dużo poprawek by działało prawidłowo. Tym bardziej że we wszystkich przypadkach używałem tailscale w osobnym kontenerze, nie na hoście
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@fervi: ważniejsza jest dobra dokumentacja, trzymanie się jednej konwencji, przewidywalność. W php używa się takich_funkcji() czy może takichFunkcji()? Czy w parametrze używa się (element, stack) czy (stack, element)?

Odpowiedź brzmi "tak" XD

Aczkolwiek i tak wolałbym robić w php niż w jakimś react w js lol. Gdzie samo npx create-next-app@latest foo tworzy prawie 10k plików i 360 MB.

create-react-app tworzy 41k plików i nawet nie wiem czemu, ale
  • Odpowiedz
@assninja: Oczywiście język Ci wielu rzeczy nie definiuje. Pytanie czy powinien ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ale w sumie dlatego Python jest dla noobów (chociaż moim zdaniem jest znacznie trudniejszy od PHP), bo właśnie dużo uwagi skupiasz się nie na funkcjach, a na indentacji, ładnym układaniu itd.
  • Odpowiedz
założenia to synchronizacja między #macbook a serwerem #linux

Nie potrzebuję kalendarzy, offica, wideokonferencji itd

@assninja: każdy z tych projektów bałbym się użyć. Według mnie lepiej skorzystać po prostu z SFTP a do asynchronicznej wydajnej synchronizacji rsync. To działa cuda. Używam tego rozwiązania do synchronizacji i backupów wszystkich swoich urządzeń, również dla telefonów i dostępu z całego świata do swoich danych.
  • Odpowiedz
  • 0
@rtp_diov: to nie to samo co stały, natychmiastowy sync z wersjonowaniem plików po stronie serwera. Owszem, można zrobić magię z rsync i hardlinkami co będzie to trochę udawało wersjonowanie ale no właśnie
  • Odpowiedz
@assninja: nie rozumiem? SFTP daje ci możliwośc natychmiastowego sync , rsync także wraz z prsotym wersjonowaniem tego typu, że np. istniejącą wersję starą na serwerze może zachować w folderze np o nazwie "old_backup". Oczywiście masz rację, że nie jest to wersjonowanie pełne - no to racja jak czegoś takiego wymagasz to moje rozwiązanie nei jest najlepsze
  • Odpowiedz
  • 0
@rtp_diov: w rsync masz --link-dest dzięki któremu możesz mieć np. jeden pełen backup z wszystkimi plikami a potem każdy kolejny backup będzie miał tylko zmienione/dodane/usunięte pliki, natomiast te które się nie zmieniają będą hardlinkami z poprzedniego backupu. Szybkie i nie zabiera więcej miejsca niż jeden pełen, można wrócić do konkretnej wersji itd

Ale oduczyłem się robić własnego softu do backupów, a tak bym to traktował, i wolę polegać na czymś
  • Odpowiedz
Ale oduczyłem się robić własnego softu do backupów, a tak bym to traktował, i wolę polegać na czymś dobrze przetestowanym i sprawdzonym ( ʖ̯)

@assninja: no to wiesz rsync jest normalnym rozwiązaniem tyle, że konsolowym po prostu bez UI. Ale też jest rozwiązaniem przetestowanym i sprawdzonym na świecie bazuje na nim wiele innych narzędzi, ale rozumiem każdy ma inne podejście.
  • Odpowiedz
  • 1
@rtp_diov: jeśli chodzi o normalne rsync -avP /foo/bar/ server:/baz/ to jasne ale robienie coś w stylu applowego time machine na podstawie hardlinków no to lubi wybuchnąć w twarz :P
  • Odpowiedz