Wpis z mikrobloga

Cześć,
Jeśli myślicie o Kielcach i nie kojarzą Wam się dobrze, to musimy to powiedzieć wprost - mieliśmy podobnie. Kielce nigdy nie były naszym pierwszym wyborem na spędzenie tam czasu i zwiedzanie. I przeżyliśmy spore zaskoczenie, gdy wpadliśmy na dwa dni, żeby sprawdzić co można tam zobaczyć. Jest naprawdę dużo zabytków, ładne i odnowione centrum, dużo miejsc na aktywność, w tym tyrolka w centrum miasta!!! co dla nas było super sprawą. Naprawdę ładne położenie na wzgórzach, czym wyróżnia się klasztor na Karczówce, wiele pozostałości dawnych kamieniołomów i dużo atrakcji geologicznych z dawnego ciepłego morza, które łącznie można obejrzeć w Geoparku, do którego wstęp jest za free.

Przygotowaliśmy filmy z Kielc i zapraszam do tego znaleziska.

Polecam również obserwację hasztagu #szalonewalizki jeśli chcecie być na bieżąco z moimi znaleziskami.

#kielce #swietokrzyskie #podroze #podrozujzwykopem #turystyka
SzaloneWalizki - Cześć, 
Jeśli myślicie o Kielcach i nie kojarzą Wam się dobrze, to m...

źródło: Kielce

Pobierz
  • 42
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• Doceń
Ma typowe problemy trapiące Polskę B, jakkolwiek pod względem przyrody czy zabytków bardzo niedoceniane miasto
  • Odpowiedz
Jestem rodowitym kielczaninem i często sprowadzałem tu znajomych z innych krajów, ale same Kielce są moim zdaniem idealną bazą wypadową, bo np. w jeden dzień można zrobić ruiny zamku w Chęcinach, Muzeum Wsi Kieleckiej w Tokarni i od biedy Jaskinię Raj. W samych Kielcach też coś się znajdzie, ale myślę, że dla przyjezdnych to jest na maksymalnie 2 dni zwiedzania (parki, muzea, tego typu rzeczy). Plusem jest dość kompaktowy charakter miasta -
  • Odpowiedz