Wpis z mikrobloga

Cześć wszystkim!

Chciałbym nauczyć się grać na gitarze i kupić pierwszy w życiu instrument, padło na gitarę elektryczną - myślałem, że to proste, ale potrzebuję pomocy. Wybór padł na model „Ibanez GRG121DX-BKF” jeśli możecie to przy okazji wypowiedzcie się czy to dobry wybór, ale do meritum.

Co potrzebuję? Jakie kable, wzmacniacz i inne rzeczy by móc komfortowo grać w domu na słuchawkach jak i normalnie na głos. Budżetówka sprzęt, po prostu się nauczyć pograć i mieć zabawę, żeby to też nie szumiało w słuchawkach i sprzęt był prosty w obsłudze. Dzięki bardzo za poświęcony czas. #gitara #gitaraelektryczna #muzyka
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ibanez GRG121DX-BKF

@knurku: mam gitarke na sprzedaż, nie chcesz? 8 stówek, ibanez sa260 sunburst ^____^

Kabel jack, wzmacniacz, i to wszystko. Mam też wzmaka na sprzedaż ;)
  • Odpowiedz
@knurku ogólnie duże znaczenie ma też wzmacniacz i tu na egzemplarze poniżej 500zł bym nawet nie patrzył. Dlatego tez w większości warto zacząć od gitary akustycznej, bo jest po prostu taniej i łatwo sprawdzić czy się od tego nie odbijesz. Dobrego akustyka można kupić za 400-500zł, gitara elektryczna z piecem to tak minimum 1000zł więcej, zeby nauka była przyjemna.
  • Odpowiedz
@knurku: Tak, ten Ibanez będzie spoko na początek. Jak lubisz kształt Les Paula, to możesz jakiegoś Harleya Bentona z Thomanna kupić albo nawet Strata (czyli kształt, jak ten Ibanez) Harleya Bentona kupić, ale jednak te ich Les Paule są niby najlepsze. Sam miałem Telecastera od Nich i był spoko (model TE-40). Potem jednak brakowało mi wygaru i mocy, to sobie sprawiłem Corta KX 300 i jest mega maszyną, jak za
  • Odpowiedz
@xGrahir: a próbowałeś tej pierdziawki? Ja faktycznie jestem malo wymagajacy ale obsługa przez apke na telefonie i prostota działania jest bardzo fajna, w sumie bardziej płacisz tam za te funkcje ai i apke niz sam sprzęt
  • Odpowiedz
warto zacząć od gitary akustycznej, bo jest po prostu taniej i łatwo sprawdzić czy się od tego nie odbijesz

łatwiej, pewnie, ale się zrazić, akustyczna jest o wiele trudniejsza

Dobrego akustyka można kupić za 400-500zł

nie można
  • Odpowiedz
Szkoda że nie wspomnialeś jaki gatunek muzyczny Cię interesuję a jest to istotne, bo clean/ lekki crunch(czyli rock, blues itp. osiągniesz z zadowalającym efektem, niskim kosztem, natomiast jakieś ciężkie brzmienie distortion czyli metale itp. to już na malych combo wzmacniaczach nie będzie to brzmialo dobrze (nawet dla nowicjusza) a po wyborze gitary zgaduje że raczej to drugię Cię interesuje?

Do grania brakuje Ci:

- wzmiacniacz (najlepiej typu Combo czyli glośnik i head w jednym)
  • Odpowiedz
@7uras takie maleństwo nie może brzmieć dobrze. Sam gram albo na multi na sluchawkach albo na Boss Katana Artist MkII, a tam mam głośnik G12W.
  • Odpowiedz
@knurku: Jak mieszkasz w większym mieście to ogarnij czy w muzycznym mają na stanie taki model. Przejedź się, weź do ręki, sprawdź konkurencyjne modele w tym samym przedziale cenowym. Piec też polecam coś od razu 30 watów w górę, nie musi być ze sklepu. Tak jak przedmówcy mam Boss Katana 100W i kupiłem z rynku wtórnego. Kable też polecam coś bardziej za 50 plnów niż 15, bo po prostu starczą
  • Odpowiedz