Wpis z mikrobloga

Niedługo kończy mi się 5 letni leasing samochodu. Samochód jest w dobrym stanie więc jeszcze będę chciał nim pojeździć ale pewnie za 1-2 lata chciałbym go sprzedać. Wcześniej mogłem przepisać na żonę i sprzedać po pół roku, z tego co widzę to prawo się zmieni i jeżeli sprzedam przed upływem 3 lat będę musiał zapłacić 32% procent podatku od wartości auta - w moim przypadku jakieś 20 tys.

Nie mam nic przeciwko podatkom ale ta kwota to przesada, szalony pomysł jaki wpadł mi do głowy to spalić/ukraść samochód. Samochód ma AC + GAP, nawet jak zaniżą wartość wyjdę na tym o lepiej.

#leasing #motoryzacja
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Nie mam nic przeciwko podatkom ale ta kwota to przesada, szalony pomysł jaki wpadł mi do głowy to spalić/ukraść samochód. Samochód ma AC + GAP, nawet jak zaniżą wartość wyjdę na tym o lepiej.

@Pchelek: Zgodnie z tym co mówił kolega z zespołu ze szkód, dosyć regularny przypadek.

Ewenementem było, jak koleś miał kilka fur w leasingu, wszystkie ustawione były obok siebie, chłop z rodziną bawił się na weselu, a
  • Odpowiedz
Ewenementem było, jak koleś miał kilka fur w leasingu, wszystkie ustawione były obok siebie, chłop z rodziną bawił się na weselu, a akurat w tym czasie wybuchł pożar no i wszystkie auta spłonęły ( ͡º ͜ʖ͡º)

@piwakk:
RandomowyMirek - >Ewenementem było, jak koleś miał kilka fur w leasingu, wszystkie us...
  • Odpowiedz
@Pchelek: @prezeees @__MadCat
https://www.gov.pl/web/premier/projekt-ustawy-o-zmianie-ustawy-o-podatku-dochodowym-od-osob-fizycznych-ustawy-o-podatku-dochodowym-od-osob-prawnych-oraz-niektorych-innych-ustaw6
https://legislacja.rcl.gov.pl/docs//2/12402157/13156666/13156667/dokument737615/dokument737616.pdf

Na razie to tylko projekt, ale zmienia baaardzo dużo. Po wstępnej analizie tekstu nowelizacji jeśli ktoś zrobi darowiznę przed końcem tego roku to będzie go obowiązywał termin 6 miesięcy jak obecnie. Gorzej mają Ci co dokonają darowizny od 1 stycznia 2026. a 32% stąd że sprzedaż wpada w PIT36, więc w skale progresywną. Czyli jak ktoś ma z UOP 120k rocznie, to całość
  • Odpowiedz
  • 0
@OptiFinance: widzę że siedzisz w temacie więc może będziesz znał odpowiedź. Po wykupie samochodu z leasingu mam 30 dni na rejestracje, czy powinienem wpierw zarejestrować na siebie, następnie przekazać żonie w darowiźnie i ona znów przerejestruje samochód? Czy mogę w czasie tych 30 dni nie rejestrować, przekazać żonie w darowiźnie i ona od razu rejestruje na siebie? Z góry dzięki za odpowiedź.
  • Odpowiedz
@Pchelek: Masz 30 dni na rejestrację LUB zbycie pojazdu. Spisujesz z żoną darowiznę i ona idzie do urzędu z:
FV z leasingu
darowizną
dowodem rejestracyjnym
Twoim CEIDG z widocznym PESEL (trzeba połączyć ciągłość własności tj. NIP z FV z Twoim PESEL na darowiźnie)
tablicami
i rejestruje od razu na siebie.
  • Odpowiedz