Wpis z mikrobloga

W poprzednim wpisie wrzuciłem ranking kierowców i konstruktorów w trwającym sezonie 2025.

Tym razem wrzucam ranking historyczny skonstruowany na danych ze średnich czasów przejazdu wyścigów w latach 2004-2024 (z doklejonymi niepełnymi danymi za 2025).

Bardzo ładnie widać, które majstry (zaznaczone kropkami), zarówno konstruktorów jak i kierowców, były zasłużone, a które nie.

No i widać, że Bottas i Perez zawsze byli ogurami, którzy wsiedli kiedyś w dobre bryki. W Cadillacu będzie wesoło :)

#f1 #statystyka
ossprime - W poprzednim wpisie wrzuciłem ranking kierowców i konstruktorów w trwający...

źródło: F1_rankings_merged

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 2
@Ichaerbledd: To jest trochę skomplikowane :) Wynik +100 oznacza, że bolid / kierowca wykręca systematycznie o 1 odchylenie standardowe szybsze kółka niż pozostali w stawce (-100 oznacza jazdę o 1 odchylenie standardowe wolniej). Metoda w tle rozkłada wynik czasowy każdego wyścigu na wkład kierowcy i bolidu.
  • Odpowiedz
  • 2
@Ichaerbledd: Ta standardyzacja to mój pomysł, ale często się ją wykorzystuje w dziedzinach innych niż F1. Wprowadzam też imputowany czas przejazdu w przypadku DNF na bazie czasów najszybszych okrążeń w wyścigu.

W tle hulają sobie po kolei dla każdego sezonu regresje typu

wystandardowany czas przejazdu ~ C(kierowca) + C(konstruktor)

Pozwala to wywnioskować, czy punkty w tabeli biorą się z super bolidu, czy z dobrego kierowcy. Na wykresie rozkłady czasówek kierowców: surowe a
ossprime - @Ichaerbledd: Ta standardyzacja to mój pomysł, ale często się ją wykorzyst...

źródło: F1_metoda_24-imageonline.co-merged

Pobierz
  • Odpowiedz