Wpis z mikrobloga

Mirki mam pytanie ( nie znam się na prawie) czy jak pracodawca nakazuje mi przyjść do pracy w weekend i mam mieć odbiór godzin, to za pracę w sobotę i niedzielę należy mi się dwa czy trzy dni osobioru?

#praca #pracbaza #prawo
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@hepat: Ogólnie to jest zabawniej bo:
1. Jeżeli nie pracowałeś pełnych dni to za pracę w sobotę/niedzielę nawet przez 15 minut należy ci się cały wolny dzień jeżeli ty byś chciał odebrać (w sytuacji gdy twój normalny czas pracy to pon-piątek)
2. Jeżeli pracodawca nakazuje ci odebrać nadgodziny w konkretnym terminie to powinien ci je oddać w stosunku 1 do 1.5 czyli za każde przepracowane 2h masz 3 do odbioru
  • Odpowiedz
@hepat: @lobo w sytuacji kiedy ktoś pracuje powyżej 8h w dniu wolnym (np 10h w sobotę) należy się:
- pełny dzień wolny w tym samym okresie rozliczeniowym za 8h pracy w dzień wolny
- 2h nadgodzin 50% do odbioru, jeśli ty decydujesz to 1:1, jeśli pradowaca to 1:1,5
  • Odpowiedz
@antkowa: dobrze wiedzieć, choć nieco nieuczciwe to jest, że osoba robiąca 15 min w sobotę dostanie tyle samo wolnego co osoba pracująca 8h :)
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@lobo mam taką sytuację, grafik dostałem na cały miesiąc, teraz pracodawca chce abym przyszedł w sobotę i niedziele do pracy i odebrał te nadgodziny w poniedziałek i wtorek ( bo zakład jest nie czynny) czyli należy mi się 3 dni odbioru?
  • Odpowiedz
@hepat: no i opisał, jakbyś robił więcej niż 8h w dniu i pracodawca chiałby abyś to odebrał w konkretnym terminie to nadwyżka ponad 8h/dziennie jest razy 1.5 czyli dla sytuacji 2 dni po 8h i tak dostaniesz tylko 2x8h
  • Odpowiedz